woensdag 30 juli 2014

Israel overtreft zichzelf: na de UNRWA school nu ook een bloedbad op een markt


UNRWA-woordvoerder Chris Gunness barstte in huilen uit toen hij Al-Jazeera probeerde te vertellen wat voor taferelen hij had gezien op de markt in Shuja'iyyeh. (Foto via Twitter)

Het Israelische leger heeft zich woensdag opnieuw het ''meest morele leger ter wereld'' getoond, woorden die ooit werden geuit door de toenmalige Israelische premier en voormalige chefstaf Ehud Barak. Nadat 's morgens al 19 doden en 125 gewonden waren gevallen bij de beschieting van een UNRWA-school die als schuilplaats voor vluchtelingen dienst deed, openden de Israelische troepen woensdagmiddag het vuur op een markt in de wijk Shuja'iyyeh. En dat niet alleen, de beschieting vond plaats tijdens een ''humanitair staakt-het-vuren'' dat Israel nota bene zelf had afgekondigd.
Er vielen tenminste 17 doden en waarschijnlijk zo'n 200 gewonden, van wie velen zeer ernstig zijn gewond. Volgens het Rode Kruis zijn bij veel van de gewonden amputaties nodig. Twitter en ander sociale media werden overstroomd met foto's van het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad, waar de gewonden in gangen op hun beurt lagen te wachten en dat meer leek op een abattoir dan een ziekenhuis.
Een verslaggever van Ma'an News ter plekke meldde dat Israelische artillerie meerdere granaten op burgers op de markt had afgevuurd. Hij zei dat ambulances en voertuigen meer dan een uur later nog steeds bezig waren doden en gewonden naar het Shifa ziekenhuis te transporteren. ook wwerden nog steeds lcihamen van onder de puinhopen vandaan getrokken. Het ministerie van Gezondheid in Gaza zei dat onder de doden een journalist en twee paramedici waren, evenals een lid van de burgerwacht. Bij de journalist zou het gaan om Rami Ryan, een fotograaf van ''The Palestinian Network for Journalism and Media''. Overigens sneuvelden er aan Israelisch kant deze woensdag ook drie militairen, terwijl er 12 gewond raakten. Dat gebeurde bij een explosie tijdens een operatie in Khan Younis. Israels heeft nu 56 militairen verloren.
jabaliya UNWRA school massacre
Klein terroristje dat werd getroffen bij de beschieting van de UNRWA-school. (Foto AP)

Met de Israelische inbreuk op het eigen staakt-het-vuren mee kwam het aantal slachtoffers van  woensdag op tenminste 104 doden. In totaal zijn er nu in 23 dagen 1,326 Palestijnen gedood en meer dan 7,000 gewond. Eerder op de dag werden dus 19 mensene gedood bij een beschieting van de UNRWA school in Jabaliya, voorts werden de leden van vijf families gedood bij aanvallen op hun huizen.
Behalve deze doden, die ik al meldde in mijn vorige stukje, werden iets later op de dag ook de 35-jarige Masira Muhammad al-Taaban gedood in al-Zwaya, en vielen verder ook de de 31-jarige Ammar Suleiman Ali al-Masdar, Hamza Yassir Muhammad Muheisin (23), en Taysir Sababa (22) ten prooi aan Israelische aanvallen en beschietingen. Verder werden zeven mensen gedood bij een beschieting van de Maan wijk in Khan Younis,. Het waren Maryam Ahmad Hijazi, Ibrahim Mustafa al-Ghalban, Ismail Mahmoud al-Ghalban, Salah Hijazi, and Subhiyeh Ibrahim Hijazi plus en ongeïdentificeerde vrouw. Ramadan Abu Jazar en zijn neef Zein Abu Jazar werden gedood bij een aanval in Rafah.
Generaal Yoav Mordechai, Israels coördinator van regeringsactiviteiten in de Palestijnse gebieden, had gezegd dat het staakt-het-vuren zou gelden voor vier uur gerekend vanaf 3 uur 's middags. De aanval op de markt vond plaats om 6 uur plaatselijke tijd.len van Gaza war de militairen actief waren,w zouden echter uitgesloten worden van het staakt-het-vuren. Woordvoerder van hamas Sami Abu Zuhri zei om die reden dat het bestand alleen bedoel was voor "media consumptie".

24 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Abu, ik lees zo ongeveer al je postimgs, maar kan niet op alles reageren. Reacties zouden ook eentonig worden...

Abu Pessoptimist zei

Dank Jaap,
De teneur van de stukjes heeft ook iets eentonigs vrees ik.

Unknown zei

Hi Abu,

Bedankt voor je interessante blogs. Ik las ergens (op Elsevier geloof ik)dat er raketten zijn gevonden in de UNWRA scholen. In hoeverre is dat waar? En wat is jouw mening hierover? Blog jij trouwens vanuit Gaza?

Thanks,
Jack

Abu Pessoptimist zei

Jack,
Er zijn raketten gevonden in twee LEGE scholen van UNRWA. Verder nog één raket in een derde school.
Mijn mening is dat raketten niet in scholen (of andere civiele objecten) horen, al was het maar om Israel niet een excuus te geven om die te bombarderen.
En nee, ik blog niet vanuit Gaza, maar vanuit Amsterdam. Wel volg ik behalve Israelische en internationale media ook Palestijnse media.

Unknown zei

Ik lees geen arabisch en kan daarom geen Palestijnse media volgen, maar is het waar dat Hamas vanuit scholen en andere civiele gebouwen raketten afvuurt zoals dat elders wordt gezegd?

Jack

Abu Pessoptimist zei

Dat was wat Israel steeds heeft gezegd, dat scholen en openbare gebouwen werden gebruikt als opslagplaatsen en dat vanuit die gebouwen raketten werden afgevuurd. Veel media hebben dat klakkeloos overgenomen, maar voor zover ik weet heeft niemand er ooit echt een bewijs van gezien. Wel is het niet onmogelijk (hoewel ik ook daar niet echt bewijzen van heb zien langskomen) dat raketten (of mortieren) ergens IN DE BUURT van zulke gebouwen zijn afgevuurd. Gaza is nogal dicht bevolkt, namelijk. Maar ook deze beweringen vertrouw ik dus niet zonder meer.

Unknown zei

Maar opgeslagen worden die raketten dus wel in lege scholen?

En nog een andere vraag (sorry voor mijn vele vragen, ik probeer het allemaal goed te begrijpen via mensen die de media van alle kanten kunnen volgen) - er blijken veel ondergrondse bunkers en tunnels te bestaan in Gaza - kunnen de mensen daar niet schuilen tijdens aanvallen van het leger?

Abu Pessoptimist zei

Er bestaan tunnels, geen bunkers voor zover ik weet. En zij dienen een militair doel. Het zijn dus geen schuilpaatsen. Daarvoor is hun oppervlakte veel te klein. Gaza had de afgelopen acht jaar niet genoeg bouwmaterialen om bovengronds te bouwen, laat staan ondergrondse schuilplaatsen.

Unknown zei

wat is het uiteindelijke doel van Hamas? Waarom zij zij tegen een staakt het vuren?

Unknown zei

Ik had trouwens begrepen dat het kilometers lange tunnels zijn?

Abu Pessoptimist zei

Jack Blank,
(aardig pseudoniem trouwens), Hamas wil een opheffing van de blokkade die sinds 2007 een gevangenis van Gaza heeft gemaakt.
En de tunnels zijn, voor zover ik heb begrepen, soms wel lang, maar ook laag, smal en gevaarlijk. Ze storten nogal eens in, wat soms de dood ten gevolge heeft van strijders van Hamas, wat in de pers dan wel een 'bedrijfsongeval' wordt genoemd. Niet geschikt als schuilplaats dus.

Unknown zei

Haha, ja, ook fan zijn boeken? :-)

Als iemand die zich hier veel mee bezig houdt, geloof jij in een duurzame oplossing voor dit conflict? Zo ja, wat zou er moeten gebeuren om zover te komen?

Abu Pessoptimist zei

Jack Blank,
In theorie zijn er genoeg mogelijkheden voor een oplossing, of ik erin geloof is iets anders. Dat komt omdat Israel als sterkte partij het initiatief zou moeten nemen en dat zal niet (gauw) gebeuren.
Eén mogelijkheid is dat Israel gaat praten met de regering van nationele eenheid van de PA (waarin Hamas dus is vertegenwoordigd) en een plan op tafel legt voor een Palestijnse staat, inclusief Oost-Jeruzalem, een eerlijke uitwisselingen van land (nederzettingenblokken tegen equivalenten), liquidatie van alle nederzettingen buiten die blokken (inclusief die in Hebron), en een erkenning - en redelijke voorstellen over een afwikkeling - van het Recht op Terugkeer.
Mogelijkheid 2 is een annexatie van de bezette gebieden en het verlenen van volledige burgerrechten aan de Palestijnse inwoners, plus een afwikkeling van het Recht op Terugkeer.
Beide zouden aan Palestijnse kant acceptabel kunnen zijn. Israel is er de komende tientallen jaren nog niet aan toe, denk ik.

Unknown zei

Abu,

Heb je het dan over de grenzen van '67? In een scenario van de eerste mogelijkheid, zou het denk je, bij een afwikkeling van Recht op Terugkeer, acceptabel zijn dat Israeliers buiten de blokken mogen wonen als Palestijnse burgers?

Is de strijd van Hamas alleen voor Gaza of strijden zij ook voor de Palestijnen in de West Bank? M.a.w. heeft de Hamas ook voorwaarden die met de Palestijnen buiten Gaza te maken hebben of gaat het alleen om de blokkade?

Abu Pessoptimist zei

Jack Bank,
Ja, dat gaat over de grenzen van '67 'met correcties'' zoals dat wordt genoemd. Het standpunt van de PLO is dat Joden ook na een regeling in Palestina kunnen wonen, maar dat nederzettingen er niet gehandhaafd kunnen worden. De ervaringen met die nederzettingen zijn namelijk niet zo leuk, ook al zijn er veel kolonisten die hoog opgeven van hoe zij ''coëxisteren'' met de Palestijnen op wier land ze wonen.

Unknown zei

Bedoelen ze dat Israeliers er wel mogen wonen, maar dan niet dicht bij elkaar?

Weet jij ook hoe het zit met mijn eerdere vraag over Hamas? (Of ze ook voor andere Palestijnen strijden of dat het alleen om Gaza gaat in hun voorwaarden)

Thanks!

Abu Pessoptimist zei

Ik was de vraag over voor wie Hamas strijdt vergeten: het gaat nu vooral om Gaza. Wel hadden ze in hun voorwaarden voor een bestand ook gezegd dat Israel de mensen die behoorden tot de groep gevangenen die in 2011 was uitgewisseld met de door Hamas gevangen korporaal Gilad Dhalit, en die Israel onlangs, na de ontvoering van drie Joodse tieners, op de Westoever had opgepakt,weer moet laten gaan. Het is niet duidelijk of die eis straks zal worden herhaald.
Wat Israeli's in een eventuele Palestijnse staat betreft: ik denk dat nederzettingen bedoeld wordt en niets anders, ''Jews only''dorpen binnen een omheining met wachttorens en bewaakt door gewapende Israeli's.

Unknown zei

Duidelijk.
Verwacht je dat Hamas, deel uitmakend van de eenheidsregering, bereid zal zijn haar handvest te wijzigen? Ik heb gelezen (in een Engelse vertaling van hun handvest) dat hun doel is om alle joden te doden. Ik kan me voorstellen dat het tegenstrijdig is voor hun om vrede te sluiten en dat in hun handvest te laten. Wat vind jij ervan?

En was de ontvoering en moord op de drie tieners een actie van Hamas of van een andere groepering? Als het een actie van Hamas was, is het dan niet eigenlijk een breuk van de afspraak toendertijd gemaakt wat beterft de uitwisseling van gevangenen?

Abu Pessoptimist zei

Jack Blank,
Antwoord: ja. Ook de PLO had aanvankelijk een Handvest dat niet zo aardig was voor Israel (gewapende strijd is de enige methode om Palestina te bevrijden). Ook dat is aangepast in overeenstemming met het politieke program. Hamas zal waarschijnlijk ooit hetzelfde doen.
De ontvoering van die jongens was niet het werk van Hamas, (heeft Isarel nu zelf toegegeven). Als het dat wel was geweest was het niet in strijd gewest met de afspraken over de uitwisseling vn gevangenen,want over het maken van nieuwe Gilat Shalit-achtige gevangenen door Hamas was niets afgesproken.

Unknown zei

Ten eerste, bedankt voor het geduld en het beatwoorden van al mijn vragen.

Heb je jouw kennis vergaard via een studie/werk of puur door het volgen van de media? Heb je Israel of Palestina ooit bezocht? Zo ja, wat zijn jouw persoonlijke indrukken?

Abu Pessoptimist zei

Jack Blank,
Geen dank. Ik heb mijn kennis vergaard als Midden-0ostenredacteur van o.m Het Parool en de Volkskrant en als correspondent in Cairo. Ik ben vaak in Israel en de bezette gebieden geweest. Mijn persoonlijke indrukken kan ik niet in één, twee zinnen weergeven.

trees zei

Waarom verhuizen die palestijnen niet gewoon, naar een klein stukje verderop, bijv Egypte of Jordanie ??

Als ik in hun schoenen had gestaan was ik al 10 keer verhuisd, maar ja , dat is de echte VOC mentaliteit. Wij Nederlanders blijven niet zo hangen in de slachtoffer rol.

Abu Pessoptimist zei

trees,
Zo is dat. Wij Nederlanders zijn in 1940-45 ook massaal naar andere landen vertrokken. Toch?

trees zei

Nee, dat was niet nodig in dit geval, maar als de moffen langer waren gebleven, dan waren waarschijnlijk veel Nederlanders vertrokken.

Verder is dit vergelijken van appels met peren.

Israelisch-Amerikaans onderzoek: Israel schoot de kogel af maar het was vast geen opzet

  Het was wie dit had bedacht, Amerika, of de Israeli's. De Palestijnen hadden geweigerd de kogel over te dragen die Shireen Abu Aqleh h...