dinsdag 8 juli 2014

Familie vermoorde Muhammad Abu Khdeir weigerde condoleances van Peres en Netanyahu

Mohammad Hussein Abu Khdeir
Mohammed Hussein Abu Khdeir.

De familie van Muhammad Abu Khdeir heeft maandag gezegd dat zij heeft geweigerd de Israelische president Shimon Peres te verwelkomen in de rouwtent bij hun huis in Shu'afat. Ook wees de familie condoleances van premier Netanyahu van de hand, meldt Ma'an News. De familie bevestigde daarmee berichten die eerder via de sociale media de ronde deden.
Een lid van de familie zei dat de body guards van Shimon Peres naar de tent kwamen om zijn bezoek voor te bereiden,. maar dat de familie weigerde hem te ontvangen. Hetzelfde familielid vertelde ook dat Muhammads vader tientallen condoleancetelefoontjes uit binnen en buitenland had gekregen en zich niet had gerealiseerd dat een van hen afkomstig was van Benjamin Netanyahu. ''Hij was verbaasd toen de media dit publiceerden,'' aldus het familielid, en de familie weigert de condoleances van Netanyahu in ontvangst te nemen. "We weigeren de condoleances te accepteren van iemand die akkoord gaat met het vermoorden van ons volk in Jeruzalem, de Westoever en Gaza,'' zei hij. En hij voegde eraan toe dat de Israelische regering  de aanvallen van Israelische kolonisten negeert en niets doet om hen te bestraffen. Eerder had de familie, via de burgemeester van Jeruzalem Barkat, wel een telefoontje geaccepteerd van de familie van de vermoorde Joodse tiener Naftali Fraenkel.
Riots in the Israeli Arab town of Tamra, July 6, 2014.
Tamra, 7 juli (Haaretz)

Intussen bleef het ook maandag weer op veel plaatsen onrustig. In Shu'afat waren ruim 100 jongeren op de been die stenen en molotov cocktails gooiden en in Beit Safafa, een ander deel van Jeruzalem, ging het om tientallen jongeren die stenen gooiden, meldde YNet.
In Akka en tenminste 14 andere Arabische steden en dorpen werden vreedzame protestbetogingen gehouden, maar in Tamra, iets ten noorden van Haifa, liep het uit de hand en ontaardden de betogingen in rellen. Zes mensen werden opgepakt. In het zuiden, meldt Arab 48, werden in Bedoeïenen-steden en dorpen zes mensen opgepakt. Eerder, maandag, waren door het hele land al zeker 110 arrestaties verricht, onder wie een lid van het politbureau van de Balad-partij, Murad Haddad, en de secretaris-generaal van de beweging Abnaa al-Balad (Zonen van het land), Rajaa al-Aghbariyeh. Aghbariyeh kreeg dinsdag van de rechter in Naharia een week huisarrest opgelegd. Hem wordt verweten dat hij achter een protest in de stad Umm al-Fahm zat. Arab 48 meldde ook dat in de Negev opnieuw 25 arrestaties onder Bedoeïenen plaatsvonden.
Haaretz meldt dat een 14-tal burgemeester van Joodse en Arabische steden n en dorpen in Galilea en 11 in het zuiden, in de Negev, gezamenlijk hebben opgeroepen om kalmte te bewaren en de wet na te leven. Onder hen was ook Ali Salem de burgemeester van Nazareth. Tegen Salem was zondag al gedemonstreerd in Nazareth, omdat hem verweten werd dat hij de kant van de Israelische autoriteiten koos. Ook nu werd hem voor de voeten gegooid dat hij sprak namens Israel en niet namens zijn eigen veronderstelde achterban.

Geen opmerkingen: