maandag 28 juli 2014

Israel beschiet Shifa ziekenhuis en een park en doodt tien kinderen


Gewonde kinderen worden de één na de ander in looppas afgeleverd in het Shifa-ziekenhuis. (Foto via Twitter)

Updated dinsdagochtend 1.41 uur.
Israelische militairen hebben maandag het Shifa- ziekenhuis in Gaza-stad, het belangrijkste ziekenhuis van Gaza gebombardeerd en een park bij het strand van Gaza-stad. Daarbij kwamen tenminste tien kinderen om. De tien slachtoffertjes  vielen bij de beschieting van het park bij het Shati-kamp waar de kinderen - in de relatieve kalmte van een officieus bestand - aan het spelen waren op deze eerste dag van Eid al-Fitr (het Suikerfeest).
Deze dag, maandag, werden in totaal 44 mensen gedood en 241 gewond in de hele Strook als gevolg van de hervatte Israelische bombardementen vanuit de lucht, zee en op land. ook werden 12 doden van vorige dagen van onder het puin gehaald. Het totaal aantal doden staat nu, volgens cijfers van het ministerie van Gezondheid in  Gaza op 1.088, vwn wie 251 kinderen en 50 ouden van dagen. Er zijn 6.470 gewonden van wie 1.980 kinderen en 259 bejaarden.
Een staakt-het-vuren lijkt ver weg. De Israelische premier Netanyahu zei maandag in een speech dat de campagne in Gaza om alle militaire capaciteit van Hamas in Gaza te ontmantelen nog een lange tijd kan gaan duren.

Hier waren kinderen aan het spelen in het Beach-kamp. (Foto via Twitter)

Israel kwam vrijwel meteen nadat het nieuws van de dood van de tien kinderen in het park bij het Shati-kamp bekend was geworden met de uitslag van een intern onderzoek van het leger dat zou uitwijzen dat niet het Israelische leger  had geschoten, maar dat een afzwaaiende raket van de Islamitische Jihad de schuldige was geweest.  De politie in Gaza die de schade opnam, de lichamen van de slachtoffertjes bekeek en getuigen hoorde, kwam echter tot de conclusie dat het een Israelische aanval was geweest. Een dag geleden kwam Israel ook al met een melding dat een intern onderzoek had uitgewezen het niet schuldig was aan de dood van 17 mensen bij een beschieting van een UNRWA-school op 14 juli in Beit Hanoun, die als schuilplaats diende voor vluchtelingen. Het Israelische leger had wel een mortiergranaat afgeschoten op de school, maar daar waren toen geen mensen, aldus dat onderzoek. (Israel heeft een gewoonte ontwikkeld om de verantwoordelijkheid te ontkennen als de slachtoffers van bepaalde beschietingen tot de verbeelding spreken en sterk de aandacht trekken. Ik kom op deze zaken nog terug)
Bij de beschieting van het Shifa-ziekenhuis die dus ook door onbekenden zou zijn uitgevoerd volgens Israel,  ging het ook al om een plek waar tallozen naartoe zijn gevlucht.
Updated disndagmorgen. Intussen kwamen meldingen binnen dat tenminste vier Israelische burgers zijn gedood door een Palestijnse mortieraanval op Eshkol Regional Council. Er is ook een aantal gewonden. Uit een latere bekendmaking werd duidelijk dat het niet ging om burgers maar om  militairen. (einde update).
Eerder werden bij een beschieting in Jabaliya Muhammad Abu Luz (22) en de vierjarige Samih Jibril Junaid gedood. Volgens Haaretz zouden in het zelfde gebied, waar ook leden van de Qassam Brigades met Israeli's vochten, nog twee mensen door Israel zijn gedood. In Rafah overleed Ibrahim Awwad Qishta(23) aan verwondingen die hij eerder opliep bij een Israelisch bombardement op tunnels.
Medische teams haalden intussen in Khuza'a ten oosten van Khan Younis 12 lichamen van onder het puin vandaan. Daar zouden zeven leden van de familie Kadih bij zijn. Het bergen van de lichamen in Khuza'a is  nog maar half begonnen, omdat Israel 15 wachtende ambulance en bijbehorende paramedici steeds tegenhield.

6 opmerkingen:

Feng Chsang zei

Allereerst mijn medeleven voor alle huidige en toekomstige slachtoffers van deze gruwel.

Hiermee immers komt sluipt voetje bij voetje een vreselijke gebeurtenis op Israël af.

Als de vechters van Gaza, waarvan het grootste deel geen lid van Hamas zijn, er nu al in slagen om Tel-Aviv, en binnenkort Haifa te treffen, hoeven ze er de volgende keer enkel nog maar iets anders in te doen, wachten op een afwaaiende wind en een 15-tal doelen tegelijkertijd bestoken om de afrekening compleet te maken.

Als ik het al kan bedenken, kunnen de mensen die beurs geslagen worden dat ook, zeker gelet op de eisen die zij nu aan Israël stellen: "we gaan door tot de blokkade is opgeheven." Hierbij nemen zij, zoals we kunnen zien en lezen het aantal doden aan hun kant op de koop toe, omdat het alternatief uiteindelijk de zelfde uitkomst heeft.

Horror tot in het oneindige en alleen op dit soort weinig bevolkte blogs heeft men de moed nog om over dit dilemma na te denken.

Vreselijk voor alle lieve mensen in Israël die nu al slachtoffer zijn van de mentaliteit van nachtclub portiers en die als de ramp zich voltrekt ook niet gespaard zullen worden. En uiteindelijk óók vreselijk voor de daders; niemand immers wens wie dan ook het lot toe dat nu opgeroepen wordt.

Abu Pessoptimist zei

Feng Chsang, dit blog is niet zo weinig bevolkt meer. Ik ga geen aantallen geven (wil niet opscheppen), maar ik heb reden om heel tevreden te zijn over het aantal bezoekers.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Abu, voor één keer ben ik vooralsnog geneigd het Israëlische leger de 'benefit of the doubt' te geven, vwb de beschieting nabij het Shifaziekenhuis: een afzwaaier van Hamas. Al Jaazeera had er een reporter naar toe gestuurd, en die meldde een ondiepe, oppervlakkige krater, en geen schade aan onmiddellijk omringende gebouwen...ik vind dat atypisch voor de meeste door Israël afgevuurde projectielen...ik hoop dat er onderzoek ter plaatse wordt gedaan...maar Palestijnen hebben wel wat anders aan hun hoofd momenteel, om het in een platitude uit te drukken, dat snap ik ook.

Abu Pessoptimist zei

Jaap,
Ik ben geen expert op het gebied van wapens, en jij volgens mij ook niet. Ik weet alleen wel dat als er een van die raketten van Hamas of de Islamitische Jihad was afgevuurd, er schroot van die raket te vinden zou moeten zijn. Blijkbaar was dat - volgens de politie in Gaza-stad - niet het geval. Ook weet ik dat als er een Israelische raket was afgevuurd, er waarschijnlijk geen schroot van te vinden zou zijn. Die dingen zijn erg sophisticated, en ontploffen - als ze met DIME zijn geladen (een verboden wapen)- tot een soort gruis dat heel effectief doodt en vernielt, maar binnen een beperkte actieradius. Wat wil zeggen dat de krater die ze maken heel oppervlakkig of zelfs afwezig kan zijn.
Maar nogmaals, wij kunnen het van hieruit niet goed beoordelen. Gezien de wijze van opereren van het Israelische leger van de afgelopen twee weken ben ik echter niet bereid dat leger het voordeel van de twijfel te gunnen. Ik geloof niet dat ze daar aanspraak op kunnen maken.

Hans Moll zei

In de rechtbank probeert zowel het OM als de verdediging een getuige op leugens te betrappen. Als dat gebeurt, verliest de getuige onmiddellijk zijn betrouwbaarheid. Martin Hijmans heeft bijna een jaar de tijd gehad om zijn tekst aan te passen. Hij heeft het tot heden verdomd de waarheid onder ogen te zien. De dood bij het ziekenhuis kwam van Hamas. Hij wil er niet aan. Liever liegen dan ongelijk krijgen. Deze getuige edelachtbare, deugt niet.

Abu Pessoptimist zei

Hans Moll,
Ik begrip dat jij jezelf de rol van rechtbank hebt toegedicht. Wat veel eer voor iemand die - als het om Israel gaat - gewoonlijk alleen één kant van de werkelijkheid voor lief neemt, om het eens netjes en eufemistisch uit te drukken.
Ik geef in het -door jou gewraakte - stukje hierboven tenminste nog de twee versies. En voorlopig kan ik na een jaar nog steeds niet t het 100% geloofwaardige bewijs vinden dat deze hit het gevolg was van een afzwaaiende Hamas-raket. (Vgl. de aanval op de school in Beit Hanoun waarbij 15 schuilende Palestijnen werden gedood. Ook dat was volgens Israel het gevolg van een afzwaaier van Hamas. Maandag publiceerde Ban Ki Moon en rapport waaruit bleek dat het wel degelijk het werk van Israel was geweest ( http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2015/04/vn-rapport-israel-viel-tijdens-gaza.html )

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...