zondag 25 februari 2018

Kerken in Israel sluiten Heilige Grafkerk uit protest tegen ''discriminerende wet''

De kerkleiders, omstuwd door een menigte journalisten,tijdens hun bekendmaking (Foto Twitter)

Kerkleiders in Israel hebben zondag besloten dat de Heilige Grafkerk in Jeruzalem voor ''onbepaalde tijd'' dicht gaat uit protest tegen een onteigeningswet die de Israelische ministerraad diezelfde dag zou bespreken en tegen de invoering van wetten die de kerken verplicht belasting te betalen over hun grondbezit.  
De maatregel werd in een gezamenlijke persconferentie bekendgemaakt door de drie leiders van de kerken, de Grieks Orthodoxe Patriarch Theophilos III, Custos Francesco Patton van de Rooms Katholieke kerk en de Armeense Patriarch Nourhan Manougian. 
Bij de onteigeningswet die in de ministerraad geagendeerd was, gaat het om verkopen van de kerken in Jeruzalem sinds 2010. Het betreft  ongeveer 500 dunam (50 hectare) in de centraal gelegen wijken Rehavia, Talbieh and Nayot. Die gingen naar commerciële projectontwikkelaars en bewoners van huizen in  die gebieden vrezen dat zij zullen moeten vertrekken al de huurcontracten voor de grond aflopen. De staat wil de gronden met terugwerkende kracht terugvorderen en de projectontwikkelaars in ruil compensatie verlenen.
De kerken verweten de Staat Israel erop uit te zijn de bezittingen en bankrekeningen van de kerken in handen te krijgen, iets wat  volledig in strijd zou zijn met bestaande overeenkomsten en de status quo. Zij noemden het een ''systematische campagne gericht tegen de kerken en de christelijke gemeenschap in het Heilige Land''. Zij gingen zover te zeggen dat gang van zaken ''hen wetten van een vergelijkbaar karakter in gedachten brachten die in donkere periodes werden uitgevaardigd tegen Joden'', een verkapte verwijzing naar onder meer de anti Joodse wetten ten tijde van het Duitse Derde Rijk.
De kerken protesteren trouwens ook tegen de nieuwe politiek van de gemeente Jeruzalem om de kerken gemeentelijke belasting te laten betalen over de kerkelijke bezittingen. De gemeente is van plan hen aan te slaan voor 650 miljoen shekel (ruim 150 miljoen euro) voor de bezittingen van de kerken in de stad. Ook dat zou nde bestaande afspraken zijn. Het conflict is overigens niet van vandaag of gisteren, het is nu alleen opnieuw en heftiger dan ooit opgelaaid.

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...