zondag 4 februari 2018

Israelische zoektocht naar Palestijn leidt tot een tweede dode en acht gewonden

 De dode Ahmad Abu Obeid in het ziekenhuis in Jenin.

Israelische militairen hebben een jongen van 19 gedood tijdens een zoektocht naar de moordenaar van een kolonist, waarbij ze zaterdag twee keer een dorp grenzend aan de plaats Jenin binnenvielen. De gedode man was Ahmad Samir Abu Obeid uit Wad Burqin ten westen van Jenin. Hij werd met een schotwond van scherpe munitie ein zijn hoofd het ziekenhuis van Jenin binnengebracht. Acht anderen werden tijdens de zoekacties gewond, vijf door traangas en drie door ''rubberkogels''. Zes mensen moesten naar het ziekenhuis. Verder werden een kamer van een huis een een balcon afgebroken.     
De gedod Ahmad Abu Obedi was al het tweede slachtoffer. De zoekactie van het Israelische speciale ''Yamam'' corps, dat er gewoonlijk op uit wordt gestuurd als gezochte personen op de nominatie staan om te worden gedood, is namelijk al langer aan de gang. Al meer dan een week zijn ze op zoek naar Ahmed Nasr Jarrar, de man die ervan wordt verdacht op 9 januari een kolonist uit de ''illegale'' nederzetting Havat Givat op de weg nr. 60 te hebben doodgeschoten.  De Israeli's hielden op 18 januari ook al een zoekactie in Jenin. Daarbij maakten  ze drie huizen van familieleden van Ahmad Nasr Jarrar met de grond gelijk en schoten zij een neef van hem dood.
Ze slaagden er echter niet  in om Ahmad Jarrar zelf te pakken te krijgen. Wel werden twee leden van het ''Yamam'' corps neergeschoten, één van hen raakte ernstig gewond, de andere minder ernstig.
Ditmaal rukte de militairen uit met 22 legerwagens. Het dorp Wad Burqin werd volledig aan alle kanten ingesloten en bij alle uitgangen van het dorp werden checkpoints opgezet. Militairen liepen met luidsprekers door het dorp en riep Ahmed Nasr Jarrar op zich over te geven. Twee huizen, één behorend tot de familie Jarrar en het andere eigendom van de familie Ateeq, werden omsingeld. Sluipschutters kozen positie op de daken van omringende huizen.  Bulldozers sloopten intussen een kamer van één van de huizen en een veranda en balcon.    
Het was de tweede keer die dag dat het dorp op een dergelijk manier werd overvallen en er braken onlusten uit, waarbij het leger werd onthaald op stenen. Tijdens deze onlusten werd de 19 jaar oude Ahmad Abu Obeid door zijn hoofd geschoten. De Israeli's arresteerden ook een viertal mensen, familieleden van Ahmad Nasr Jarrar, en hun huizen werden volledig overhoop gehaald. Een van de arresttanetn werd door een hond zijn huis uit gesleurd.
(Foto's via twitter)

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...