woensdag 15 december 2010

Jeruzalem sloopt twee Arabische huizen en geeft vergunning voor 24 nieuwe Joodse huizen.

Sloop is een gebruikelijk schouwspel in Jeruzalem. Dit toont de resten van een huis in At Tur dat op 26 november werd gesloopt. De bewoners zoeken in het puin naar achtergelaten bezittingen. (Foto Ma'an News).

Dinsdag zij opnieuw twee huizen gesloopt in Oost-Jeruzalem. Het ging in beide gevallen om huizen in aanbouw die nog niet waren bewoond. Het ene stond in de wijk Ras al-Amud. Van het gebouw  was 85 vierkante meter klaar. Eigenaar Eid Bahjat Dweik had er met acht mensen willen gaan wonen. De andere woning stond in Sur Baher en behoorde toe aan Samer Amira Jibril. Hier 200 vierkante meter afgebouwd. de twee huizen maken deel uit van een voorraad van tienduizenden huizen in Oost-Jeruzalem die geen vergunning hebben. Bouwvergunningen worden nagenoeg nooit verleend aan Arabische eigenaren.
Eveneens dinsdag - en samenvallend met een nieuw bezoek van de Amerikaanse speciale afgezant George Mitchell - gaf het de Commissie voor bouwen en planning van de Gemeente Jeruzalem het groene licht voor de bouw van 24 nieuwe appartementen in vier gebouwen in As Suwwana, net buiten de Oude Stad en aan de voet van de Olijfberg. Hagit Ofran, degene die voor Vrede Nu de bouwactiviteiten in de nederzettingen volgt, zei dat de gebouwen eigendom zijn van een buitenlandse maatschappij, maar dat de aanvraag voor de bouwvergunning was gedaan door een relatie van de kolonistenorganisatie Elad (de organisatie die ook het bijbelse park in Silwan beheert).     

Waterbronnen
 En tenslotte - ook dinsdag - vernielde het Israelische leger vijf waterbronnen en een aantal schuren in de heuvels van Zuid-Hebron. De betreffende plek staat bekend als Arab Al-Ka'abna en ligt tussen de dorpen At-Tuwani and Umm Lasafa, in "Area C," een zone die onder volledige Israelische controle staat. De bronnen behoorden aan herders, te weten  de Bedoeïenen Sulaiman Salim Al-Faqir, Ramadan Suleiman Ka’abna, die ieder twee bronnen hadden en van Khalil Muhammad Al-Faqir. De herders zullen nu gedwongen zijn om met hun vee naar een andere plek te trekken. Dat betekent dat het land waar zij zaten 'braak' komt te liggen en eventueel in bezit kan worden genomen door een Israelische nederzetting.

4 opmerkingen:

Heleen zei

Geachte heer Heijmans, Aan de Haarlemse Honkbalweek gaat weer een Israëlisch team meedoen en we willen daar in Haarlem tegen protesteren. O.a. met cijfers over
het aantal Palestijnse doden en gewonden dat na operation Cast Led is gevallen in Gaza, Israël en de West Bank. Weet u waar ik die kan vinden? Of heeft u ze misschien paraat?

Heleen zei

Geachte heer Heijmans,
In Haarlem zijn we een protest ana het voorbereiden tegen de deelname van ene Israëlisch team ana de Haarlemse Honkbalweek. Kunt u me misschien zeggen waar ik cijfers kan vinden over het aantal doden en gewonden aan Palestijnse zijde sinds operatie Cast Led?

Abu Pessoptimist zei

Ja, dat kan ik wel. De Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem is een goede bron. Hier zijn de cijfers te vinden http://www.btselem.org/English/Gaza_Strip/20091227_A_year_to_Castlead_Operation.asp
Een andere bron, met iets andere, net iets hogere cijfers, is het Palestinian Centre for Human Rights. Kijk in hun jaarrapport 2009:
http://www.pchrgaza.org/files/Reports/English/pdf_annual/Summary-Eng-09.pdf

Een derde bron, het Goldstone rapport, genoemd naar een VN-commissie van de onderzoek van de VN onder leiding van rechter Goldstone, houdt het midden tussen de cijfers, tussen 1387 en 1417 doden. Het overgrote deel burgers Er waren ruim 5000 gewonden. Het Goldstone rapport is hier te vinden: http://www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/specialsession/9/docs/UNFFMGC_Report.PDF De cijfers staan op pagina 10.

Anoniem zei

Beste Abu,kunt u mij vertellen waarom de kranten volstaan met artikelen over het al dan niet immigreren van joodse inwoners naar Israël?
Is dit om het bevolkingsaantal te verhogen in Israël of?
Dank Jose

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...