zondag 12 december 2010

Vrij uit Israelische gevangenissen

In het kader van een poging wat meer positief nieuws te brengen over Israel kan ik melden dat zondag twee mensen tot grote vreugde van henzelf en hun familie en vrienden na een onverdiende gevangenschap weer op vrije voeten zijn gekomen.
Allereerst was daar Adeeb Abu Rahmah uit het dorp Bil'in op de Westoever, hier direct na zijn vrijlating met zijn dochter gefotografeerd door Joseph Dana. Adeeb Abu Rahmah is een van de activisten die elke week in Bil''in vreedzame demonstraties houden tegen de Muur die dars door hun landbouwgebied loopt. Hij was  in eerste instantie tot twee jaar veroordeeld wegens het aanzetten tot geweld (stenen gooien) op basis van getuigenissen van vier kinderen van 14 en 15 die 's nachts van hun bed waren gelicht en zonder aanwezigheid van ouders of advocaten (wat  tegen de wet is) waren verhoord. Later werd zijn straf in hoger beroep teruggebracht tot 1,5 jaar.
De tweede die gisteren vrijkwam was sheikh Raed Salah, de leider van de Islamitische Beweging, noordelijke afdeling (op de foto temidden van politiemannen). Hij was in eerste instantie veroordeeld tot negen maanden wegens het aanvallen van een politieman tijdens een demonstratie in 2007 in Jeruzalem tegen werkzaamheden bij de Mughrabi Poort die toegang geeft tot de Haram el-Sharif (Tempelberg). Raed Salah en de andere demonstranten zagen hierin een bedreiging voor het historische en islamitische karakter van het complex. Salah was er van beschuldigd dat hij een agent in zijn gezicht zou hebben gespuugd en zou hebben uitgescholden. Salah heeft dat steeds ontkend. In hoger beroep werd zijn straf verkort tot vijf maanden.   
Even een vraag: wat zou je in Nederland krijgen als je een agent bespuugt? (als we even aannemen dat Salah het ook echt heeft gedaan). Een boete, neem ik aan. Zo'n 200 euro, of zo?

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...