zaterdag 26 juli 2014

Israel vermoordde vlak voor ingaan bestand familie van 20 personen, dodental Gaza nu boven de 1.000

Gaza
Shujaiyyeh in Gaza -Stad (Foto Reuters). Nog steeds worden daar lichamen gevonden in het puin. In totaal borgen de Palestijnen na het ingaan van het bestand op verschillende plaatsen 40 lijken die nog onder het puin van eerdere beschietingen lagen.

Enkele minuten voor het bestand van 12 uur zaterdagmorgen zou ingaan, heeft Israel nog een familie van tenminste 20 personen vermoord in een vluchtelingenkamp in Khan Younis. De familie an-Najjar was voor het geweld gevlucht uit Khuzaa, iets ten oosten van Khan Younis, en had in Khan Younis onderdak gevonden. Maar vlak voor 8 uur in de ochtend, het begin van het bestand, verwoestte een Israelisch vliegtuig met een raket het vier verdiepingen tellende gebouw waarin ze lagen te slapen. De luchtaanval doodde 11 kinderen, vier vrouwen en vijf mannen van dezelfde familie, aldus Palestijnse medische bronnen.
De familie An-Najjar was overigens niet de enige familie die uit Khuzaa was gevlucht. Volgens Amira Hass van de krant Haaretz die in Gaza is, hebben 10.000 mensen uit Khuzaa onderdak gezocht in Khan Younis. Met de dood van de familie An-Najjar kwam het dodental in Gaza deze zaterdag morgen op 35. 
Update 17.00 uur.  Na het ingaan van het bestand werden in enkele uren tijd niet minder dan 81 doden geborgen uit het puin van huizen die eerder waren platgegooid door de Israeli's, meldt Haaretz.  Het dodental in Gaza sinds het begin van de aanval op 8 juli is daarmee boven de 1.000 gekomen. Het aantal gewonden ligt in de buurt van de 5.700 volgens het ministerie van gezondheid in Gaza. 
Israel maakte zaterdag bekend dat voor het ingaan van het bestand nog vijf militairen zijn gesneuveld. Het zijn sergeant Guy Boyland (21), Amit Yeori (20), Roy Peles (21), Avraham Grintzvaig (21) en Gal Bason (21). Sinds het begin van de operatie tegen Gaza heeft Israel nu 40 man verloren, plus drie burgers die door raketten werden gedood. (einde update).   
Onder de in het puin van Gaza gevonden lichamen waren lijken in het Shujaiyyeh district in Gaza-Stad waar eerder deze week een flatgebouw werd gebombardeerd, een bombardement waarvan aanvankelijk 66 doden werden geborgen. Het puin blijhft echter nog steeds slachtoffers prijsgeven.
Even voor middernacht beleefden 60 man medisch personeel, drie internationale vrijwilligers en drie patiënten bange ogenblikken toen Israelische artillerie het ziekenhuis in Beit Hanoun, in het noorden van de Gaza-strook onder vuur namen. De meeste patiënten waren toen al geëvacueerd. Enkele artsen, onder wie een Zweed, raakten gewond. Het ziekenhuis liep zware schade op.  
Eerder zaterdagochtend werden echter nog meer mensen gedood. Twee minuten voor het bestand inging werd de 87-jarige Salim Abu Toum gedood bij een beschieting ten oosten van Rafah in het zuiden. Iets eerder in de morgen maakte Ashraf al-Qidra de dood bekend van Abdullah Ayish Irmeilat in de Zawayda buurt in het miden van de Gaza-Strook en van de 53-jarige Ismail Abdul-Qadir al-Kihk en de kleinzoon van de stichter van Hamas, sheikh Yassin, de 15-jarige Husam Abdul-Ghani Yassin in Gaza-Stad.  Andere doden waren Fadil Atawnah die vanuit de lucht werd gedood toen hij in de Shuhada Straat in Gaza-Stad naar huis liep en Muhammad Hosni al-Saqqa, 26, en Islam Ibrahim al-Naji, 19, die werden gedood bij een luchtaanval in wijk Sheikh Radwan in Gaza Stad. Kort na middernacht werd een Palestijnse ambulancemedewerker, Muhammad Matar al-Abadlah (32), gedood toen hij slachtoffers bijstond in het oosten van Khan Younis.
Israel maakte intussen bekend dat weer twee  Israelische militairen zijn gesneuveld. Volgens Haaretz hebben de Israeli's nu 37 man verloren.

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...