dinsdag 27 februari 2018

Israelische generaal zet zichzelf voor schut met fake nieuws na arrestatie Ahed Tamimi's neefje

 Fake news staat er in Arabische letters dwars over het bericht van generaal Mordechai. (Haaretz).
 
 De zaak rond  Ahed Tamimi, het meisje dat al sinds december samen met haar moeder in ''voorarrest'' zit omdat ze soldaat een klap heeft gegeven, heeft een nieuwe, bizarre wending genomen. Maandag werden tien familieleden van Ahed opgepakt, onder wie haar 15-jarige neefje Mohammed Tamimi, die kort voor het incident waarvoor Ahed werd gearresteerd, van korte afstand een zogenoemde ''rubberkogel'' in zijn gezicht kreeg geschoten. Tijdens een langdurige operatie werd de kogel verwijderd uit zijn schedel tezamen met een deel van de schedel zelf. Mohammed, die nog herstellende is, werd verhoord en later maandag weer vrijgelaten.
Vervolgens schreef generaal-majoor Yoav Mordechai, de ''Coordinator van de Regeringsactiviteiten in de Gebieden'' (COGAT), op de Arabischtalige Facebookpagina van zijn bureau dat Mohammed niet gewond is geraakt door een kogel, maar door een ongeluk met zijn fiets.
Met een groot stempel in Arabische letters "Fake News'' over de tekst, schreef Mordechai: ''Wat is de waarheid betreffende Mohammed Tamimi? Zijn vader stelde dat dat zijn zoon een rubberkogel in zijn schedel had en dat de artsen een deel van de schedel zelf moesten verwijderen om de kogel eruit te krijgen. Maar wonder boven wonder. Vandaag bekende de jongen zelf tegenover de politie dat zijn schedel gewond raakte toen hij op zijn fiets reed.''
De generaal voegde eraan toe dat dit onderdeel was van de ''cultuur van leugens en ophitsing van de Tamimi's''. Maar ongelukkigerwijze voor de generaal is het verhaal van het neerschieten van Mohammed toen hij zijn hoofd boven een muur uitstak, één van de weinige verhalen van het verwonden van Palestijnen dat door de Israelische pers werd nagetrokken. De krant Haaretz sprak met getuigen en publiceert nu ook de foto's (zie hieronder) van de scan van Mohammeds schedel met de kogel erin en de kogel zelf nadat die was verwijderd.     
Inwoners van Nabi Saleh, het dorp waar de Tamimi's vandaan komen zeiden dat Mohammed de bekentenis dat hij was gevallen met zijn fiets, gedaan had omdat hij bang was dat hij, als hij zou zeggen dat hij was neergeschoten, vastgehouden zou worden.
Eerlijk gezegd lijkt me dat een volstrekt plausibele reden om te liegen. Het ''fake nieuws'' is dus in dit geval inderdaad het nieuws dat generaal Mordechai verspreidt zonder het verhaal te checken. Het zou een Purim-grap kunnen zijn, ter gelegenheid van het joodse Purim-feest dat deze week wordt gevierd, een soort joods carnaval waarbij grappen, grollen en verkleedpartijen horen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat de zaak daarvoor net iets te ernstig wordt genomen. De generaal-majoor staat met zijn verdachtmakingen over de ''cultuur van liegen en ophitsing'' in zijn hemd.

8 opmerkingen:

frans zei

Ik ben onderhand niet veel anders gewend dan "fake news", of leugens van dit leger, om moedeloos van te worden.

Elisabeth de Boer zei

Zelfs een idioot moet nu toch vragen gaan stellen bij al die 'messen' die altijd naast doodgeschoten Palestijnen worden gevonden, maar ik heb de lezersreacties van de Jerusalem Post over deze kwestie zojuist gelezen, en of het waar is doet blijkbaar helemaal niet ter zake: De Fakestinians moeten sowieso gewoon opgesloten en/of gedeporteerd worden.

Ik weet nog hoe het mode was om na je eindexamen op een kibboets te gaan werken als vrijwilliger. (Een vriendin van mij heeft daar nog haar Israelische man leren kennen, maar volgens haar zaten vooral ook de getrouwde mannen elk jaar weer likkebaardend op al die jonge idealistische meisjes te wachten!)

Daar hoor je toch nooit meer van? Israel is het imago van een land van hoop en idealisme, waar je heen ging om vrijwilligerswerk te doen, volkomen kwijt. Nu nog de concrete politieke invulling van die verandering van opinie in Europa (en Amerika). Dat loopt jaren achter de zaken aan, maar zal toch ooit wel gebeuren.

Meir zei

Moraal van dit verhaal: gooi niet met stenen en brandbommen als een gewapende soldaat tegenover je staat, hij kan wel eens schieten.

Gennadi zei

Jij hoort het niet of jij wilt het niet horen? Ik ga in april naar Israel om oa aantal dagen in kiboets te werken. Het is mitsva voor alle Joden.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
De meeste van uw reacties slaan als een tang op een varken, maar deze al helemaal: de jongen, Mohammed Tamimi, keek over een muurtje om te zien of de soldaten er nog waren en kreeg onmiddellijk nadat zijn hoofd zichtbaar werd van twee, misschien drie meter afstand een rubberkogel in zijn gezicht geschoten. Een wonder dat hij nog leeft.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Mitsva voor alle Joden om in een kibbutz te werken? Dat is dan toch één van de 613 geboden en verboden die men verzuimd heeft aan mij mee te delen. Waar in de Talmud staat dat?
Maar niettemin veel plezier. Ik heb het gevoel dat je met deze hobby, zoals Elisabeth schreef, eveneens enkele tientallen jaren achterloopt. Maar ik weet natuurlijk niet of er ook mensen likkebaarden op jou staan te wachten.

Meir zei

2 maart 2018 om 12:03

Als er terroristische rellen zijn dien je daar niet naar toe te gaan als je niet gewond wilt raken. Maar dat wil je niet accepteren.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Los van het feit dat het belachelijk is verzet tegen de 50 jaar oude Israelische bezetting als ''terroristische rellen''te betitelen, is het je kennelijk ontgaan dat Mohammed Tamimi werd neergeschoten vlak bij zijn eigen huis, in zijn eigen dorp. Hij ging dus nergens naartoe, de soldaten kwamen naar hem toe. Zo werkt de bezetting: zit de mensen op hun huid.

Israeli's schieten op begrafenis de zesde Palestijn dood van deze week

Shawkat Awad Israelische militairen hebben donderdag opnieuw een slachtoffer gemaakt in Beit Ummar op de Westoever. Tijden de begrafenis van...