maandag 28 juli 2014

Ongemakkelijke kalmte in Gaza onder een officieus staakt-het-vuren

Israelis protesting the Gaza war in Tel Aviv light candles to commemorate the victims. (photo: Oren Ziv/Activestills.org)
In Tel Aviv was zaterdagavond een demonstratie tegen de aanval op Gaza waaraan zo'n 3.000 tot 5.000 Israeli's deelnamen. De deelnemers werden aangevallen door een 300-tal rechtse Israeli's die pepperpray sproeiden en erop sloegen. De politie maakte een vroegtijdig einde aan de betoging omdat er een raketalarm dreigde.

Een ongemakkelijke kalmte heerste maandag in de Gaza-strook nadat Israel zijn beschietingen en aanvallen (nagenoeg) heeft gestaakt en Hamas (vrijwel) is opgehouden met het afvuren van raketten.  Slechts een enkele keer was er artillerievuur te horen en er werd één raket richting Israel afgeschoten.
Het is een onofficieel bestand wat er in stand wordt gehouden.Het Israelische leger heeft gezegd dat het alleen zal schieten wanneer het beschoten wordt en heeft eraan toegevoegd dat het vooralsnog geldt voor een onbepaalde periode. Maar het gaat wel door met het zoeken naar tunnels en het is niet duidelijk of Hamas akkoord zal gaan met een langere pauze. Wel is het waarschijnlijk dat Hamas zich vandaag aan dit officieuze bestand zal houden, aangezien vandaag Eid al-Fitr, het einde van de Ramadan (Suikerfeest) wordt gevierd.
De activiteiten hebben zich een verplaatst naar het diplomatieke vlak. Daar heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry dit weekeinde krachtig zijn neus gestoten met een voorstel voor een bestand, dat uitging van het openen van de grenzen van Gaza en onderhandelingen over de toekomst. De Israelische regering heeft hierop als door een adder gebeten gereageerd en in de Israelische pers waren giftige uithalen te lezen naar Kerry die zich voor het karretje van de Palestijnen zou hebben laten spannen. Kerry's voorstel werd gelekt naar de pers en Israelische bezorgdheden drongen door over de gesprekspartners die hij had gekozen om indirect met Hamas te praten, namelijk Qatar en Turkije naast de door het Westen gesponsorde Mahmoud Abbas. Zo vertelde de minister van Buitenlandse Zaken Khaled Al-Atteya van Qatar aan Al-Jazeera dat Israel zich niet gehouden had aan de afspraken die gemaakt waren bij het staakt-het-vuren van 2012, en dat het tijd was dat de blokkade van Gaza werd opgeheven. ''De eisen van de Palestijnse broeders zijn fair en het zijn de minimum eisen voor een waardig leven," zei hij.
De Israelische boosheid over Kerry's voorstel voor het bestand, lokte weer een kleine waterval uit van uitspraken van Amerikaanse zijde dat hij verkeerd begrepen is. Ook president Obama mengde zich in het debat met een hernieuwde dringende oproep voor een staakt-het-vuren en een verklaring dat het wel degelijk ook de bedoeling was dat Hams zou worden ontwapend. "De president onderstreepte het Amerikaanse standpunt dat, uiteindelijk, elke langere termijn oplossing van het Isarelsich-Palestijnse conflict de ontwapening van terroristische groepen en de demilitarisering van Gaza moet inhouden," zei een verklaring van het Witte Huis.
Bij Obama'nieuwe oproep voegde zich maandag ook de Veiligheidsraad van de VN, die opriep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Geen opmerkingen: