donderdag 15 februari 2018

Israel brengt hoger onderwijs in bezet gebied onder dezelfde noemer als de rest

 De universiteit in de nederzetting Ariël.

Nieuws dat bleef liggen maar wel belangrijk is: de Israelische Knesset (het parlement) heeft deze week een wet aangenomen die de ''Wet op de Academische Instituties'' ook geldig verklaart voor instellingen in nederzettingen op de bezette Westoever. Het betekent dat het ''Academische College'' in de nederzetting Ariël dat in 2012 de status van universiteit kreeg  nu ook onder dezelfde ''Raad voor het Hoger Onderwijs in Israel'' valt als alle andere universiteiten.
Tot nu toe viel het onder een aparte ''Raad voor het Hoger Onderwijs in Judea en Samaria'' (de Westoever) omdat een gelijke status als de rest de overeenkomst in gevaar zou kunnen brengen waaronder de overige Israelische universiteiten samenwerken met de Europese Unie. De overeenkomst met de EU verbiedt namelijk samenwerking met instellingen in de bezette gebieden en als alles door elkaar loopt is dat onderscheid eigenlijk niet meer te maken. Maar blijkbaar is Israel niet bang voor dit soort gevolgen. (Misschien ook omdat de EU woorden tegen het nederzettingenbeleid eigenlijk nooit door daden laat volgen.)
De wet was ingediend door het rechtse Knessetlid Shuli Moalem-Refaeli (Habayit Hayehudi) en had de steun van het ministerie van Onderwijs van Naftali Bennett (eveneens Habayit Hayehudi). Ook de door sommigen ''gematigd'' genoemde Yesh Atid partij steunde de wet. Hij werd aangenomen met 56 tegen 36 stemmen. De wet is overigens onderdeel van een serie wetten die er voor gaat zorgen dat de Israelische wetgeving in zijn geheel gaat gelden in de nederzettingen.Dit wordt ''kruipende annexatie'' genoemd. Maar Yousef Jabreen (de Verenigde Lijst van Arabische partijen ) gaf als commentaar dat de "annexatiepolitiek nu van kruipend in rennend is veranderd".  Hij noemde het ook een besluit dat de status van de Israelische academische wereld ondermijnt.
Eén van de redenen voor de nieuwe wet was ook dat het nu makkelijker is  er een medische faculteit te beginnen. Medische studenten zouden hun klinische opleidingen moeten volgen in ziekenhuizen in Israel zelf en onder de oude regeling gaf dat juridische problemen.
Dat de nu aangenomen wet inderdaad een voorproefje is van wat er nog gaat komen, bleek afgelopen zondag toen premier Netanyahu een wet tegenhield die de volledige Israelische soevereiniteit zou uitbreiden tot de nederzettingen. Leiders van de coalitie gingen akkoord met het uitstel. Netanyahu's argumentatie was dat Israel stappen met vermijden die in dit stadium mogelijk nog de Verenigde Staten voor verrassingen zou kunnen plaatsen en dus goedkeuring door de internationale gemeenschap in gevaar zou kunnen brengen.

Geen opmerkingen:

Israel gaat sputterend akkoord met een bestand dat mogelijk de tweede fase niet zal overleven

Hongerend wacht Gaza af Het Israelische kabinet is dus uiteindelijk akkoord gegaan met de overeenkomst over het staakt-het-vuren met Hamas. ...