donderdag 24 juli 2014

Hamas blijft erbij: alleen bestand als blokkade wordt opgeheven

Aankondigingsbord op de luchthaven Ben Gurion. Israel was even nagenoeg onbereikbaar door de lucht, maar de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft het vliegverbod vandaag weer opgeheven. (Haaretz)

Update donderdag 10.00 uur. In de vroege ochtend van donderdag zijn weer 31 Palestijnen gedood, meldt Ma'an, waaronder tien leden van één familie, de familie Al-Astal in Khan Younis. De woordvoerder van de VN, Chris Gunness, meldt op Twitter dat ook twee personeelsleden van UNRWA, twee onderwijzers, zijn gedood. Een in zijn huis, de ander op weg naar zijn werk. Het dodental staat nu op 726 er zijn meer dan 4560 gewonden. Haaretz meldt dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA de ban op vluchten naar Israel weer heeft opgeheven.
View image on Twitter
Haaretz meldt dat Israelische militairen in Rafah ongeveer 150 Palestijnen uit hun huizen hebben gehaald en gevangen hebben genomen. Haaretz nam deze foto over van de site Walla, waar ze in onderbroek onder schot worden gehouden. Hierna kregen ze Israelische gevangenisskleding, aldus Haaretz.(einde update)

Israel heeft bekendgemaakt dat woensdag nog drie van zijn militairen zijn omgekomen, terwijl 28 soldaten werden gewond. De doden vielen als gevolg van een explosief. De Israelische verliezen staan nu op 32. Ook zijn drie burgers gedood door raketten uit Gaza, onder wie een Thaise werknemer die woensdag werd getroffen.
Op dezelfde dag werden 73 Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen. Op de dodenlijst aan Palestijnse kant staan nu 695 mensen, van wie ruim 81,5% burgers volgens de mensrechtenorganisatie Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR).
De Raad voor de Mensenrechten van de VN heeft aangekondigd dat het een internationaal onderzoek wil instellen naar schendingen van de mensenrechten door Israel. De Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten, Navi Pillay, zei dat er "een duidelijke mogelijkheid'' is dat Israel oorlogsmisdaden pleegt in Gaza. Zij veroordeelde ook de ''willekeurige'' raketaanvallen van Hamas.
Netanyahu reageerde woedend op het nieuws van de plannen voor een onderzoek van de VN. ''Het is de boel op zijn kop zetten,'' zei hij. ''De Mensenrechtencommissie zou een onderzoek moeten houden naar de beslissing van Hamas om ziekenhuizen tot militaire commandocentra te maken, scholen als wapendepots te gebruiken en raketbatterijen te plaatsen naast speelplaatsen, privé-huizen en moskeeën." ook de Israelische minister van Justitie, Tzipi Livni, was boos. Ze schreef op haar Facebookpagina: ''Get lost''.
De beslissing om niet op Israel te vliegen van de FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, is intussen ondank verwoede pogingen van Netanyahu er een eind aan te maken, met 24 uur verlengd. Israel is nu via de lucht ongeveer alleen te bereiken met vluchten van de Israelische maatschappij El Al.
De Amerikaanse minister va Buitenlandse Zaken Kerry is intussen aan het werken aan een staakt-het vuren. Hij doet dat via Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit, en Egypte, want de VS beschouwen Hamas als een terroristische organisatie waarmee niet gepraat kan worden. Kerry zei dat er vooruitgang wordt geboekt. Maar Hamas veegde dat direct van tafel. De leider van Hamas, Khaled Meshaal zei in Qatar voor de tv: "Laten we het eerst eens worden over de eisen en ze uitvoeren en dan kunnen we het eens worden over het moment van een staakt-het-vuren. We zullen geen enkel voorstel aanvaarden dat niet een einde maakt aan de blokkade. We willen geen oorlog en we willen niet dat hij voortduurt, maar we zullen er niet door gebroken worden."
En woordvoerder Sami Abu Zuhri van Hamas in Gaza zei dat "ons belang en het belang van ons volk is dat geen overeenkomst wordt gesloten alvorens aan de voorwaarden van de fracties van het verzet is tegemoetgekomen''. Abu Zuhri noemde ook de sluiting van het Israelische luchtruim ''een grote overwinning voor het verzet en een gruwelijk falen van Israel dat niets overlaat van het image van de Israelische afschrikking''.
=============================================
تشييع جثمان الشهيد  محمود صالح حمامرة (36 عاما) من قرية حوسان غرب بيت لحم .(عدسة: احمد مزهر/وفا)
Mahmoud Salah Hamamra (36) uit Husan bij Bethlehem stierf woensdag aan een schotwond in  de borst die hij opliep tijdens clashes met de Israeli's bij protesten tegen de inval in Gaza. Kort daarna overleed de  19-jarige Muhammad Qasim Hamamra, eveneens uit Husan, aan een schotwond in het hoofd. (Foto WAFA)مسيرة لمئات النعوش الرمزية من بلدية رام الله الى مقر الامم المتحدة تنديدا بالتزايد المستمر لشهداء غزة. (عدسة: اياد جادالله /وفا)
In Ramallah werden bij een protestoptocht 500 kisten meegedragen met de namen van gedode Palestijnen uit Gaza. (Foto WAFA) =============================================
De woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, Ashraf al-Qidra, zei dat 31 van de mensen die woensdag werden gedood, slachtoffer werden van bombardementen in de nacht en vroege ochtend van woensdag op de wijken Khazaa en al-Fakhari in Khan Younis. Hulpverleners waren de hele dag bezig lijken vanonder het puin weg te halen, maar werden daarbij gehinderd door de Israeli's die hen verschillende malen tegenhielden als ze naar het gebied wilden met werktuigen en ambulances. Reuters citeert Palestijnse functionarissen die zeggen dat minstens 475 huizen totaal zijn vernield en 2,644 deels vernield. Ongeveer 46 scholen, 56 moskeeën en zeven ziekenhuizen hebben ook schade opgelopen die varieert van licht tot zeer ernstig.
Het Israelische leger meldde dat woensdag ruim 60 schachten zijn ontdekt die naar 28 tunnels leiden. Ook werden meer dan 100 doelen bestookt, waaronder verborgen raketlanceerders, ''terreurtunnels'', militante plekken, en posten van waar terreur werd bedreven, waaronder het Al-Wafaa hospitaal, van waaruit diverse aanvallen werden gelanceerd tegen het leger," aldus een verklaring.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb deze foto al eens veel eerder gezien dacht ik. Maar kan me niet meer herinneren wanneer. Hij komt me in ieder geval bekend voor

Corrie

Abu Pessoptimist zei

De foto van de onderbroeken bedoel je, Corrie? Ik heb hem van Haaretz die hem heeft van Walla. Maar hij lijkt erg op taferelen uit de Libanon-invasie van 1982, dat wel. En dat is geen toeval.

Mr.johanyip zei

Ik vraag mij wel af, of de VN ook nog een onderzoek gaat instellen naar de oorlogsmisdaden van de Hamas. Misschien ook naar de financiering van de terroristen tunnels! Gezien het proffesionele karakter van de tunnels zullen hier vele miljoenen subsidies opgedroogd zijn.

Abu Pessoptimist zei

Ik denk niet dat u bezorgd hoeft te zijn, meneer Johanyip. De VN en de hele wereld zijn altijd zo fucking bang om voor bevooroordeeld te worden uitgemaakt, of voor antisemiet, dat zeker een onderzoek zal worden uitgevoerd naar vraag hoe niet minder dan drie Israeli's konden worden geraakt door die misdadige raketten van Hamas. Of hoe Hamas tunnels kon maken van cement dat ze niet hadden. Was het van al dat puin dat er toch al was van vorige gelegenheden, dat ze gemalen hebben en hergebruikt?

Anoniem zei

Abu, waarom heeft Israel de tunnels dan niet aan Israelische kant vernietigd, daar hoeven ze toch geen slachting in Gaza voor aan te richten?
Wat een misdaden.
Jose

''Onthulling'' in Haaretz toont de peilloze hypocrisie over Israels slachtpartijen

  Het vroegere Tantura. (foto uit Walid Khalidi ''All that remains'')  Ik vind het moeilijk om om te gaan met de jongste ...