zaterdag 10 februari 2018

Syrië schiet Israelische F-16 neer

De neergestorte F-16. (Haaretz)

Syrische luchtafweer heeft zaterdagmorgen een Israelische F-16 straaljager neergeschoten die deelnam aan een ''strrafactie'' op een luchtmachtbasis in Centraal-Syrië. De jet stortte neer in Noord-Israel. De twee piloten raakten gewond, één van hen ernstig, meldde de Israelische pers.
Het neerschieten met behulp van een luchtafweerraket vond plaats nadat een Israelische helikopter een drone had neergeschoten boven de Golan hoogvlakte. Meerdere Israelische vliegtuigen vielen daarna de  Syrische basis aan. Volgens bronnen in Damascus waren er Syrische slachtoffers. 
De Israelische militaire woordvoerder Jonathan Conricus zei dat een Israelische helikopter een ''Iraanse drone'' had onderschept die Israel (Israel noemt de door haar gannexeerde Syrische Golan ''Israel'') was binnengedrongen. Israel had daarna de ''Iraanse controlesystemen'' aangevallen die de drone het Israelische luchtruim in hadden gestuurd. ''Massaal vuur van de Syrische luchtafweer'' had  de F-16 geraakt.
Israel heeft in het verleden routineus tientallen bombardementsacties in Sytrë uitgevoerd die het nooit officieel bekend heeft gemaakt. Dit was waarschijnlijk de eerste keer. De voornaamste Israelische militaire woordvoerder, brigade-generaal Ronen Manelis, zei in een verklaring dat Israel Iran verantwoordelijk houdt voor het incident. ''Het is een ernstige aanval op Israelisch grondgebied. Iran sleept de regio mee in een avontuur waarvan het niet weet hoe het zal eindigen,'' aldus Manelis.

1 opmerking:

Mark r zei

Waarschijnlijk een actie van bibi om zijn proces en de ptrotesten de mond te snoeren, alleen ging het mis en werkte t putin ook al niet mee door de luchtafweer sterk te verbeteren. Dit moest een keer gebeuren, arrogantie heeft de israelische luchtmacht een vliegtuig gekost. De wraak op het syrische leger, als verdediging vollgens de media, lijkt heel wat maar voor de palestijnen zal het erger worden, zij kunnen zich niet verdedigen.

Israeli's schieten vierde Palestijn dood bij demonstraties tegen ''wilde'' nieuwe nederzetting

Ahmad Bani Shamsa  Israelische militairen hebben bij de ''wilde'' nederzetting Evyatar ten zuiden van Nablus opnieuw een sl...