zondag 11 februari 2018

Leider Fatah weggetrapt uit rouwtent wegens woede over veiligheidscoördinatie met Israel

 Azzam al-Ahmad (rechts op de foto) was de voornaamste onderhandelaar van Fatah tijdens de jongste verzoeningsgesprekken met Hamas. Links Salih al-Arouri van Hamas.

Azzam al-Ahmad, een leider van de Fatah-beweging van Mahmoud Abbas, is vrijdag in Amman in Jordanië uit een rouwtent weggestuurd die familieleden van Ahmad Jarrar daar voor hun vermoorde familielid hadden opgezet. Video's die op de sociale media te zien waren, toonden familieleden van Jarrar die hem letterlijk de tent uittrapten. Kort daarvoor hadden zij een speech die al-Ahmad wilde houden, onderbroken.
De reden was woede over de ''veiligheidscoödinatie''van de Palestijnse Autoriteit met de Israelische bezettingstroepen die nog steeds zou doorgaan. Jarrar, 22, zou de man zijn die in januari de kolonist Raziel Shevah in zijn auto op weg nr 60 doodschoot. Hij werd vorige week na een jacht van 21 dagen door de Iraeli's gelokaliseerd in een huis in Yamoun, op korte afstand van Jenin. Nadat de Israeli's  het huis gedeeltelijk hadden vernield, kwam hij naar buiten en werd hij neergemaaid. Op verschillende Palestijnse sites circuleerden toen onmiddellijk berichten dat de Israeli's hem nooit hadden kunnen vinden als er niet sprake was geweest van samenwerking met de Palestijnse veiligheidsdiensten van de PA.
De veiligheidscoördinatie is een verplichting van de PA onder de Akkoorden van Oslo van 1993. De PA moet daarbij optreden als verklikker over (gewapend) verzet en daartegen ook zelf optreden. Nadat president Trump Jeruzalem tot hoofdstad van Israel had verklaard, besloot de Centrale Raad van Fatah in januari dat de veiligheidscoördinatie zou worden beëindigd. Zo'n besluit werd overigens drie jaar eerder ook al genomen, maar desondanks schijnt de samenwerking gewoon door te gaan.   
Al-Jazeera sprrak met Diana Buttu, een vroegere onderhandelaar van de PLO, die Abbas  ervan beschuldigde op opportunistische wijze gewoon door te gaan. ''Aan de ene kant is er Abbas die zegt dat Israel  Oslo om zeep heeft geholpen en dat de veiligheidscoördinatie de facto is geëindigd. En aan de andere kant is er dezelfde man, die, ondanks een beslissing van de PLO om de coördinatie te beëindigen, nog steeds vasthoudt aan de essentie van Oslo, namelijk veiligheidscollaboratie. En het is niet voor de vrijheid van Palestijnen,'' voegde ze eraan toe. ''Integendeel het is de basis voor zijn persoonlijke politieke overleving en hij doet dat allemaal ten koste van Palestijnse levens.''
De manier waarop Ahmad Jarrar aan zijn einde kwam is overigens niet de enige zaak die de Palestijnse gemoederen op het moment bezighoudt. Een vroegere veiligheidsman van de PA, Tawfiq Tirawi, maakte vorig week bekend dat hij Abbas  gaar aanklagen nadat via een klokkenluider documenten waren uitgelekt betreffende wijdverbreide afluisterpraktijken van de PA. Het zou gaan om praktijken die werden gesteund door de Amerikaanse CIA en waarvan Tirawi zelf en een reeks van Palestijnse functionarissen, rechters, en leden van de civil society het slachtoffer waren geworden.

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten op begrafenis de zesde Palestijn dood van deze week

Shawkat Awad Israelische militairen hebben donderdag opnieuw een slachtoffer gemaakt in Beit Ummar op de Westoever. Tijden de begrafenis van...