woensdag 7 februari 2018

Bij nieuwe Israelische zoektocht één dode en 110 gewonden, een tweede dode na aanval met mes

(Ma'an)
Bij een zoektocht naar de dader van een aanslag op een Israelische kolonist/rabbijn is opnieuw een Palestijns slachtoffer gevallen Het was Khaled Walid Tayeh, 22, uit het dorp Iraq al-Tayeh bij Nablus. Hij werd, tijdens een Israelische razzia in Nablus, die uitliep op hevige onlusten tot in de avond, in de borst getroffen door scherpe munitie en overleed in het al-Najah ziekenhuis. Er vielen tijden de razzia ook 110 gewonden, van wie niet minder dan 32 door scherpe munitie. Van eén van de gewonden is de toestand kritiek. Hij werd door scherpe munitie getroffen in zijn dij. De rest raakte gewond door zogenoemde ''rubberkogels'' (26), door de ademhalingsproblemen wegens een overdosis traangas ( 51) en één omdat hij werd overreden door een militaire jeep.
Dinsdag was de zoveelste Wild West-achtige situatie op de Westoever, naar aanleiding van een zoekactie naar de 19-jarige Abd al-Karim Adel Assi, een Palestijnse burger van Israel. Hij was de jongen die maandagmiddag Itamar Ben Gal, een rabbijn uit de nederzetting Har Bracha, doodstak bij een plaats waar lifters kunnen worden opgepikt aan de ingang van de nederzetting Ariël. Eerdere razzia's vonden de afgelopen 21 dagen plaats in en rond Jenin op zoek naar de intussen door het Israelische leger vermoorde Ahmad Nasr Jarrar.

Het leger is opnieuw met groot materieel uitgerukt. De militairen omsingelden in de wijk Jabal al-Shamali van Nablus de huizen van de vader van de verdachte al-Assi en van vrienden van hem. Er braken onmiddellijk gevechten uit met de plaatselijke jongeren en de Israeli's schoten flink zich heen met scherp, de zogenoemde rubberkogels (stalen smet rubber beklede cylinders) en traangas. Assi werd niet gevonden, maar wel werden zes andere Palestijnse jongeren opgepakt.
Het is, en dat is terzijde opgemerkt, verbazend dat dit soort belachelijk gewelddadig optreden van de Iarelische militairen vrijwel nergens in de wereld de aandacht trekt en al helemaal niet wordt veroordeeld. Wel werden overigens de woorden opgetekend van de Amerikaanse ambassadeur in Israel, David Friedman. Na de moord op de rabbijn uit Har Bracha merkte hij dat hij indertijd een ambulance aan deze nederzetting cadeau had gedaan in de hoop op gezonde baby'en dat er nu een vermoorde rabbijn voor terugkwam. De ambassadeur stond al beeldn als een soort kolonist, maar dat hij behalve schenkingen aan Beit El ook aan andere nederzettingen cadeautje had gegeven was nieuw,. Dat hij met zo'n mentaliteit alleen oog voor dode Joden heeft, en dat dode of gewonde Palestijnen hem totaal niet boeien, verbaast natuurlijk geen mens.
Deze zelfde dinsdag viel er overigen nog een dode Palestijn. Dat was de 19-jarige Hamzeh Youssif Zamaareh, uit de plaats Halhoul ten noorden van Hebron. Volgen een verklaring van het Iraelische leger zou hij een veiligheidsagent van de nederzetting Karmei Tzur hebben aangevallen met een mes. Een andere veiligheidsagent schoot hem daarna dood. De aangevallen veiligheidsman raakte licht gewond.

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten vierde Palestijn dood bij demonstraties tegen ''wilde'' nieuwe nederzetting

Ahmad Bani Shamsa  Israelische militairen hebben bij de ''wilde'' nederzetting Evyatar ten zuiden van Nablus opnieuw een sl...