maandag 7 juli 2014

Lieberman breekt de Likud-Yisrael Beiteinu coalitie weer af

Lieberman and Netanyahu.
Lieberman en Netanyahu (Haaretz)
Avigdor Lieberman, hoofd van de Yisrael Beiteinu-partij en minister van Buitenlandse Zaken van Israel, heeft maandag bekend gemaakt dat hij zijn Yisrael Beiteinu fractie weer afsplitst van de fractie van de Likud in de Israelische Knesset. YNet meldt dat de die beslissing komt na hevige kritiek van Lieberman op de volgens hem te slappe reactie van premier en Likud-leider Bernjamin Netanyahu op de raketten uit Gaza.
Ook speelde mee het feit dat Netanyahu Lieberman niet informeerde toen hij op het laatste moment volte face maakte bij de verkiezing van een nieuwe president en toch de kandidatuur steunde van Reuven Rivlin, plus een botsing die deze zondag plaatsvond tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering. Netanyahu bekritiseerde toen ministers die naar buiten kamen met opinies over de ''veiligheidssituatie''. Lieberman en Netanyahu spraken elkaar maandagmorgen om te kijken  of  de breuk kon worden geheeld, maar dat had geen resultaat, meldt YNet.
Yisrael Beiteinu wordt nu met 11 zetels de vijfde fractie in grootte in de Knesset na de Likud (20), Yesh Atid van Yair Lapid (19) en Arbeid (15). De Likud-Yisrael Beiteinu coalitie bestond sinds de laatste verkiezingen van 2013. Lieberman had overigens al eerder aangekondigd dat hij bij de volgende verkiezingen weer alleen wilde optrekken.

Geen opmerkingen: