zondag 26 december 2010

Israel stuurt opposant in Silwan als een lastige tiener voor vier maanden Jeruzalem uit

Adnan Gheith (foto), Fatah-lid en een van de organisatoren van het geweldloze volksverzet in de wijk Silwan van Oost-Jeruzalem, heeft te horen gekregen dat hij zondagmiddag om vijf uur zijn woonplaats moet hebben verlaten. Als een stout kind dat de klas wordt uitgestuurd, wordt Gheith (34), vader van vier kinderen, voor vier maanden verbannen. Dat gebeurt via een order van de militaire gouverneur van de centrale sector in Israel, generaal-majoor Yair Golan. Die gebruikt daar een noodverordening voor die in 1945 door de Britten werd uitgevaardigd en die kennelijk in het democratische Israel van na 1948 nooit buiten werking is gesteld. Handig om lastige opposanten het leven zuur te maken. Haaretz, dat overigens - hoe tekenend - niet eens Gheith's naam goed spelt (de Arabische letter GH bestaat niet in het Hebreeuws en kennelijk bestaat er ook geen transcriptie voor), weet te melden dat ook Mordechai Vanunu die in de jarn tachtig Israels atoomgeheimen onthulde, na het uitzitten van zijn staf met dezelfde verordening onder de duim wordt gehouden.
De uitzetting van Gheith gebeurt op grond van het feit dat hij als een van de aanstichters wordt gezien van de onrust in Silwan. Zijn advocaat, Rami Othman, die beroep heeft aangetekend dat ongetwijfeld zal worden verworpen, wees erop dat Gheith nooit ergens voor is aangeklaagd. Als ze iets hadden gevonden dat strafbaar is hadden ze hem wel aangeklaagd, aldus Othman. 
De werkelijke reden voor de onrust in Silwan is natuurlijk dat onlangs de 32-jarige Samer Sarhan werd doodgeschoten door een gewapende wachter van de kolonisten die zich in Silwan hebben genesteld, zonder dat de wachter werd vervolgd. Om niet te spreken van de plannen om een 22-tal huizen in Silwan te slopen voor uitbreiding van het bijbelse park dat diezelfde kolonisten daar zijn begonnen. Net vandaag overigens is de spanning opnieuw hoog. De wijk is omringd door politie. Er zijn geruchten dat dit is om een huis te ontruimen ten behoeve van de kolonisten van Ateret Cohaniem. Maar burgemeester Barkat heeft laten blijken dat hij - als Ateret Cohaniem doorzet - dan ook een al twee jaar geleden door het hooggerechtshof uitgevaardigde slooporder zal laten uitvoeren voor Beit Jonathan, een huis van meerdere verdiepingen van de kolonisten dat zonder vergunning is opgetrokken. (Wellicht volgt later meer nieuws).
De verbanning van Gheith ligt overigens ook in de lijn van de verbanning van vier parlementsleden van Hamas die - omdat ze Hamas-lid zijn - zijn beroofd van hun inwonerschap van de stad waar ze zijn geboren. Eén van hen Muhammad Abu Teir, werd onlangs de stad uitgezet, de andere drie zaken lopen nog.
De order tegen Gheith maakt echter ook deel uit van een toenemende repressie tegen diegenen die geweldloos verzet plegen en prediken tegen de bezetting. Eén van mijn favoriete collega-bloggers, Jerry Haber (The Magnes zionist), zet een aantal gevallen op een rijtje: Adnan Gheith, Abdallah Abu Rahmah uit Bil'in, die nadat hij zijn (vrijwel zeker ten onrechte opgelegde) straf van een jaar heeft uitgezeten nog steeds niet vrij is, Jonathan Pollak, een van Israels bekendste demonstranten tegen de bezetting die tijdens een vreedzaam uitje van zijn fiets werd geplukt, en professor Mazen Qumsiyeh, die zijn post aan de universiteit van Yale opgaf om zich in te zetten voor het dorp Walajeh dat dreigt te worden verstikt door de Muur. Haber's laatste zin is - u raad het misschien al: soms wordt gevraagd waar de Palestijnse Ghandi's zijn; het antwoord is: ze zitten in de gevangenis.

 Update 27/12: Adnan Gheith's verbanning is tijdelijk opgeschort na een tweede beroep dat was ingesteld bij het hooggerechtshof. We wachten af.

1 opmerking:

Trees zei

Dit is een veel voorkomende straf. Ook mijn dochter ,die in Augustus gearesteerd werd, omdat ze zogenaamd naar een politieagente tijdens een demo op de universiteit gespuugd had,en gearesteerd werd, kreeg als "straf dat ze 2 weken Jerusalem uitmoest. natuurlijk had ze niet ngespuugd, ze wilde gewoon niet aan de kant gaan toen ze foto's aan het maken was van agenten die studenten in elkaar aan het slaan waren. ze konden haar niets maken, dus dan maar verbannen. Dus inderdaad, geen
bewijs, dan ze de stad uit verbannen. Men houdt geen rekening met mensen die werken, die familie hebben. Men denkt hiermee het verzet te onderdrukken, maar er zal meer en meer verzet komen. Adnan komt terug en ze komen allemaal terug en ze zijn allemaal een beetje bozer dan daarvoor.

Hoe een fascistische regering in Israel gestalte kreeg

De nieuwe regering-Netanyahu is nog niet definitief gevormd, maar er zijn al diverse boze en ongeruste reacties van mensen die nu ineens heb...