zaterdag 19 juli 2014

Nog twee Israeli's gesneuveld, het aantal Israelische slachtoffers stijgt naar vijf

Tanks fire on Gaza (Photo: Ido Erez)
Tanks vuren op Gaza. (Foto YNet).

 Update zondagmorgen. Nog twee Israelische soldaten zijn in de loop van zaterdag gedood bij een nieuwe uitbraak van Hamas-strijders via een tunnel. Luitenant Bar Rahav (21) en sergeant Bnaya Rubel (20) werden gedood bij beschietingen van hun voertuigen. Hamas zei dat opnieuw vijf Israeli's waren gedood. (eidne update).

Twee Israelische militairen zijn zaterdagmorgen gedood tijdens een vuurgevecht met leden van de Qassam Brigades van Hamas, die via een tunnel bij Rafah Israel waren binnengevallen en met  het vuur hadden geopend op een jeep. Vier militairen raakten gewond. Ook werd een man gedood in de buurt van Dimona door een raket, meldt Haaretz. Israel betreurt nu vier doden, tegen de Palestijnen ruim over de 300. Een aantal dagen geleden kwam al een Israelische burger om in de buurt van de grensovergang Erez.
Eerder zaterdagmorgen was er een vuurgevecht in het midden van de Gaza-strook waarbij drie soldaten gewond raakten en naar het Soroka ziekenhuis in Beer Sheva moesten worden afgevoerd. Vrijdag avond waren al drie Israelische militairen gewond bij een vuurgevecht in het noorden van de Gaza-strook. Ma'an News meldt dat volgesn de Qassem Brigades bij de aanval in de buurt van Rafah vijf Israelische oldaten werden gedood.  Israel gaf het verlies van twee soldaten toe: sergeant Adar Bersano, 20, en majoor Amotz Greenberg, 45. Israel meldde dat de Palestijnen uit een tunnel kwamen en aanvielen met machinegeweren en een anti-tank raket. De Israeli's doodden één strijder, de rest vluchtte terug Gaza in, aldus de Israelische bekendmaking.
Aan Palestijnse kant zijn sinds Israel zijn grondoffensief lanceerde, ruim 48 uur geleden, nu 110 Palestijnen gedood. Het totaal aantal doden aan Palestijnse kant van de 12 dagen geleden gelanceerde Israelische operatie is daarmee op 339 is gekomen. Zaterdag was het dodental van luchtaanvallen en beschietingen uit zee 47, de dag ervoor waren er meer dan 60 slachtoffers. Het aantal gewonden ligt rond de 2.500,  volgens medische bronnen in Gaza.
Onder de slachtoffers van zaterdag waren weer vier leden van één familie wier huis werd getroffen in Beir Hanoun in het noorden :  Mahmoud Zuwaid, zijn vrouw Daliah Zuwaid, en hun kinderen Nagham (3) en Ruyah (2). Een niet geïdentificeerde vrouw kwam eveneens om bij deze beschieting. Tenminste tien granaten vielen in de buurt van het ziekenhuiis in Beit Hanoun, dat vrijdag al bij een eerdere beschieting was geraakt. Het dak, de derde verdieping en de watervoorziening werden toen beschadigd. Op zaterdag werd bij de beschieting alleen een aantal mensen gewond.  
De VN zei dat VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon zaterdag naar de regio zou afreizen om te proberen een staakt-het-vuren voor elkaar te krijgen. De Amerikaanse president Obama heeft steun uitgesproken voor de Israelische operatie. Obama zei dat Israel het recht heeft zich te verdedigen.Voorbijgaande aan het feit dat OCHA, het Bureau dat de Humanitaire activiteiten van de VN coordineert, heeft verklaard dat een grote meerderheid van de slachtoffers  topt nu toe burgers waren, zei Obama  dat de VS hoopt dat Israel zijn best doet het aantal burgerslachtoffer zo klein mogelijk te houden. Hij zei dat de VS van Israel de verzekering hadden gekregen dat Israel zijn grondoperatie zou richten op tunnels van waaruit raketten worden afgevuurd.    
Eerder de afgelopen week, bood Hamas Israel een bestand van tien jaar aan, op voorwaarde dat Isarel de blokkade opheft van Gaza die nu al zeven jaar daar de economie en het leven  verlamt. Israel wees dit aanbod van de hand.

1 opmerking:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Volgens een artikel vandaag in de Israëlische krant Ha'aretz, presenteert premier Netanyahu in de media een veel beperkter doel van de grondoperaties (gericht op 'terreurtunnels') dan het leger, dat van tunnels geen melding maakt, maar spreekt van het uitschakelen van 'terroristische infrastructuur'. Dat is de bekende newsspeak voor een all-out aanval op Gaza. De reden voor het verschil zou zijn dat de Amerikanen tegen een grondoorlog zijn (net als in 2012, toen de troepen wel gemobiliseerd werden, maar Gaza niet binnengetrokken zijn) en dat Netanyahu het daarom voorstelt alsof het doel van de in gang gezette grondoperaties 'beperkt' is. Ik ga er, ook op grond van het aantal doden de laatste 24 uur en op grond van de laatste wanhopige berichten van Palestijnse zijde van het strijd-toneel zelf, vanuit dat operatie Cast Lead 2 in gang is gezet en dat Ban Ki Moon niets zal bereiken. Geen staakt het vuren, Israel attacks, en groot onheil komt over de bewoners van de Gazastrook...