dinsdag 13 februari 2018

Militaire rechter zet bij proces Ahed Tamimi journalisten en belangstellenden buiten de deur

 Ahed Tamimi bij de militaire rechter. (Oren Ziv/Acrivestills.org)

Het proces van Ahed Tamimi, the Palestijnse tiener uit Nabi Saleh die in december werd opgepakt omdat ze een soldaat had geslagen, heeft dinsdag een nieuwe belachelijke wending genomen. Nadat de zaal volgepakt was met journalisten, diplomaten en familie van Ahed, en nadat iedereen een uur had gewacht tot de zaak eindelijk begon, nam de als rechter dienstdoende luitenant kolonel Menachem Lieberman het kloeke besluit dat iedereen weg moest behalve de familie en haar advocaat. Al die belangstelling zou ''niet in Aheds belang zijn'', zo redeneerde hij.
Het was uiteraard een volstrekt idiote redenering. Het enige belang dat met het weren van publiek gemoeid kan zijn, is het belang van Israel dat de publiciteit zoveel mogelijk onder tafel wordt gewerkt bij dit proces waarvan mensenrechtenorganisaties en iedereen met gezond verstand moeiteloos kan zien dat het helemaal niet zou moeten plaatsvinden.
Gaby Lasky, Aheds advocaat, merkte op dat de beste verdediging nou juist zou zijn het proces openbaar te laten zijn, zodat het publiek zou kunnen oordelen. Met gesloten deuren blijft voor het publiek onzichtbaar dat het een onnodig proces is, waarbij Aheds rechten worden geschonden vond zij. Lasky gaat in beroep en stelt dat het aan Ahed zelf is om te beslissen of het een openbaar proces is of een proces achter gesloten deuren. Ahed was van plan geweest een verklaring voor het publiek voor te lezen, maar dat ging dus door de beslissing van de luitenant kolonel niet door.
Aheds vader, Bassem Tamimi, vroeg zich af waartegen Ahed met de gesloten deuren werd beschermd.''Tegen hun soldaten? Onze vijanden zijn niet de media of het publiek. We vertrouwen de rechter niet en we vertrouwen dit systeem niet. We zijn bang dat er iets gebeurt met Ahed en haar moeder. Mijn zuster is in een militaire gevangenis gestorven, dat is waarom we bang zijn voor Aheds veiligheid en willen dat de zitting openbaar is.''  
En ook de krant Haaretz koos min of meer de kant van de verdediging. ''Ahed de tiener die werd opgepakt omdat ze de bezetting een slecht imago gaf, krijgt niet langer de gelegenheid de bezetting een slecht imago te geven, '' zo luidde de openinsgszin van het stukje in deze krant.
De behandeling van de zaak was overigens kort, deze dinsdag. De militaire aanklager las de aanklachten voor en advocaat Lasky weigerde te antwoorden, omdat ze de verslagen van het onderzoek nog niet had ontvangen. Ze wil pas antwoorden als ze die heeft. De volgende zitting is pas weer op 11 maart. Ahed is intussen na haar arrestatie een waar symbool geworden van het verzet en van de overige 350 kinderen in Israelische gevangenschap. Maandag publiceerde ''Dream Defenders'' een organisatie in Florida, een oproep voor Aheds verijlating die was ondertekend door beroemdheden als Daniel Glover, Rosario Dawson, Cornel West, Angela Davis, en veel anderen.Eerder protesteerde onder meer Amnesty International tegen haar arrestatie en vervolging. Op Facebook en in eigenlijk ook alle media krijgt zij volop publiciteit.

Geen opmerkingen:

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...