vrijdag 25 juli 2014

Kerry wacht op antwoord op zijn voorstel voor een bestand, dodental Gaza naar 823, nieuw salvo raketten op Israel


Foto Arab 48

Updated 12.30 uur.  Israel heeft sinds middernacht in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw 24 slachtoffers gemaakt in Gaza, onder wie de woordvoerder van de Quds Brigades van de Islamistische Jihad en drie van zijn kinderen. Het totaal aantal slachtoffers is nu 823 en meer dan 5.2407 gewonden.
Israel verloor een soldaat, Yair Ashkenazi (36) in Noord-Gaza. De Israelische verliescijfers zijn nu 33 doden en ruim 130 gewonden.   
Een luchtaanvall; op zijn huis in Rafah doodde in de nacht de woordvoerder van de Quds Brigades van de Islamitsiche Jihad, Salah Ahmed Abu Hassanein , ''Abu Ahmed'' , (45), en drie van zijn kinderen: Abdel Aziz (15), Hadi (12) en Abdel Hadi (9), 14 mensen raakten gewond.  In Khan Younis stierf Ali Mohammed Asfour (58) en in Deir Balah Eid Mohammed Abu Petra (23). In Khan Younis stierven verder Mohammed Ibrahim al-Khatib (27),  Afanah Rasha Abed Rabbo (28), Rasmia Salama (24), en Mohammed Samir Abdel Aal al-Najjar. Medische bronnen meldden verder de dood van Suleiman al-Sawwaf bij een bombardement ten oosten van Khan Younis waarin drie anderen werden gewond, en de dood van de zwangere Shaima Hussein Abdel Qader in het Aqsa-ziekenhuis in Deir al Balah. Haar ongeboren baby kon worden gered. 
Israel werd in de ochtend opgeschrikt door nieuwe salvo's raketten. Twee vliegtuigen moesten tijdelijk uitwijken omdat de luchthaven Ben Gurion in de vuurlinie lag, er was luchtalarm in Tel Aviv, Holon, Yehud, Rehovot, Rishon Lezion, Ashkelon, Ra'anana, Herzliya, en Ramat Hasharon. In Ashkelon werd een huis beschadigd.
 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry wacht intussen op een reactie op zijn voorstel voor een staakt-het-vuren, dat hij heeft overhandigd aan Israel en aan landen die druk kunnen  uitoefenen op Hamas (de VS praten niet met Hamas zelf). Het voorstel behelst een bestand, waarbij Israelische troepen wel nog zeker een week in Gaza blijven om verder te gaan met het ontmantelen van tunnels en dergelijke, terwijl intussen wordt onderhandeld over het openen van de grenzen  van Gaza.
Khaled Meshaal, het hoofd van het politbureau van Hamas, zei donderdag dat Hamas bereid is een staakt-het-vuren te accepteren als Israel het beleg van Gaza opheft. In Qatar zei hij dat Hamas ook wil dat de grens met Egypte weer open gaat. “We willen een internationale luchthaven, een een haven, we willen toegang  tot de rest van de wereld en niet  een situatie waarin we te maken hebben met een paar grensovergangen die Gaza tot een gigantische gevangenis maken waaruit niemand weg kan, zelfs niet voor ene medische behandeling of om te werken. {…] Als we een duidelijk opgesteld voorstel krijgen dat deze dingen garandeert en de internationale gemeenschap geeft ons hier ruggensteun bij - dan kunnen we zelfs vandaag nog ophouden met vuren, '' aldus Meshaal.
Israel daarentegen gaf donderdag aan dat het zijn offensief nog kon verbreden. Het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de VN (OCHA) gaf donderdag aan dat Israel een drie kilometer brede  “no-go” zone langs de grens met Gaza heeft ingesteld, en gebied dat 44% van het totale grondgebied van Gaza beslaat.
Intussen meldde een Israelische woordvoerder dat Israel nog onderzoekt wat zich precies heeft afgespeeld rond de dodelijke schietpartij op de VN-school in Beit Hanoun, waarbij 17 burgers omkwamen en een 200-tal werd gewond. Israel beweert dat er vanuit de school op Israelische militairen werd geschoten, de Palestijnen zeggen dat er alleen burgers in de school zaten die het geweld waren ontvlucht.Een UNRWA-woordvoerder zei dat de school voor de beschieting geen waarschuwing van de Israeli's had gekregen.

Geen opmerkingen: