zondag 26 december 2010

Twee man gedood, visser gewond in Gaza, spanning rond Gaza neemt toe

Israelische militairen hebben zondag twee man van de Islamitische Jihad gedood die een explosief wilden plaatsen bij de grens van Gaza. Volgens de Islamitische Jihad gebeurde dat na een 'fel gevecht' met de Israeli's bij het dorpje Khuza, ten oosten van Khan Younis. De twee mannen waren Issa Abu Hajjar en Muhammed An-Najjar. Ze waren lid van de Al-Quds Brigades van de Islamitische Jihad en zij zouden ook de Israelische troepen verliezen hebben toegebracht.
Israel meldde geen verliezen. De twee waren uitgeschakeld nadat de hulp van helikopters was ingeroepen, aldus een militaire woordvoerster. Ze voegde eraan toe dat Israelische troepen het consigne hadden gekregen onmiddellijk het vuur te openen als ze zagen dat 'terroristen probeerden een explosief bij de grens te plaatsen'. Dat was gebeurd nadat zich vorige maand een soortgelijk incident had voorgedaan, waarbij overigens aan Israelische kant evenmin slachtoffers waren gevallen. 
Medische hulpverleners zeiden dat het lichaam van Abu Hajjar werd geborgen. Zij omschreven het als 'in stukken gescheurd'. Het lichaam van de andere strijder kon niet worden meegenomen, omdat de Israeli's het vuur openden, aldus de paramedici.
Bij een ander incident, in het noorden van de Strook, werd zondag een 25-jarige visser gewond. Woordvoerder Adnan Abu Salmiya van de medische diensten, zei dat de man werd geëvacueerd met schotwonden in beide voeten. Hij noemde de verwondingen licht, maar zei dat het aantal van dit soort incidenten toeneemt. Sinds begin december zijn 13 mensen op deze wijze gedood en 34 gewond. 
Israelische politieke bronnen in Jeruzalem zeiden zaterdag dat Israel met kracht zal terugslaan als het geweld in Gaza escaleert, meldt AFP. Zij waarschuwden dat een nieuwe confrontatie hard zal zijn en veel bloedvergieten met zich mee zal brengen. 'De situatie lijkt slechter te worden in plaats van dat de spanning vermindert,' zeiden ze. 
Eerder deze week melden militaire bronnen dat een tank bij de grens met Gaza was getroffen door een Russische Kornet anti-tank raket. Het was de eerste keer dat zoiets gebeurde. Israel is sindsdien met andere tanks gaan patrouilleren. Ook zijn de afgelopen week tenminste 23 mortiergranaten en vier raketten richting Israel afgevuurd. Een raket sloeg in bij een kleuterschool van een kibbutz  en verwondde een tienermeisje.
Israel houdt Hamas verantwoordelijk voor de escalatie, ook al worden de meeste projectielen afgeschoten door andere groepen. 
Een leider van Hamas, Mahmoud az-Zahar, zei vrijdag dat Hamas wil vasthouden aan het (niet officiële) bestand en dat Hamas geen belang heeft bij een escalatie. Morgen, 27 december 2010, is de tweede verjaardag van het begin van de Operatie Gegoten Lood, waarin Israel Gaza binnentrok. Tijden de operatie werden ruim 1400 Palestijnen gedood en 5200 verwond, voor het overgrote deel burgers.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...