maandag 13 december 2010

Ben Nitay, alias Netanyahu, pleit voor een één- staatsoplossing

 Deze opname staat op de blog van The Arabist (Issander el-Amrani),  geen idee hoe hij eraan is gekomen.De opname is leuk om naar te kijken met in het achterhoofd de falende vredesbesprekingen. Israels huidige premier Benyamin Netanyahu, die hier 28 jaar oud was en zich om onbekende redenen Ben Nitay noemde en voorstelde als 'economisch consultant' , is deelnemer aan een Amerikaans tv-debating programma, 'The Advocate'. De opname is uit 1978. Hij spreekt zich uit tegen Palestijnse zelfbeschikking en stelt dat de Palestijnen op de Westoever en Gaza het Israelische staatsburgerschap zouden moeten krijgen. Dat komt de facto neer op een pleidooi voor de nu door velen verfoeide één-staatsoplossing (onder die tegenstanders bevinden zich onder meer Uri Rosenthal en het CIDI - de ontwikkelingsorganisatie ICCO mag immers van hen beiden geen subsidie meer geven aan de Eectronic Intifada, die soms voor deze oplossing pleit)  Netanyahu's tegenspeler/ondervrager is Fouad Ajami, tegenwoordig professor aan de John Hopkins Universiteit.

3 opmerkingen:

Tjerk zei

Grappig dat hij dit in 1978 nog kon zeggen. Maar merk op dat hij faliekant tegen een Palestijnse staat op zijn stoep is. Zou Netanyahu er vandaag werkelijk anders over denken?

Over het gebruik van de naam 'Ben Nitay':

Netanyahu's grootvader, Nathan Mileikowsky, schreef soms stukken onder de naam 'Netanyahu'. Zoals meer zionistische activisten die naar Palestina verhuisden nam de familie een Hebreeuwse naam aan, en dat werd dus Netanyahu.

Benzion Netanyahu, vader van Benjamin, schreef zijn stukken eveneens onder een pseudoniem, namelijk 'Nitay'. De man was een hoge oom in het Revisionistisch Zionisme van Ze'ev Jabotinsky, en leefde af en aan in Israël en de VS.

Toen Benjamin Netanyahu naar de VS terugkeerde om er te studeren, zocht hij een naam die Amerikanen gemakkelijk uit konden spreken. Dat werd 'Ben Nitay'.

Hij schijnt er door politieke rivalen ook op te zijn aangevallen, dat hij niet Israëlisch genoeg was.

Abu Pessoptimist zei

Kijk, dat wist ik nou weer niet. Wel dat de familie oorspronkelijk Milikowsky heette en ook dat zijn vader een kopstuk in de Cherut was. Maar niet van dat Nitay. Benzion Netanyahu, emeritus hoogleraar geschiedenis, leeft overigens nog. Hij is nu 100 en nog steeds even (ultra uktra)rechts. Hij was tegen de terugtrekking uit Gaza, vond dat de Operatie Cast Lead niet hard genoeg was, is voor een Greater Israel en fel tegen een Palestijnse staat. Eén van de redenen (maar zeker niet de enige) waarom Bibi's rede van verleden jaar op de Bar Ilan Universiteit waarin hij het twee -statenmodel omhelsde, door velen niet serieus is genomen, is dat het nog nooit was voorgekomen dat Bibi tegen zijn vaders opvattingen in was gegaan. Dus....?

Tjerk zei

Benjamin Netanyahu is een politicus. Natuurlijk spreekt hij zich uit voor een twee-staten-oplossing.

Als 'ie dat niet doet heeft hij een enorm probleem want dan moet hij gaan uitleggen wat hij dan wel wil.

Een één-staat-oplossing? En dan? Al die potentiële zelfmoordcommando's vrije toegang geven naar steden in het Israëlische hartland? Nee? Er tweederangsburgers van maken dan maar? Dat kan dus ook niet (gaan die Palestijnen ook lekker mee akkoord. Dacht het niet).

Bovendien gaat het vanuit Israëlisch perspectief prima zoals het nu gaat. Je knipt de West-Bank op d.m.v. nederzettingen, autowegen en checkpoints, en wat er aan reservaten overblijft, daar laat je Abbas en z'n kliekje oppassertje over spelen.

Instructief kaartje van de BBC:

http://news.bbcimg.co.uk/media/images/49266000/gif/_49266031_west_bank_464.gif

En als de Israeli's in dit tempo doorgaan, hebben ze over vijftig jaar Jeruzalem voor zichzelf. Da's ook maar weer binnen, moet je maar denken.

Dus ja, als ik de Israëli's was, en ik kon kiezen tussen een échte, volwaardige Palestijnse staat op mijn stoep met een eigen leger en nog een hele hoop appeltjes met me te schillen; óf het scenario op dat kaartje + de Palestijnse Autoriteit bij de kloten + een militaire bufferzone, ja, dan zou ik het ook wel weten.

Gewoon lekker doorgaan met nederzettingen uitbreiden op de West-Bank, en de onderhandelingen net zolang uitsmeren totdat er slechts noch wat reservaten overblijven. En dat noem je dan een twee-staten-oplossing.

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...