woensdag 2 juli 2014

Palestijnse tiener ontvoerd en gedood, anti-Palestijnse rellen en een nieuwe golf arrestaties

Mohammed Abu KhdeirMuhammad Hussein Abu Khdeir, 16, ontvoerd en vermoord. (Rex/Xinhua)

Onbekenden hebben woensdag in Oost-Jeruzalem een Palestijnse tiener van 16 ontvoerd en vermoord in wat vermoedelijk een ''daad van wraak was'' voor de moord op de drie Israelische tiener-kolonisten. Ma'an News citeert mensen uit Shu'afat die zeggen dat het ging om de 16-jarige Muhammad Hussein Abu Khdeir. 
Getuigen zeggen dat veiligheidscamera's beelden tonen van Israeli's die uit een Hyunday stappen voor Muhammads huis en hem dwingen in de auto te stappen. Niet veel  later werd een lijk gevonden in een bos buiten de stad.
Na het bericht van de moord braken zeer heftige onlusten uit. Honderden Palestijnen in Oost-Jeruzalem gooiden stenen naar de politie, staken banden in brand en vernielden stations van de sneltram. De politie beantwoordde de rellen met stungranaten, traangas en "rubberkogels''. Volgens Ma'an vielen er tenminste 12 gewonden, onder wie twee journalisten.
Israelische politici van links tot rechts waren snel in het uitspreken van veroordelingen van de moord.Benjamin Netnayahu noemde de moord ''verachtelijk''. [Ook werd de moord onmiddellijk gevolgd door veroordelingen in de scherpste bewoordingen en sympathiebetuigingen aan het adres van de Palestijnen van de Amerikaanse president Obama en zijn minister van Buitenlandse Zaken Kerry, Ban Ki Moon, de Britse premier Cameron, de Franse president Hollande, de EU en de Nederlandse minister Timmermans, precies zoals dat het geval was bij de moord op de drie Israelische jongens. Deze laatste zin was uiteraard een cynische opmerking van mij, AbuP., want dat zal niet gebeuren. Deze jongen was namelijk geen Jood en zelfs geen Israeli en dan is zo'n moord alleen maar '' niet bevorderlijk voor het vredesproces''.] 
A Palestinian stands outside a house with Hebrew graffiti that reads, "price tag" after Palestinians reported Jewish settlers had burned a house in Aqraba village, near the West Bank city of Nablus, Wednesday, July 2, 2014. A tiny fringe group of radical Israeli settlers have been carrying out acts of vandalism in recent years to protest what they perceive as the Israeli government's pro-Palestinian policies and in retaliation for Palestinian attacks. The vandals have targeted mosques, churches, dovish Israeli groups and even Israeli military bases in these so-called "price tag" assaults. (AP Photo/Nasser Ishtayeh)
(Foto AP)

De moord op Muhammad Abu Khdeir was niet de enige uiting van wraak. In het dorp Aqraba ten zuiden van Nablus staken Israelische kolonisten woensdagmorgen vroeg de schapenfarm van Fadi Basim Bani Jabir
in brand. Palestijnen slaagden erin de schapen te redden, maar een belangrijk del van de farm ging verloren. De kolonisten schreven leuzen op de buitenste muur van de farm als ''bloedwraak'' en ''prijskaart''.
Daaraan gingen dinsdagavond uitgebreide rellen in West-Jeruzalem vooraf. Het begon met een demonstratie die was georganiseerd door het parlementslid Michael Ben Ari en Itamar Ben Gvir, twee aanhangers van de fascistische rabbijn Kahane wiens partij indertijd is verboden is Israel. En het groeide uit tot een tocht door Jeruzalem waaraan honderden deelnamen. De sneltram werd tot stilstand gebracht in de Jaffastraat en doorzocht op Palestijnen.
Jewish protesters calling for 'revenge' (Photo: Ohad Zwigenberg)
Demonstratie in West-Jeruzalem. Op het spandoek staat ''wraak''. 

De demonstranten vielen vestigingen van McDonalds binnen omdat het verhaal ging dat daar Palestijnen werken. Uiteindelijk werd de menigte gestopt toen zij de Mahane Yehuda markt op wilde gaan. De politie moest meerdere malen Palestijnen ontzetten en er werden 50 arrestaties verricht, volgens Haaretz. Volgens de krantenberichten moesten enkele Palestijnen zich onder medische behandeling stellen. De site YNet filmde enkele scenes.
In Hebron werden Palestijnen en werkers van het International Solidarity Movement belaagd door kolonisten en militairen.De ISM mensen maakten er een video-opname van.
Intussen ging de campagne van het Israelische leger, waarbij een kleien 600 Palestijnen in de afgelopen twee weken zijn opgepakt, gewoon door. Ma'an News meldt dat het Israelische leger desgevraagd bevestigde dat in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw 41 arrestaties werden verricht. Daarbij gaat het om arrestatie kris kras door de Westoever en Oost-Jeruzalem, onder meer ook van ex-gevangenen die bij de Shalit-deal van 2011 werden vrijgelaten.

Israel wist al lang dat tieners dood waren
En tenslotte nog wat meer nieuws betreffende de ontvoering van en moord op de drie Israelische tieners. Israel heeft intussen de opname vrijgegeven van het telefoontje dat één van de drie ontvoerde jongens kort na de ontvoering had met de alarmcentrale in Israel. Het is een telefoontje waarop nooit actie is gevolgd. Pas zeven uur later kwamen leger en politie in actie. Daardoor hebben er intussen koppen gerold bij de politie.
De opname was tot gisteren toe onder een ''gag order'' gehouden. Maar nu hij is vrijgegeven blijkt het juist te zijn wat Richard Silverstein al op 25 juni meldde: de Israelische autoriteiten moeten al vrijwel van het begin af aan geweten hebben dat de drie tieners al heel snel na hun ontvoering zijn gedood. De opname, die twee minuten en 9 seconden lang is, laat een van de tieners, Gilad Shaer, horen die tegen de achtergrond van geluid van een Israelisch radiostation op de autoradio fluistert: ''Ik ben ontvoerd''. Later op de opname is iemand te horen die zegt ''hoofden naar beneden'', De opname eindigt met lawaai dat duidt op een geweersalvo.
De meest voor de hand liggende hypothese is dat de ontvoerders de jongens wilden ontvoeren om te ruilen tegen gevangenen, maar dat Shaer met zijn telefoontje een doodvonnis over zichzelf en zijn twee lotgenoten heeft afgeroepen. Het is logisch om te veronderstellen dat de ontvoerders hebben gedacht dat leger en politie daarna wel snel achter hen aan zouden komen en de tieners daarom zo snel mogelijk hebben gedood en gedumpt, waarna ze ook de auto waarmee de ontvoering was gepleegd in brand hebben gestoken.

Geen opmerkingen:

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...