zondag 6 juli 2014

Israel arresteert nieuwe verdachte in zaak kidnappen Joodse tieners

Tariq Adeli (22) die vrijdag in het dorpje Osarin bij Nablus werd ontvoerd door kolonisten en bewerkt met  een bijl. Artsen in het Rafidiya ziekenhuis in Nablus hebben op het nippertje weten te voorkomen dat zijn been moest worden geamputeerd. (Foto WAFA)

Israelische militairen hebben in de nacht van zaterdag op zondag in Hebron de jonge Palestijn Husam Dufish gearresteerd, die er door de Israelische inlichtingendiensten van wordt verdacht ook  betrokken te zijn geweest bij  de ontvoering van de drie Joodse tieners die na hun ontvoering werden gedood, meldt Ma'an News. De Israeli's zeggen dat hij sinds de kidnapping onvindbaar was net als de andere verdachten, Amar Abu Eisha and Marwan al-Qawasme. Maar zijn familie zegt dat Dufish al die tijd gewoon thuis was. Alleen was hij er niet toen troepen het huis twee weken geleden overhoop haalden tijdens hun razzia's  van de afgelopen weken. De troepen hadden toen een order achtergelaten dat hij zich moest melden, maar dat had hij niet gedaan. Dufish is een nieuwe verdachte in de zaak. Zijn huis is dan ook nog niet - zoal de NOS abusievelijk meldt - opgeblazen, zoals dat van Qawasme en Abu Eish.
Op de Westoever was het ook verder zaterdagnacht op veel plaatsen onrustig. Er werden opnieuw ruim 30 arrestaties verricht door het leger. Volgens WAFA nadert het aantal dat is opgepakt sinds de kidnapping van de drie Joodse tieners intussen de 700.
Elders was het voornamelijk onrust veroorzaakt door kolonisten. Tientallen kolonisten bekogelden zaterdagavond Palestijnse auto's bij de Gush Etzion kruising. Een aantal auto's werd beschadigd, en er ontstond een grote opstopping. Andere kolonisten vielen zondag met stenen en ijzeren staven de auto aan van bisschop Atallah Issawi toen hij van Bethlehem naar zijn kerk reed in het christelijk dorp Abud. De bisschop wist te ontkomen, maar de auto werd zwaar beschadigd.
Bartaa al-Sharqiyya bij Jenin, werd zaterdagavond binnenvallen door een groep Israelische soldaten. Burgemeester Tawfiq Qabaha vertelde het persbureau Ma'an dat de soldaten er onder meer een parkeerplaats in brand staken van sloopauto's. Ongeveer 15 ato's brandden uit, nadat de soldaten er brandende autobanden naartoe hadden gerold.De brandweer bluste uiteindelijk het vuur. In Hebron werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een 30-jarige man door kolonisten ontvoerd en in elkaar geslagen. Hij belandde in het ziekenhuis, maar verwondingen over zijn hele lichaam. Kolonisten hebben zaterdag in het dorp Tuqu ten oosten van Bethlehem onder bescherming van soldaten land ingepikt van de families al-Shaer en al-Umour families en een nieuwe nederzetting gesticht. Er werden vier caravans op het land neergezet, niet ver van de eveneens illegale nederzetting Roman.

1 opmerking:

Elisabeth zei

Ik las net dat er ook drie verdachten zijn opgepakt voor de moord op Muhammad Abu Khdeir. Ze zouden uit Beit Shemesh komen, maar of dat klopt weet ik niet.

Israel pakt ook de laatste twee gevangenen op van de Gilboa-uitbraak

Links Nuf'eiat, rechts Kamamji. Israel heeft in de nacht van zaterdag op zondag de laatste twee uit de gevangenis van Gilboa ontsnapte g...