woensdag 29 december 2010

Business as usual, graaien van land gaat door en er wordt in bezet gebied flink gebouwd

 Ariel november 2010. Foto Peace Now.

Landjepik, Arabieren pesten en vooral het bouwen, het gaat allemaal flink door in bezet gebied. Inwoners van het dorp Saeer ten zuiden van Hebron meldden woensdag dat kolonisten 1.500 dunum van hun land waren begonnen te bewerken. Er werd zwaar materieel gebracht en de grond werd geëgaliseerd.
Een dag eerder werd 60 dunum afgezet die behoorden tot het land van het dorp Jalud bij Nablus in het oorden van de Westoever. Jalud is omgeven door nederzettingen. Toen de bewoners protesteerden werd het gebied door militairen tot ´closed military zone´ bestempeld´, wat betekent dat de Palestijnen er niet meer mogen komen.

Woensdag braken op twee plaatsen botsingen uit tussen kolonisten en Palestijnen. In Asira al-Qibliya, ten zuiden van Nablus werden autro´s van Palestijnen vernield en bouwland in brand gestoken. De aanval werd uitgevoerd door enkele tientallen kolonisten uit de naburige nederzetting Yitzhar (een nederzetting die haast dagelijks is het nieuws is met dit soort activiteiten, AP).Het was de tweede achtereenvolgend dag dat de botsingen plaats vonden.
Bij Sinjil meer naar het zuiden, kwamen kolonisten naar de weg Nablus-Ramallah en gooiden stenen aar Palestijnse auto´s .Van diverse auto´s werden de voorruiten gebroken, aldus Ma´an. 
 En intussen wordt er weer fors gebouwd in de nederzettingen, in 67 nederzettingen om precies te zijn. Volgens Vrede Nu is na afloop van de bouwstop van tien maanden werk begonnen aan 1712 nieuwe wooneenheden op de Westoever (Oost-Jeruzalem niet inbegrepen). Daaronder zijn ongeveer 250 eenheden begrepen in zogenoemde niet-geautoriseerde (°ook door Israel als illegaal bestempelde) nederzettingen.
Volgens cijfers van het Israelische Centraal Bureau voor de Statistiek begon in 2009 werk aan 1920 wooneenheden. Als er geen bouwstop was geweest en de bouw op dezelfde snelheid was doorgegaan waren er in die tien maanden in  2010 1600 nieuwe eenheden aanbesteed. De kolonisten hebben het gat dus met hun inmiddels begonnen bouw aan 1712 nieuwe woningen binnen drie maanden na het einde van de bouwstop volledig gedicht. Volgens CBS cijfers zijn op dit moment in totaal 3363 huizen in aanbouw..

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...