dinsdag 29 juli 2014

Dodental Gaza boven de 1.200, centrale Gaza in brand, Israel verloor nog eens 10 man

Israeli's bergen één van hun gewonden. (Foto Arab 48)

Updated 13.55 uur. Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza zijn dinsdag in de Gaza-strook nog eens meer dan 100 mensen gedood in een ongekende golf aanvallen en bombardementen vanuit zee, de lucht en over land. Het ministerie blijkt de cijfers nauwelijks te kunnen bijhouden. Kort nadat het een aantal doden van 57 had gemeld, leverde een belronde met ziekenhuizen een getal boven de 100 op. Verschillende groepen slachtoffers behoorden weer tot één familie. Het dodental in Gaza als gevolg van 22 dagen van aanvallen is nu boven de 1.200 gestegen . Er zijn meer dan 6,700 gewonden. De enige elektriciteitscentrale van de Gaza-strook is dinsdagmorgen in brand geschoten en is gesloten. De centrale leverde een derde van de elektriciteit in Gaza.
De Vn meldden intusen dat 215.000  mensen hun woningen zijn ontvlucht of dakloos zijn geworden, Israel heeft nog eens 400.000 mensen het bevel gegeven hun huizen te verlaten, aldus de VN . 
Israel heeft bekendgemaakt dat in de loop van maandag nog eens 10 militairen zijn gesneuveld. Vier werden  gedood bij een mortieraanval op Eshkol Regional Council (aanvankelijk werd gemeld dat het hierbij om vier  burgers ging), vijf werden verrast door een uitbraak via een tunnel en één werd gedood door mortiervuur in het zuiden van Gaza, meldt Haaretz.  Israels verliezen staan nu op 53 dode militairen en drie burgers. Er liggen 106 militairen in diverse ziekenhuizen. Van één van hen is de situatie kritiek, acht anderen zijn zwaar gewond.De elektriciteitscentrale van Gaza op dinsdagmorgen.(via Twitter)

Afgezien van de bombardementen waarbij slachtoffers vielen, bombardeerden de Israeli's het huis van de voormalige premier van Gaza, Ismail Haniye, in het Shati-kamp, en werden vier moskeeën vernield, één in Rafah en drie in Gaza-stad, plus de kantoren van al-Aqsa-televisie van Hamas, en een zestal woonhuizen. Veruit de meeste slachtoffers vielen bij bombardementen op andere woonhuizen en in de meeste gevallen ging het, zoals vrijwel steeds deze 22 dagen, om meerdere leden van één familie, inclusief vrouwen, kinderen en ouden van dagen.
Details betreffende het grootste aantal slachtoffers moeten nog binnenkomen. Van de 57 die daarvoor vielen meldde woordvoerder Ashraf al-Qidra van het ministerie van Gezondheid in Gaza, dat 10 mensen werden gedood bij diverse aanvallen rond het middaguur en negen in de ochtend. Waddah Abu Amer, zijn vrouw en vijf kinderen werden gedood in Khan Younis. Waddah  Abu Amer was een leider van het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina, de eerste Palestijnse beweging (naast de communisten) die in 1974 ging ijveren voor een twee-statenoplossing. Eerder werden 11 mensen gedood in beschietingen van het Bureij vluchtelingenkamp, drie van hen kinderen; 15 mensen raakten gewond. Vijf leden van de familie van de journalist Izzat Duheir stierven bij de beschieting van hun huis in Rafah, twee van hen waren meisjes van 8 en 12, een ander lid van de familie was een 80-jarige vrouw.
Tien mensen raakten gewond bij luchtaanvallen op de huizen van de families Abu Jame en Abu Daqqa in Khan Younis. Drie mensen - twee van hen broers - stierven bij de beschieting van het huis van de familie Hashash in de stad Rafah. Suheil Hussein Nassar werd gedood en drie anderen werden gewond bij de beschieting van het huis van de familie Nassar in Beit Lahiya.
In Khan Younis stierven drie leden van de familie Najjar in een bombardement, zeven van hen werden gewond. Bij een beschieting van het huis van de burgemeester van El-Bureij, Anis Abu Shamaleh, werden hijzelf en vier leden van zijn familie gedood, zeven familieleden raakten gewond. In de wijk Sabra van van Gaza-stad werd Suheila Abdulqadir al-Jaal, een vrouw van 70, gedood. Een meisje van 13, Dunia Nader al-Agha, stierf aan verwondingen die ze een dag eerder opliep in Khan Younis. Zeven leden van de familie Abu Zaid werden egdood bij een bombardement van hun huis in de wijk Jineina van Rafah. In centraal Gaza werd het lichaam geborgen van een ongeïdentificeerd kind uit het gebombardeerde huis van de familie al-Far.

De namen van de gesneuvelde Israelische soldaten werden door Haaretz als volgt gegeven: De vijf die werden verrast door een tunneluitbraak bij Nahal Oz aan de grens, waren sergeant Daniel Kedmi (18), sergeant Barkey Ishai Shor (21), sergeant Sagi Erez (19), sergeant Dor Dery (18), sergeant  Nadav Raimond (19). De vier in Eshkol gedode militairen waren sergeant Eliav Eliyahu Haim Kahlon (22),  korporaal Meidan Maymon Biton (20), korporaal Niran Cohen (20), en sergeant Adi Briga (23). De naam van de in Zuid-Gaza gedode militair, was Moshe Davino (20). Hij bestuurde een gigantische D9 bulldozer (die gebruikt wordt om huizen te slopen), die werd getroffen door een RPG-raket.

5 opmerkingen:

Daniella van den Akker zei

Mooi dat gedicht op je engelse blog.

Anoniem zei

Palestijnse doden zijn slechts aantallen en nummers. Statistieken. Israelische doden worden allemaal individueel met naam en toenaam genoemd. Menschen.

Onwillekeurig wordt hiermee de Palestijn teruggebracht tot een creatuur van een mindere God.

Ik weet dat het niet je bedoeling is Abu maar zo werkt het. Ook hier.

Anton

Abu Pessoptimist zei

Anton,
Dit is echt onzin, wat je zegt. Ik noem Palestijnen zoveel mogelijk bij hun namen en noem ook omstandigheden. Dat ik niet alle namen en omstandigheden kan noemen heeft ermee te maken dat het er gewoon teveel zijn. Ik moet me beperken en trouwens ook de Palestijnen zelf kunnen het nu even niet bijhouden. Als ik de dode Israeli's niet eveneens zou benoemen, zou ik discrimineren en me schuldig maken aan partijdige berichtgeving. (Dat wordt me sowieso toch al veel verweten omdat ik het nieuws niet alleen uit Israelische bronnen betrek). En trouwens, ook in het geval van de Israeli's heb ik niet alle 53 namen en omstandigheden kunnen noemen. Maar als je het aanstootgevend vind of zo, ga dan naar een andere Nederlandse bron die het beter doet.

Feng zei

Beste Anton,

Ik weet niet hoelang je hier al in en uit loopt maar Abu was een van de eerste die begon met het noemen van de namen van de Palestijnse slachtoffers.

Ben je kwaadwillig?

Daniella van den Akker zei

Nou ja Anton dit kan je niet menen, echt, lees even een paar blogs terug

Onderzoek: reisfirma's ondersteunen economie van de Israelische nederzettingen

  Ruïnes van een antieke joodse nederzetting in Katzrin op de Golan. (Foto Wikipedia)  De Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties...