zaterdag 11 december 2010

Bij Jordaans-Palestijnse voetbalwedstrijd in Amman vallen 250 gewonden

 Leuk nieuws voor de Geblondeerde Leider, die op 5 december nog tijdens een rede voor een uiterst rechts gezelschap in Israel, verklaarde dat Jordanië Palestina is of behoort te zijn. Bij een voetbalwedstrijd tussen de clubs El Wahdat en Al-Feisali in het Qawasmeh stadion in de Jordaanse hoofdstad Amman zijn vrijdag 250 gewonden gevallen. Volgens Al-Jazeera English mogelijk zelfs enkele doden.  Dat gebeurde nadat Al-Wahdat, een Palestijnse club, met 1-0 had gewonnen van Al-Feisali, een cub die vooral Jordaniërs van Bedoeiense afkomst onder zijn supporters telt.
De supporters van de diverse clubs zitten in het stadion in Amman altijd gescheiden van elkaar, juist om clashes als deze te voorkomen. De afscheiding begaf het echter. Daarna vielen de meeste gewonden, hoewel ook supporters gewond raakten doordat ze met stenen werden bekogeld nadat ze het stadion verlieten. Onder de gewonden waren ook enkele tientallen politiemannen, die volgens ooggetuigen overigens ongekend  hard hadden opgetreden.
Palestijnen maken tenminste  60% uit van de bevolking in Jordanië maar worden door de heersende elite, die van Bedoeïense afkomst is, gediscrimineerd. Het is zeker niet voor het eerst dat de animositeit tussen Jordaniërs en Palestijnen bij een voetbalwedstrijd naar boven komt. Clashes van deze soort komen vaker voor, zij het meestal op kleinere schaal. Onlangs kwam via Wikileaks naar buiten dat vorig jaar juli een wedstrijd werd stilgelegd, nadat aanhangers van een Jordaanse club slogans begonnen te roepen tegen koningin Rania, die van Palestijnse afkomst is, en tegen haar zoon, de kroonprins.

Update. Hier een  verslag van Al Jazeera English, waaruit blijkt dat de Jordaanse politie op schandelijke manier kei- en keihard optrad tegen de Palestijnen, terwijl de Feisali-supporters het stadion via een andere uitgang konden verlaten. Waarschuwing: niet voor mensen met zwakke magen.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...