vrijdag 9 februari 2018

Jeruzalem ontwerpt ''promenade'' om de Olijfberg met andere Joodse nederzettingen te verbinden

 Uitzicht vanuit Beit Orot over de wijk at-Tur en daarachter een groot deel van Jeruzalem. (Foto Beit Orot)

De Gemeente Jeruzalem en de Autoriteit voor de Ontwikkeling van Jeruzalem hebben gezamenlijk een plan ingediend voor een promenade op de Olijfberg in Oost-Jeruzalem. De promenade moet de twee Joodse nederzettingen in de Palestijnse wijk At-Tur met elkaar gaan verbinden, namelijk Beit Orot rond de yeshiva van dezelfde naam die is gesticht met geld van de intussen overleden weldoener van veel kolonistenbewegingen in Jeruzalem, Irwin Moskowitz, en een andere Joodse enclave, Beit HaChoshen. Ook is er een plan voor een ''bezoekerscentrum'' op de Olijfberg. Om de plannen te verwezenlijken moet nog wel grond van Palestijnen worden onteigend. Het plan wordt nu voorgelegd aan de Districts Planning Commissie voor Jeruzalem.
Het plan voor de ''Uzia-promenade'' zoals hij moet gaan heten is ontworpen door de architect Arieh Rachmimov. Rachmimov is ervaren met dit soort dingen, hij heeft ook al divere projecten ontworpen voor de kolonistenbeweging Elad die aan de andere kant van at-Tur, in de wijk Silwan, een bijbels park ontwikkeld met de naam ''Stad van David''. Elad zit intusen ook niet stil. Zij hebben op dit moment plannen voor de bouw van een restaurant en de aanleg van een hangbrug die dat gaat verbinden met de Zionsberg.
Uiteraard kreeg het plan voor de promenade met toebehoren dat van Palestijns Oost-Jeruzalem langzamerhand een soort Joodse Disney World aan het maken is, veel kritiek. Onder meer de organisatie Ir Amim (Stad van de Volkeren) vergeleek het gemak waarmee voor Joodse projecten vergunningen worden verleend met de stroefheid als het gaat om vergunningen voor Palestijnen en plaatste dat verschijnsel in het kader van de ''verjoodsing'' van de stad. De gemeente ontkende echter tegenover de krant Haaretz dat het erom ging Joodse plekken met elkaar te verbinden. Het zou gaan om een promenade rondom de stad ''voor alle burgers en alle toeristen'', waarvan een deel al af was en een deel nog niet. De Ontwikkelingsautoriteit voor Jeruzalem noemde het een promenade ''die een toeristisch continuum wil creëren tussen de Scopusberg en de Olijfberg via de Mormoonse Kerk, de Tuzrim Vallei, de Russische en katholieke Keken, en de begraafplaatsen op d Olijfberg.
En wat blijkt: een continuum scheppen was precies de reden waarom de nederzetting Beit Orot in 2010 uit de grond werd gestampt, zo voeg ik er maar even aan toe. Een continuum, oftewel verbinding, tussen de diverse Joodse enclaves in Oost-Jeruzalem, wel te verstaan.

Geen opmerkingen:

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...