vrijdag 24 december 2010

Herder gedood, drie anderen gewond door beschietingen in grensstrook Gaza.

 Een Palestijnse herder is donderdag  overleden, enkele uren nadat hij en drie anderen  door het Israelische leger waren beschoten in de grensstrook ten noorden van Beit Lahiya in het noorden van de Gaza-strip. Salamah Abu Hashish, 22, werd in de rug getroffen en overleed in het ziekenhuis, zei Adham Abu Salmiya, de woordvoerder van de medische dienst in Gaza. Hij voegde eraan toe dat Abu Hashish de 13e was die sinds november werd gedood bij een beschieting in de grensstrook van Gaza, die Israel tot no go-zone heeft bestempeld. Drieëndertig mensen werden in die tijd door dit soort beschietingen gewond.
Een 14-jarige jongen die stenen verzamelde, raakte tijdens de beschieting bij Bei Lahiya ernstig gewond. Hij werd getroffen in het hoofd. Een derde, 19-jarige, jongen liep een schotwond op aan zijn hand. Bij de grensovergang Erez werd een vierde, 18-jarige, jongen in zijn voet geschoten. Dit was bij een ander incident.Dr Ezzeddin Abu el-Eish, een gyneacoloog die tijdens de Operatie Cast Lead drie dochters en een nichtje verloor, gaat zondag een grote schadeclaim tegen de staat Israel indienen, zo meldde hij de krant Yediot Ahronoth vanuit Canada waar hij na de Gaza-veldtocht naartoe is verhuisd. De dokter die 20 jaar in Israelische ziekenhuizen heeft gewerkt, was tijdens Cast Lead regelmatig te horen in uitzendingen van de Israelische radio en tv. Zo kwam het dat kijkers naar Kanaal 10 minutenlang getuige waren van zijn kreten van wanhoop en verdriet toen hij, op de avond voor het einde van de Operatie Cast Lead,  vlak voor de uitzending tot de ontdekking was gekomen dat een tank met twee granaten zijn huis had verwoest en drie dochters plus nichtje had gedood.
Abu El-Eish, hier op een foto met één van zijn overgebleven kinderen, voert nog regelmatig campagne voor een vreedzame regeling van het conflict tussen Israeli's en Palestijnen. Hij  had zijn advocaat opdracht gegeven met de staat een schikking te treffen. Maar de juridische adviseur van het ministerie van Defensie, Ahaz Ben-Ari, stelde deze week dat Abu El-Eish geen recht heeft op compensatie. De actie waarbij zijn familieleden werden getroffen vond plaats in het kader van oorlogshandelingen, aldus Ben-Ari, en de staat Israel kan geen verantwoordelijkheid dragen voor schade die daaruit voortkomt. Dat liet Abu El-Eish geen andere keuze dan het indienen van een claim, zo zei hij.

Geen opmerkingen:

Hoe een fascistische regering in Israel gestalte kreeg

De nieuwe regering-Netanyahu is nog niet definitief gevormd, maar er zijn al diverse boze en ongeruste reacties van mensen die nu ineens heb...