dinsdag 6 februari 2018

Israelische troepen vermoorden Palestijnse verdachte na zoektocht van bijna een maand

 De gedode Ahmad Nasr Jarrar. (Twitter)

Na een jacht van bijna een maand hebben Israelische troepen dinsdagmorgen vroeg de man vermoord die verantwoordelijk werd gehouden voor het doodschieten van een de kolonist Raziel Sevah uit de illegale nederzetting Havat Gilad. Ahmad Nasr Jarrar (22) werd nog voor de ochtend ingesloten in een als opslagplaats gebruikt huis in het dorp Yamoun, op een aantal kilometers van Jenin. Het huisje werd grotendeels vernield, met behulp van een bulldozer.
Volgens Israelische bronnen werd hij rond drie uur 's nachts opgeroepen om naar buiten te komen. Toen hij dat deed werd hij onmiddellijk in een regen van kogels gedood. Zijn lichaam werd door de Israeli's in beslag genomen (standaard bij van misdaden verdachte Palestijnen). Familieleden kregen alleen wat kleren die nog dropen van het bloed en een kleine Koran met een inscriptie van Jarrars moeder, die in het vernielde huis was gevonden.
Israelische bronnen zeggen dat Jarrar naar buiten kwam met in zijn hand een M-16 geweer. Er circuleerden ook foto's op de sociale media waarop zijn lijk in de modder ligt temidden van uitgestalde clips met scherpe munitie. Een Palestijnse journalist meldde echter dat de Israelische eenheden de order hadden om ''te schieten met de bedoeling te doden'' (shoot to kill).
 Dat laatste, zo voeg ik, ABuP.,  eraan toe is in overeenstemming met de gang van zaken bij de ''pressure cooker methode''. Het afbreken van het huis, en het doodschieten van de verdachte,  is gebruikelijk bij deze Israelische methode van ''arresteren'', die gewoonlijk eindigt met de dood van de ''arrestant''. 
In Jenin werd als reactie op de dood van Jarrar een algemene staking afgekondigd en een dag van rouw. De beweging Hamas en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina riepen op in verte te komen tegen de dood van Jarrar die zij een symbool noemden van het Palestijnse verzet. Scholen en winkels bleven dicht er er braken rellen uit tussen de inwoners en de Israelische troepen. Er viel een aantal gewonden.   
De jacht op Jarrar heeft al de tijd dat hij heeft geduurd in vrijwel dagelijks razzia's en invallen geleid in dorpen. Huizen van al zijn familieleden werden overhoop gehaald en er werd een aantal van hen  gearresteerd. Op 18 januari werd in Wadi Burqin Jarrars neef Ahmad Ismail Jarrar doodgeschoten, van wie Israel nu beweert dat ook hij betrokken was bij de moord op de kolonist. maar die vermoedelijk gewoon werd gedood omdat hij werd aangezien voor de gezochte man. De Israeli's verwoestten op diezelfde dag overigens ook niet minder dan drie huizen: dat van Jarrar zelf en twee van familieleden. Een vierde huis, een buurhuis, werd zeer ernstig beschadigd. 
Afgelopen zondag viel er nog een slachtoffer, de 19 jarige Ahmad Abu Obeid 
werd et scherpe munitie in zijn hoofd geschoten en overleed tijdens niet minder dan twee nieuwe invallen op één dag in Wadi Burqin.
Het doodschieten van Ahmad Nasr Jarrar kwam neer op een standrechtelijke executie, iets wat volgens het internationale recht volstrekt illegaal is. Niettemin prees premier Netanyahu het leger uitgebreid op zijn Facebook pagina. Lof was er onder meer ook van minister van  Defensie Lieberman en president Rivlin. 
Het Israelische kabinet heeft verder afgelopen zondag besloten dat de ''illegale'' nederzetting Havat Gilad van de op 10 januari gedode kolonist Shehav alsnog volgens de Israelische wet ''legaal'' wordt.
In intussen is er ook een twee klopjacht ingesteld naar de moordenaar van de kolonist en rabbijn Itamar ben Gal die maandag werd neergestoken. Het blijkt een 19 jarige Israelische Palestijn te zijn. Zijn moeder woont in  Haifa, zijn vader woont in Nablus op de Westoever. Hij is waarschijnlijk de volgende die in een klopjacht het loodje legt. 

Geen opmerkingen:

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...