zaterdag 11 december 2010

Een lege stoel in Oslo, een afgelaste uitreiking in Berlijn


Vrijdag was er een lege stoel in Oslo voor een Nobelprijswinnaar die opgekomen is voor de mensenrechten. Liu Xiaobo mocht er van de Chinese autoriteiten niet heen.  Zondag werd een uitreiking van de Carl von Ossietzky prijs in Berlijn afgelast omdat de ontvanger ervan, Mordechai Vanunu niet kon komen. Ook hij mocht er niet naartoe van de leiders van zijn land, in dit geval was dat Israel. 
In het eerste geval was er voor Liu's afwezigheid veel publiciteit en wijdden regeringsleiders er woorden aan. Aan Vanunu's afwezigheid werd nauwelijks aandacht besteed. Terwijl Vanunu toch een grote bijdrage aan de veiligheid in de wereld heeft geleverd door het bestaan te onthullen van Israels atoom-arsenaal. 
Ziehier een klein ANP-berichtje (met dank aan Sonja/de Israel Lobby)

BERLIJN (ANP) - Israël staat niet toe dat Mordechai Vanunu, die een lange celstraf heeft uitgezeten wegens onthulling van het Israëlische kernprogramma, een prijs gaat ophalen in Duitsland. De organisatoren van de Carl von Ossietzkyprijs hebben dat vrijdag gemeld.
Vanunu zou de prijs zondag in Berlijn krijgen voor zijn werk voor ontwapening. De organisatoren hebben nu besloten de uitreiking te annuleren. In plaats daarvan houden ze een betoging voor de 56-jarige kerngeleerde.
Vanunu onthulde in 1986 de bouwtekeningen van de kerncentrale Dimona. Na achttien jaar celstraf is hij in 2004 vrijgelaten, maar hij moet steeds toestemming vragen voor buitenlandse reizen en contact met buitenlanders.
Vrijdag kon ook de Chinese winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede zijn prijs niet ophalen. De Chinese overheid gaf hem en zijn familieleden geen toestemming naar Oslo te reizen.
(Noot bij het ANP stukje: er staat dat Vanunu steeds toestemming moet vragen voor buitenlandse reizen. Als deze opmerking de indruk wekt dat hij die toestemming soms ook krijgt, dan is die indruk onjuist. Met dank aan Daniel Shunra)

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...