woensdag 16 juli 2014

Israel geeft bewoners van twee wijken in Gaza-stad de raad te vertrekken

Farouk mosque of an-Nuseirat Refugee Camp lies in ruins after being struck by Israeli bombs, Gaza Srip, July 14, 2014. The mosque was hit two days before.
De moskee Al-Farouk in het Nusseirat kamp, die is gebombardeerd op 12 juli 2012.

Updated 18.50 uur. Israel heeft woensdag zijn luchtaanvallen op Gaza voortgezet. Een 20-tal mensen werden gedood. Het dodental van de golf Israelische aanvallen van de afgelopen week ligt nu rond de 210. Er zijn meer dan 1520 gewonden.
 Vier kinderen werden woensdag op het strand van Gaza-stad gedood bij een beschieting door de Israelische marine. Het gebeurde voor de ogen van journalisten van onder andere AFP en The Guardian. De vier dode kinderen behoorden tot één familie. Het waren Ahed Atef Bakir (10),  Zakariya Ahed Bakir (10), Mohammad Ramiz Bakir (11) en Ismail Mahmoud Bakir (9). Een aantal andere kinderen raakte gewond. Zij werden opgevangen in een hotel aan de kust waar journalisten een onderdak hebben gevonden.
Andere slachtoffers deze woensdag waren: Abdulrahman Ibrahim Khalil al-Sarhi (37) die werd gedood bij een luchtaanval in de wijk Zaytoun in Gaza-stad. De familie Abu Daqqa, die werd getrofffen in een auto in de buurt van Khan Younis, waarbij de broers Ibrahim Abu Daqqa (25), Amr Abu Daqqa (10) en hun oma, Khadra Abu Daqqa (75) werden gedood, terwijl hun vader zwaar gewond raakte.
 Embedded image permalink
De vier kinderen uit de familie Bakir die werden gedood door een granaatbeschieting op het strand van Gaza-stad.
Eerder op de dag kwam de vijf maanden oude baby Lama Satri om toen Israelische vliegtuigen een doel vlak bij het huis van haar familie in Rafah aanvielen. En in de vroege ochtend van woensdag richtte een vliegtuig een raket op Ashraf Abu-Shanab op een kruispunt in de buurt van Rafah. In Khan Younis werd een raket gericht op een groepje mannen, Fareed Abu-Daqqa (33) en Mohammad Tayseer Sharab (23) werden gedood. Een auto werd tot doelwit gemaakt bij het Abu Yousef al-Najjar ziekenhuis in Rafah. Daarbij kwamen Saleh Dahleez (20) en Yasser al-Mahmoum (18) om, terwijl vier anderen gewond raakten, van wie twee zeer ernstig. Een van hen de 23-jarige Ahmad an-Nawajha, strierf later aan zijn verwondingen.
Mohammad al-Arjani (19) werd gedood bij een andere aanval van een vliegtuig op een groepje mannen. in Khan Younis. Mohammed ad-Dabari, Mohammad Az-Zahouq and Mohammad Ismail Abu-Odeh werden het slachtoffer van een luchtaanval op het huis van de familie Abu Odeh in Rafah. Iets eerder, rond middernacht, werd tenminste één Palestijn gedood en een andere gewond in de wijk Juhr-Eddik in het zuiden van Gaza-stad. Zes Palestijnen, onder wie twee kinderen, raakten gewond bij aanvallen op Gaza-stad, het Nusseirat-kamp en Beit Lahiya. Nog eens zes mensen werden vroeg in de morgen gewond, bij aanvallen op Rafah.
Israel voerde volgens bronnen in Gaza zo'n veertig luchtaanvallen uit, waarbij ook huizen werden vernield van enkele leiders van Hamas en de Islamitische Jihad. Het ging onder meer om het huis Mahmoud az-Zahar, een van de topmannen van Hamas (hijzelf zou op een andere plaats verblijven) en de huizen van Abdullah al-Harazin,een leider van de Islamitische Jihad, de vroegere minister van Binnenlandse Zaken Fathi Hamad, en de parlementariër van Hamas, Ismail al-Ashqar. Volgens Haaretz zijn intussen, sinds het begin van de operatie "Protective Edge'' meer dan 1750 luchtaanvallen op Gaza uitgevoerd. De UNWRA maakte bekend dat de vernielingen in Gaza ''ernorm'' zijn. Woordvoerder Sami Mshasha van UNWRA zei dat 560 huizen volledig zijn vernield en dat duizenden huizen beschadigd zijn. Ook 47 UNWRA-gebouwen liepen schade op, zei hij.
Israel strooide de afgelopen nacht pamfletten met waarschuwingen uit boven twee wijken van Gaza-stad,  Zeitoun in het zuiden en Shuja'iyya in het oosten, dat de bewoners voor 8 uur 's morgens de wijk verlaten moesten hebben omdat Israel de wijken gaat bombarderen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza gaf de burgers echter de raad zich er niets van aan te trekken, omdat het om ''psychologische oorlogsvoering'' zou gaan.
Vanuit Gaza werden gisteren ongeveer 150 raketten op Israel afgevuurd. En vanmorgen werd een salvo onderschept boven Tel Aviv, volgens Haaretz. Intussen viel er voor het eerst ook een dode aan Israelische kant. Dror Khenin (37) werkzaam in de bouw, werd in de buurt van de Erez grensovergang gedood door een granaat.
Intussen blijft er onduidelijkheid bestaan over het bestand. Volgens het voorstel dat Egypte deed, zou dinsdagmorgen een geleidelijke deëscalatie hebben moeten ingaan. Israel ging er dinsdag mee akkoord, maar de Ezzedin al-Qassam Brigades van Hamas vevewierpen het voorstel echter, omdat er, aldus Reuters ''alleen in algemene termen'' wat werd gezegd over eisen van Hamas dat de blokkade van Gaza moet worden verlicht, zoals overeengekomen in het na de Israelische aanval van 2012 overeengekomen (en door Israel nooit nageleefde) bestand, of over vrijlating van de in 2011 onder de ''Shalit-deal'' vrijgelaten gevangenen, die Israel bij zijn recente operaties op de Westoever opnieuw heeft gearresteerd.
Maar de in Cairo verblijvende Moussa Abu Marzouk, de ''nummer twee'' van de politieke leiding van Hamas, liet weten dat Hamas nog geen definitief besluit heeft genomen over het bestand, daarmee in het midden latend of er nog sprake zou zijn van onderhandelingen.

Geen opmerkingen:

Militairen plegen nieuwe coup in Sudan

Generaal Burhan in 2020 met de toenmalige Amerikaanse minister Pompeo (Foto State Department) Het leger van Sudan heeft maandagochtend opnie...