donderdag 8 februari 2018

Xenofobie light op verkiezingsavondje Forum voor Democratie

 Annabel Nanninga met de nummers 2, Yernaz Ramautarsing en 3, Anton van Schijndel. (Via Twitter)

De plaats van handeling is een grote zaal in Café Frankendael aan de Middenweg in Amsterdam Watergraafsmeer. Het publiek, niet meer dan vijftig man en overwegend wat ouder, vult  de zaal  nog niet voor de helft. Van buiten klinken flarden van kreten als ''Geen racisten in de Raad'' afkomstig van een groep demonstranten. Binnen is een verkiezingsbijeenkomst van de Amsterdamse afdeling van het Forum voor Democratie. De sfeer is lauw. 
De avond wordt geopend door een frisse jongeman in een voor het seizoen veel te lichte broek, die wordt aangekondigd als Kevin. Hij is professioneel handballer, en nummer vier op de lijst. Kevin corrigeert dit: ''hij is niet niet professioneel, maar semi professioneel''. Hij houdt een betoog waaruit blijkt dat hij voorzitter was van een club en vindt dat meer mensen aan sport moeten doen. Ze moeten meer in clubs participeren en zich ook  actief inzetten. Ook ''in de bar en dat soort dingen''. Daar ontbreekt het vaak aan. Verder moet de gemeente ruimere mogelijkheden scheppen en de verenigingen meer hun gang laten gaan. Het Forum gaat daar zijn best voor doen. Het is ook een kwestie van mentaliteit, die moet veranderen. Gemeenteraadsleden die allang meelopen en achterover leunen moeten ook weg. Er is bijvoorbeeld besloten, al een paar jaar geleden, dat de gymnastieklessen op scholen van twee naar drie uur per week moeten, maar het is nog steeds twee uur. Waarom is onduidelijk, misschien dat Den Haag er ook iet mee te maken heeft. Maar het is tijd dat het verandert.
Daarna komt ''onze vechtersbaas'' Hemmie op. Hemmie (ook op de lijst), een grote, stevige man. Bij liep vorige week bij het flyeren een duw op. Het Forum maakte hier met veel lawaai een vechtpartij van. Hemmie oogst applaus. Glimlachend zegt hij dat het ''allemaal best meeviel, andere mensen kwamen te hulp''. Hemmie is autoverhuurder. Van ''deelauto's''.  Hij houdt een betoog dat de autoverhuurbranche het moeilijk heeft. Komt door de gemeente. Die haalde de deelautoverhuurders destijds ''op een dienblad'' in, maar laat nu niet meer van zich horen. Er zijn nu dus nog even veel deelauto's als destijds. ''Terwijl ze over een jaar of tien toch allemaal elektrisch zijn.''
Na Hemmie, die de temperatuur in de zaal nog steeds niet echt heeft doen stijgen, komt nummer drie van de lijst. Anton van Schijndel. (Hij is al een keer kamerlid geweest, van de VVD). Van Schijndel wil meer woningen. Wonen in Amsterdam is te duur geworden, vooral voor de middenstand. Dat komt doordat er te weinig woningen zijn. Er is een plan om 70.000 woningen te bouwen in de havenwijk. De ambtenaren zeggen dat dit plan in 2050 klaar is en dan is de woningnood opgelost. ''Wij zeggen 2030''.
En dan komt Annabel, de lijsttrekster. Zelf komt ze niet uit de Watergraafsmeer, maar haar vader en haar grootouders wel. ''Zitten er in  de zaal veel mensen uit de Watergraafsmeer? Ah, dat valt tegen. Je denkt toch zo'n wijk als de Watergraafsmeer is een hechte gemeenschap waar de mensen graag voor hun wijk opkomen, maar misschien is dat niet meer zo.'' Vervolgens houdt ze een vrolijk verhaal waarbij ze van de hak op de tak springt. Schoolkeuze (de lagere school) moet weer vrij, erfpacht moet afgeschaft, weken aan het klimaat en voor gezonde lucht (tegen fijnstof) ''is goed, natuurlijk, maar het moet niet hinderlijk worden''. 'Politiehuisjes' voor Joodse gebouwen moeten terug, want ''we zijn erg voor het beschermen van bedreigde groepen als Joden en homo's en trouwens ook moslims als die worden bedreigd. Maar het moet wel gezegd dat de dreiging voor Joden en moslims wel het meest juist van die groep afkomt, ook al zal ik niet zeggen dat álle moslims zo zijn. Maar het is gewoon een feit. Al in de tijd van Fortuyn werd dat vastgesteld maar het is nog steeds niet zo dat je gewoon kan zeggen waar het op staat.
 ''Vluchtelingen hier maar toelaten, dat moet afgelopen zijn, misschien met uitzondering van echt heel zielige gevallen, mensen die worden bedreigd om godsdienstredenen of omdat ze homo zijn. Maar verder geen vluchtelingen naar Amsterdam. De stad is vol, er zijn al geen huizen voor de Amsterdammers zelf. Laten ze maar naar andere plaatsen gaan.''
Ook deze taal roept geen heftige reactie op bij het publiek. Het is tenslotte xenofobie light, in een politiek jasje. Maar de vragen die worden gesteld geven aan waar de toehoorders moeten worden geplaatst. Een man die KNVB scheidsrechter is geweest, maar opstapte nadat de KNVB hem op de vingers tikte omdat hij had gezegd dat Marokkanen de heibel onder de voetballers veroorzaakten. Een jongen die voor verpleger studeert en klaagt over ''linkse indoctrinatie'' tijdens zijn studie, waarbij hem ''wordt verteld wat hij wel en niet van de dingen moet vinden''. (Hij krijgt van Annabel de raad toch vooral zijn mond open te doen). Een vrouw die zich beklaagt dat toen haar oma overleed, haar plaats in het verzorgingstehuis werd ingenomen door een ''buitenlandse familie zodat de mensen daar zich niet meer thuis voelden''. Annabel: "'Ja logisch dat die oudjes zich onveilig gingen voelen.'' En  de onverbeterlijk Michael Jacobs, bekend van demonstraties voor én tegen Israel, die nog eens herhaalt dat het echt tijd is dat de mensen hun mond open doen en de dingen zeggen die ze écht denken.
Maar oh, wat ontbrak er nu aan de avond? Iet wat er wel hoorde te zijn? Dat was de nummer twee.  Dat was Yernaz van de uitspraken over  de ''geringere intelligentie van negers'' die zoveel stof deden opwaaien en veel mensen ervan overtuigden dat Baudet en het Forum toch echt racistisch zouden kunnen zijn. Yernaz was er niet. En niemand noemde zijn naam. Zou hij nog wel op de lijst staan?

5 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Leuk, zo'n luchtig verslag! Van Schijndel was ooit Kamerlid nr. 36, door Rutte uit de partij gezet. Zijn medewerker was Gidi Markuszower, ja die, nu Kamerlid voor de PVV. Van Schijndel heb ik destjds tijdens een bijeenkomst aangehoord. 'De Palestijnse staat is er al: Jordanië'. En meer van dat soort gebazel.

Anoniem zei

Zullen wij het er maar op houden dat jij een antisemiet en neonazi bent, een landverrader en volksverrader?

Overigens, wanneer vreet je je eens minder vol? Vies geschrans van jou.

Abu Pessoptimist zei

Anoniem,
Deze keer laat ik het maar eens door. Dat ik een nazi en antisemiet ben volgens Anoniem is standaard in zijn/haar behartenswaardige bijna dagelijkse boodschapjes. Maar dat ik me ''vol vreet'' is nieuw. Waar baseert u deze scherpe waarneming op, als ik vragen mag?

Anoniem zei

Op o.a de foto die ik van je maakte op de Dam 2,5 jaar terug samen met die ouwe blubbertaart Meulenbelt aan het eind van de demo waar je samen met je Hamasvrienden tegen joden stond te ageren en lachend toekeek hoe de antisemiet Appa Israël stond te vervloeken.
Of moet je onvoordelige, volgevreten lijf ook 'plus size' genoemd worden?

Abu Pessoptimist zei

Anoniem,
Ah, nu weten we wie de man is die me steeds ''ouwe nazi'' noemt en verder ongeveer 90 procent van de mensheid voor antisemiet en Hamasvriend uitmaakt. Ik zou maar uitkijken met schelden, het kan verkeerd aflopen zoals u intussen weet. En ik ben inderdaad iets te dik. Heeft niet te maken met veel eten, maar vermageren en mager blijven is dan bijna onmogelijk als je gestopt bent met roken.

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...