vrijdag 4 juli 2014

Onlusten in Jeruzalem duren voort

Palestinian youths taking cover during clashes following the suspected kidnapping and murder of  Muhammad Hussein Abu Khdeir, East Jerusalem, July 2, 2014. Total of four journalists and a dozen protesters injured in the clashes. (Tali Mayer/Activestills.org)
Shu'afat

Donderdag is opnieuw een dag van rellen geweest in Oost-Jeruzalem. Israelisch kranten besteden zo min mogelijk aandacht aan het nieuws en het Palestijnse Ma'an News is al drie dagen op mysterieuze wijze onbereikbaar voor me (de toegang tot de site wordt geblokkeerd), zodat ik het moet doen met nogal ontoereikende informatie. Losse onderdelen daarvan zijn dat de site +972 meldt dat de Jeruzalemse ziekenhuizen na de toevloed van gewonden van de laatste dagen met grote tekorten aan bloedplasma kampen, dat de schade aan de light rail miljoenen  bedraagt en dat reparatie maanden gaat vergen en dat er donderdag opnieuw gewonden zijn gevallen. Haaretz  meldt alleen dat de rellen donderdagavond opnieuw van Shu'afat oversloegen naar de wijken Silwan en Issawiya en dat grote contingenten politie naar het gebied waren gestuurd. Ook meldde Haaretz dat er bij de Damascus Poort en het Hadassah ziekenhuis brandjes woedden, kennelijk als gevolg van molotov cocktails.
Het Palestijnse IMEMC meldde dat er ook rellen waren in al-Ram en het Qalandiya kamp. Er zouden daar 11 gewonden zijn gevallen door scherpe munitie en ''rubberkogels'', terwijl tientallen te kampen hadden met ademhalingsmoeilijkheden als gevolg van traangas. Bij de Qalandia terminal zouden nog vijf andere gewonden zijn gevallen als gevolg van scherpe munitie en rubberkogels.
Voor deze vrijdag, de eerste vrijdag van Ramadan, verwacht Israel nog meer moeilijkheden. Toegang tot de Aqsa moskee is verboden voor alle Palestijnen beneden de 50 (vrouwen worden wel toegelaten) en grote aantallen politie zijn de stad ingestuurd, met name ook omdat mogelijk vandaag ook de vermoorde Muhammad Abu Khdeir zal worden begraven. Zeker is dat overigens nog niet. Zijn lichaam is nog steeds niet teruggeven aan de familie. Ik meldde eerder dat zijn vader geweigerd heeft zijn lichaam in ontvangst te nemen zolang de politie doorgaat met te beweren dat hij is omgekomen door een Palestijnse vete of een ruzie in de familie. De Israelische pers borduurt nog steeds voort op dit thema. Ali Abunimah toont nu op zijn  blog tweets van familieleden van de vermoorde jongen, die melden dat de Jeruzalemse politie blijft eisen dat zijn vader een verklaring tekent dat Palestijnen verantwoordelijk waren voor de moord alvorens het lichaam wordt vrijgegeven.

Politie op weg om Palestijnen tegen te houden die willen bidden bij de Aqsa moskee. (Foto via Twitter) 

Ondertussen zijn er steeds berichten van pogingen om Palestijnen te kidnappen. Haaretz meldde dat een poging was verijdeld om een jongetje van zeven jaar in Beit Hanina (Jeruzalem) te kidnappen.Eerder was, nog voor de moord op de 16-jarige Muhammad Abu Khudeir, - ook door Haaretz - een poging gemeld om een negenjarige jongen van de familie Zalloum te kidnappen. Zijn  moeder en omstanders wisten dat te verhinderen, hij kwam eraf met flinke schaafwonden aan zijn hals. Het persbureau WAFA bracht het verhaal van een Palestijn van 46 uit Halhoul die donderdag eveneens bijna was gekidnapt. Hij was in Jeruzalem een auto in getrokken, maar wist er later weer uit te springen. En dan was er natuurlijk het verhaal van het meisje Sanabel Attous (9) dat maandagavond ten zuiden van Bethlehem expres werd overreden door een kolonist.

 Sanabel Attous zoals ze woensdag werd gefotografeerd in het ziekenhuis

En temidden van dit alles gaat de arrestatiegolf op de Westoever door. WAFA meldde de arrestatie van zo'n 20 Palestijnen. Sinds de verdwijning van de drie Israelische tieners, van wie vanaf het begin werd verzwegen dat ze vrijwel meteen na te zijn ontvoerd waren gedood, zijn nu tenminste 640 Palestijnen gearresteerd. Onder hen zijn 59 ex-gevangen die waren vrijgelaten onder de afspraken die Israel maakte in het kader van de Shalit-deal van 2011. Elf van hen zijn mensen die al vóór de Oslo-Akkoorden van 1993 vastzaten, zodat het aantal gevangen dat al voor 1993 vastzat, is gestegen naar 41. Ook is het aantal Palestijnse parlementariërs dat Israel vasthoudt nu gestegen van 12 naar 23 en zit inmiddels een record-aantal van 350 mensen vast als ''administratieve gevangene'', wat betekent dat zij nooit een proces hebben gehad of zullen krijgen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Maan news kan ik hier in Maleisie gewoon openen.http://www.maannews.net/eng/Default.aspx

Vreemd...

Herman

Abu Pessoptimist zei

Zo, ik word dus tot in Maleisië gelezen, Heman?
Ik heb het intussen opgelost met Ma'an. Was mijn fout, er zat ineens een een scherm tussen waarin ik iets moest invullen voor ik erbij kon. In de haast had ik dat niet begrepen. Maar zo leerde ik dat het zonder Ma'an ook heel goed gaat.
Fijne vakantie daar, als het tenminste vakantie is.

Anoniem zei

Ja, je blog lees ik hier heel graag. Ik ben indertijd naar Maleisie geemigreerd. Een verademing.

Het is een van de weinige landen waar de ons bekende feiten gewoon in de media komen. Waar de meeste mensen al jaren gedeailleerd op school onderwezen zijn en gewoon weten "hoe het zit".

Herman

Militairen plegen nieuwe coup in Sudan

Generaal Burhan in 2020 met de toenmalige Amerikaanse minister Pompeo (Foto State Department) Het leger van Sudan heeft maandagochtend opnie...