donderdag 30 december 2010

Ex-president is serieverkrachter

Moshe Katzav, ex-president van de Staat Israel (hij was de 8ste), hier op de foto als president sprekend op een holocaust herdenking bij Yad waShem in Jeruzalem, is door de rechtbank van Tel Aviv schuldig bevonden aan  verkrachting en seksuele intimidatie. Hij werd vrijgesproken van één tenlastelegging. Die betrof  het  intimideren van een getuige. De minimum straf die staat op verkrachting is vier jaar gevangenisstraf.  De rechtbank moet op een later te bepalen datum nog een uitspraak doen over de strafmaat.
De rechtbank achtte bewezen dat Katzav een getuige aangeduid als Aleph meerdere maken heeft verkracht in zijn tijd als minister van Toerisme. Tevens werd bewezen geacht dat hij een een andere getuige, aangeduid als Het, meerdere malen seksueel heeft geïntimideerd in zijn tijd als president. En ook dat hij in die tijd een 18-jarige stagiaire heeft lastiggevallen.
Katzav had eerder een zogenoemde  'plea bargain' (schuldig verklaring in ruil waarvoor hij vermindering van straf zou krijgen) afgewezen, omdat hij meende zich in een proces van blaam te kunnen zuiveren. Kennelijk dacht de voormalige president dat zijn verhaal stand zou houden tegenover dat van de getuigen. Na een proces van een jaar achter gesloten deuren vond de rechtbank echter de verklaringen van de getuigen geloofwaardig (er waren behalve de slachtoffers ook ooggetuigen), terwijl de verklaring van de ex-president 'vol leugens zaten', zoals zij in haar uitspraak zei.

Israel kan het hier mee doen. Een jaar nadat twee ministers in het gevang verdwenen wegens geknoei met overheidsgelden heeft het land nu ook een ex-president-gevangenisboef. En intussen is nog steeds een proces gaande tegen een ex-premier (Olmert). Misschien toch iets om om je even op het hoofd te krabben

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...