maandag 21 juli 2014

Israel richt slachting aan in Gaza-stad, Israeli's verliezen nog eens 13 man

Medics at the Al-Shifa hospital mourn their colleague targeted and killed in Shejaiya neighbourhood earlier today, July 20, 2014. (Anne Paq/Activestills.org)
Ambulance-broeders troosten elkaar na de dood van een collega bij de slachting in Shuaijiyya. Ook een fotojournalist werd gedood. Palestijnen gaan ervan uit dat de slachting in de wijk een wraakactie was voor de dood van 13 Israeli's die die dag sneuvelden. (Foto Activestills. org)

Updated, 9. 00 uur. De Israelische strijdkrachten hebben volgens Palestijnse bronnen zondag een nieuwe slachtpartij aangericht in de wijk Shuaijiyya in Gaza-stad. Tenminste 72 mensen zijn gedood en honderden gewond bij aanvallen in deze wijk, meldt Haaretz op gezag van het Palestijnse ministerie van Gezondheid.
Het totale dodental kwam daarmee op 481 sinds het begin van Israels operatie 14 dagen geleden, het aantal gewonden op 3,130. Volgens woordvoerder Ashraf al-Qidra van het ministerie van Gezondheid in Gaza waren onder de 150 Palestijnen die zondag werden gedood -- het was de bloedigste dag in Gaza in jaren  -- veel vrouwen en kinderen.  Alleen al onder de 50 doden (van de in totaal 72) die zondagmiddag van onder het puin in Shuaijiyya waren gehaald, waren 17 kinderen, 14 vrouwen en vier bejaarden. Er waren meer dan 200 gewonden in de wijk. Het Shifa ziekenhuis in Gaza-stad klaagde dat het de stroom niet aankon. 
Ook aan Israelische kant liep het aantal slachtoffers op. Zondag kwamen 13 soldaten om, waarmee het totaal op 18 kwam. Er raakten acht soldaten gewond. Twee burgers werden gedood door raketten, aldus Haaretz.  Er zijn rond de 60 Israelische gewonden, van wie vijf in de intensive care. Van 15 is de situatie stabiel en ongeveer 40 zijn licht gewond, volgens het Israelische leger.
Hospital workers tend to dead bodies at Shifa Hospital, July 20, 2014 (photo: Anne Paq/Activestills.org)
Ziekenhuispersoneel schrijft namen op de verpakking van lijken in het Shifa ziekenhuis in Gaza-stad (Activestills.org)   

Volgens Israel waren er maandagmorgen twee uitbraken via tunnels in het noorden van de Gaza-strook. De eerste groep werd vanuit de lucht bestookt en de andere groep werd in een vuurgevecht uitgeschakeld, volgens het Israelische leger. Tien Palestijnen werden gedood.
In Rafah werd een huis van vier verdiepingen van de familie Siyyam opgeblazen, meldt Ma'an News. Elf leden van de familie werden gedood onder wie een acht maanden oude baby. Hun namen waren Sumud Nasser Siyam, 26, Muhammad Mahrous Salam Siyam, 25, Badir Nabil Mahrous Siyam, 25, Ahmad Ayman Mahrous Siyam, 17, Mustafa Nabil Mahrous Siyam, 12, Ghayda Nabil Mahrous Siyam, 8, Sherin Muhammad Salam Siyam, 32, Dalal Nabil Mahrous Siym, 8 maanden, en Kamal Mahrous Salamah Siyam, 27.
In Khan Younis werden in het puin van het vernielde huis van de Abu Jami familie 16 doden gevonden. In dit geval ging het om Jawdat Tawfiq Ahmad Abu Jami, 24, Tawfiq Ahmad Abu Jami, 5, Hayfa Tawfiq Ahmad Abu Jami, 9, Yasmin Ahmad Salamah Abu Jami, 25, Suheila Bassam Abu Jami, Shahinaz Walid Muhammad Abu Jami, (één jaar oud), Rayan Abu Jami, 9, de bejaarde Fatima Abu Jami, Rozan Abu Jami, 14, en Ahmad Salhoub, 34, een buurman. Twee kinderen en een vrouw konden nog niet worden geïdentificeerd. In het Nuseirat kamp werd een motorrijder gedood met een luchtaanval, ten zuiden van Gaza-stad kwamen twee andere mensen om,  en in Rafah werd de visser Raed Bardawil gedood.
Volgens het Israelische leger zijn zeker 40 tunnels in Gaza ontdekt en zijn 13 militanten van Hamas gevangen genomen. Haaretz meldt dat een legerofficier zei dat de meeste tunnels al eerder waren gebombardeerd, maar dat het leger er nu voor probeert te zorgen dat ze definitief niet meer kunnen worden gebruikt.
Een woordvoerder van de Qassam Brigades, Abu Ubaida, zei intussen in een radio-toepsraak dat de Qassam Brigades erin zijn geslaagd een Israeli gevangen te nemen, de eerste sinds een aantal jaren geleden korporaal Gilad Shalit gevangen werd genomen. De woordvoerder zei dat de soldaat Shaul Aron heet en gaf zijn militaire nummer. Het Israelische leger zegt dat het de zaak onderzoekt.  
In Hebron werden zondag tenminste 20 Palestijnen gewond, nadat Issrelische militairen met scherpe munitie het vuur openden op een menigte die het nieuws van de gevangenneming van de soldaat vierden.  Vieringen waren er ook in in Halhoul, het Arroub kamp en het Fawwar kamp bij Hebron, in Oost-Jeruzalem, in Ramallah en andere steden en plaatsen op de Westoever.  
Volgens de mensenrechtenorganisatie Euro-mid Observer for Human Rights in Genève heeft de aanval op Gaza de afgelopen 14 dagen meer dan 135.000 mensen uit hun huizen verjaagd.  Meer dan 2,000 huizen zijn intussen vernield.  Het ministerie van Hoger Onderwijs in Gaaza meldt dat meer dan 100 scholen zijn beschadigd. 
De VN-Veiligheidsraad sprak vannacht ernstige bezorgdheid uit over het aantal burgerslachtoffers en riep op de strijd te staken. 

1 opmerking:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Bewijzen kan ik het niet, en zeker op dit moment niet, maar mijn indruk is dat de door Netanyahu 'terreurtunnels' genoemde constructies in Gaza gebouwd zijn na operatie Cast Lead, en niet primair offensief bedoeld zijn, om 'aanvallen in Israël uit te voeren', 'to lill and to maim', zoals woordvoerder van Netanyahu Mark Regev zonder blikken of blozen zei op Al-Jazeera, maar dat dit tunnelnetwerk in de eerste plaats defensief is opgezet, om terug te kunnen vechten tegen het Israëlische leger, als dat opnieuw binnen mocht vallen. En zo is het precies gegaan, gisteren en eergisteren.

Zo had - en heeft- ook Hezbollah een tunnelnetwerk in de heuvels en bergen van Zuid-Libanon. Gaza is veel moeilijker op die manier te verdedigen. Iran zal geholpen hebben, op beide plekken vermoed ik.