maandag 13 december 2010

B'tselem:Israelische politie lapt regels aan haar laars bij arrestaties van kinderen

Israelische nachtelijke patrouille (bron Silwanc, site van burgers van Silwan)

Nadat eind november al 61 medici, psychologen, pedagogen, sociaal werkers, schrijvers en volksvertegenwoordigers in een brief aan Israelische politieke leiders hadden geklaagd dat de politie de hand licht met wetten ter bescherming van kinderen tijdens haar optreden in de Jeruzalemse wijk Silwan, heeft nu ook de mensenrechtenorganisatie B'tselem aan de bel getrokken. B'tselem heeft een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat de politie tussen november 2009 en oktober 2010 tenminste 81 keer kinderen oppakte, meestal voor stenengooien. Dat oppakken nam vooral toe nadat op 22 september een gewapende wachter van de kolonisten in Silwan de 32-jarige inwoners van Silwan Samer Sarhan had doodgeschoten. Vanaf dat moment werden 32 kinderen opgepakt.
Net als de eerdere 61 klokkenluiders zegt ook B'tselem dat de politie zich daarbij niet houdt aan de Israelische  wet die, omdat Israel Oost-Jeruzalem heeft geannexeerd, toch ook daar zouden moeten worden toegepast. Zo werden veel minderjarige kinderen in het holst van de nacht van hun bed gelicht. In de meeste gevallen werden hun ouders (of en advocaat) niet toegelaten bij de verhoren,  hoewel de politie daar in het geval van minderjarigen wel wettelijk toe is verplicht. In vier gevallen werden zelfs kinderen onder de 12 opgepakt. Twaalf jaar is de minimum leeftijd waarop de strafwet van toepassing is, arrestatie van kinderen onder die leeftijdsgrens is volstrekt illegaal.
Alle kinderen klaagden over een grote mate van geweld tijden hun arrestatie, veel kinderen zeiden ook mishandeld en uitgescholden te zijn tijden de verhoren op de Russian compound in Jeruzalem. Klachten daarover  werden in de meeste gevallen weggehoond. In de schaarse gevallen dat er gevolg aan werd gegeven en een onderzoek werd ingesteld, leidde dat nimmer tot een verdere procedure.
Voor het volledige rapport van B'tselem, klik hier).

Geen opmerkingen:

Protesten tegen diefstal grond in Beita eisen achtste slachtoffer

Ali Khabisa  De demonstraties tegen de Israelische diefstal van grond in het Palestijnse dorp Beita ten zuiden van Nablus hebben vrijdag opn...