maandag 19 februari 2018

Twee Palestijnse doden en vier Israelische gewonden in turbulent weekend rond Gaza


De dode Salem Mohammed Soliman Sabbah en Abdullah Ayman Salim Irmeilat, beiden 17.

De Israelische luchctmacht heeft maandagmorgen vroeg opnieuw een tiental luchtaanvallen uitgevoerd ten Oosten van Rafah in het zuiden van de Gazastrook.Volgens plaatselijke inwoners werd er veel schade aangericht.  De aanvallen waren een represaille voor een raket die zondag in open land in Israel landde zonder schade aan te richten.
De luchtaanvallen volgden op een turbulent weekend. De Israelische pers gaf veel aandacht aan het feit zaterdag dat bij het grenshek ter hoogte van Khan Younis een verborgen bom afging die vier Israelische soldaten verwondde. De soldaten waren uitgestuurd om een plek te controleren waar was gedemonstreerd, maar de bom, verborgen in een vlaggenmast, ging af voordat ze hem hadden gelokaliseerd. Israel gaf, hoewel de ontploffing werd opgeëist door de Revolutioniare Volkscomités, de schuld aan Hamas onder het motto dat Hamas voor alles verantwoordelijk is in Gaza en beantwoordde het incident met 18 luchtaanvallen op doelen van Hamas (of doelen die Israel als zodanig aanmerkte). De Ezzedin al Qassam Brigades van Hamas zeiden dat zij tijdens deze luchtaanvallen voor het eerst luchtdoelrakettten hadden ingezet. Israel bevestigde dat niet en maakte geen melding van luchtdoelafweer, maar wel van het feit dat een raket uit Gaza het dak beschadigde van een huis in een Israelisch dorp.
De Palestijnse pers had hetzelfde weekend echter meer aandacht voor het feit dat zaterdagavond ten oosten van Rafah in het zuiden van de Strook twee jongeren werden gedood en vier gewond raakten, doordat een tank een tiental granaten afvuurde en militairen met geweren het vuur openden op een groepje jongeren dat zich op een afstand van 30 tot 50 meter van het grenshek bevond. De vier gewonde jongens werden  afgevoerd naar het ziekenhuis, maar de twee doden kon de ambulancebemanning van de Rode Halve Maan in het donker niet vinden. Zij werden pas de volgende ochtend vroeg gelokaliseerd. Zij waren getroffen door granaatscherven en bleken te zijn doodgebloed. Pogingen hen te reanimeren hadden geen succes.
De Palestijnse mensrechtenorganisatie Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) leverde scherpe kritiek op de Israeli's die domweg een aantal granaten hadden afgevuurd op een groepje jongeren met de waarschijnlijke opzet om hen te doden, of in ieder geval het grote risico dat dit zou gebeuren, zonder dat van deze jongens ook maar enige dreiging uitging. De jongens waren overigens, en dat meldt PCHR ook, van plan te proberen Israel binnen te sneaken op zoek naar clandestien werk. De situatie in de Gazastrook is langzamerhand zo verschrikkelijk dat elke mogelijkheid weg te komen welkom is. Maar Israel heeft intussen een dermate ernstige minachting voor Palestijnse levens dat het in dit soort situaties blijkbaar alleen nog maar weet te reageren met ''shoot to kill'' in plaats van wat anders. Beide zaken geven aan hoe wanhopig de situatie met betrekking tot het belegerde en van elektriciteit, brandstof en werk verstoken Gaza intussen is geworden. Beroepen van PCHR of wie dan ook aan de rest van de wereld om zijn verantwoording te nemen en tussenbeide te komen, hebben tot nu toe eigenlijk nauwelijks resultaat.

2 opmerkingen:

Anoniem zei


Afslachten dat islamitische ongedierte.

Abu Pessoptimist zei

Anoniem,
Granaten tegen een groepje jongens, daar houdt u van. Breivik is er niets bij. Vreemd overigens dat u al dat gesloop van de Israeli's niet toejuicht. Dat moet u toch ook prachtig vinden? Een helemaal kaal land alleen voor de Joden?

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...