maandag 7 juli 2014

Ook Bedoeïenen in opstand, nu rellen in heel Israel


(Arab 48)

De rellen die begonnen als gevolg van de moord, donderdag, op de 16-jarige Muhammad Abu Khdreir hebben zich nu ook uitgebreid naar het zuiden. In de Negev sloten enkele honderden rebellerende Bedoeïenen Weg nr 60 naar Beer Sheva af, evenals Weg nr 80 bij Tel Arad.
In Tel Sheva, een Bedoeïnen stadje bij Beersheba, gooiden gemaskerde demonstranten molotov cocktails en  stenen naar auto's bij de ingang van de Joodse plaats Omer. Verschillende auto's raakten beschadigd.Ook in Oost-Jeruzalem en de Arabische steden en dorpen in Galilea waren zondagmiddag en avond opnieuw uitgebreide botsingen met de politie.
Nooit eerder is de Palestijnse bevolking van Israel zo massaal in opstand gekomen. En wie zich afvraagt waarom de Westoever niet meedoet, dient te bedenken dat daar de door de VS en Europa op de been geholpen speciale ME van Mahmoud Abbas de eigen bevolking onder de duim houdt. Zonder deze troepen en de wil van Abbas en zijnen om koste wat het kost in het zadel te blijven, was nu waarschijnlijk al een soort derde intifada uitgebroken.
In Oost-Jeruzalem waren er opnieuw rellen in Shu'afat , en At-Tur de Hizmeh, tussen honderden, respectievelijk tientallen jongeren die de politie met stenen bekogelden.
Op het Zahal-plein in West-Jeruzalem werden twee demonstraties gehouden, één voor meer tolerantie en een andere die juist meer geweld tegen Palestijnen eiste. Enkele demonstranten raakten slaags nadat rechtse demonstranten linkse aan hadden gevallen. De Bar Ilan-kruising in West-Jeruzalem werd geblokkeerd door groepen demonstrerende orthodoxe Joden.
In Galilea waren 's middags al rellen op diverse plaatsen. Na de iftar (de maaltijd die 's avonds de vasten van Ramadan breekt) braken hernieuwd rellen uit in de plaatsen Taibeh, Tira, Qalansawe, Sakhnin,  Shfaram en Nazareth. Volgens de site Arab 48 moesten de plaatsenKafrQana, 'Araba, Ableen, Jaffa, Baqa' al-Gharbiya daar nog aan worden toegevoegd.Onduidelijk is hoeveel arrestaties er werden verricht. Arab 48 sprak van 40, maar sommige arrestanten werden later weer vrijgelaten.
مظاهرات لليوم الثالث في العديد من القرى والمدن العربية
Intussen is ook de situatie rond Gaza geëscaleerd. De afgelopen dagen waren er steeds berichten dat - ondanks regelmatige beschietingen - noch Netanyahu, noch Hamas een escalatie wensten. Zelfs zou via Egypte zaterdag een bestand zijn bereikt. Dat hield echter geen stand. Zondag dreigde Hamas dat het alle steden in Israel kan bereiken en schoot het raketten richting Beer Sheba af. 's Avonds voerde Israel opnieuw aanvallen op Gaza uit. Daarbij werden ditmaal twee Palestijnen gedood, Mazen al-Hadba and Marwan Salim in het Bureij kamp, beiden lid van de Islamitische Jihad. Verdere escalatie lijkt voor de hand te liggen.

Geen opmerkingen:

Opnieuw 100 gewonden in Jeruzalem, betogingen in Gaza en Palestijnse steden in Israel

File foto (Wafa) Zaterdagavond en zondagmorgen zijn voor de tweede achtereenvolgende avond gevechten van Palestijnen met de politie in Jeruz...