maandag 5 februari 2018

Proces Ahed Tamimi en haar moeder opnieuw een week uitgesteld

 Demonstratie voor Ahed in Oakland (Californië).

Het prodes van Ahed Tamimi en haar moeder is opnieuw uitgesteld. Het Palestijnse meisje dat in de gevangenis 17 werd zou eerst op 31 januari (haar verjaardag) worden berecht door Israelische rchter in uniform. Dat werd uitgesteld tot  februari. Nu is het opnieuw verschoven. De nieuwe datum is 13 februari.
Ahed werd op 19 december van haar bed gelicht, Haar moeder werd de volgende dag opgepakt. Ze zitten dus nu tot het proces begint zo'n twee maanden in voorarrest. En dat wegens het feit dat Ahed een soldaat een tik op zijn gezicht verkocht, nadat de soldaat, die met een collega bij haar in de tuin stond haar eerst zelf had geslagen omdat ze probeerde hen weg te duwen. Het incident vond plaats binnen een uur nadat een neefje van haar van twee meter met een rubber kogel in zijn gezicht was geschoten en in zorgwekkende toestand was afgevoerd.  
Het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft Israel op de vingers getikt wegens het vasthouden van Ahed.
De EU heeft bezorgdheid uitgesproken over het gevangen houden van minderjarigen in het algemeen en Ahed in het bijzonder. Dat is namelijk in strijd met de Conventie van de Rechten van het Kind is, een Conventie die Israel mede heeft ondertekend.
Ahed worden diverse zaken ten laste gelegd, nadat de beelden van haar tik op de tv waren vertoond en in Israel de nodige opwinding hadden veroorzaakt. Onder meer gaat het om ophitsing en het gooien van stenen. Indien de aanklachten bewezen worden geacht, wat bij de Israelische militaire bezettingsrechtspraak altijd in 99,97 procent van de zaken het geval is, kan ze een gevangenisstraf van zo'n jaar of tien verwachten. Dat is uiteraard volstrekt belachelijk en in strijd met alle regels van redelijkheid en fatsoen.
Haar zaak trekt daarom ook gelukkig veel aandacht en heeft bovendien ook de aandacht gevestigd op het lot van in totaal een 300 andere Palestijnse kinderen die eveneens vastzitten en worden mishandeld. We zullen zien hoe de zaak afloopt. Ahed ontving in de gevangenis, zo meldden de Israelische kranten, in ieder geval alleen al uit de VS zo'n 700 verjaardagskaarten. In totaal moeten het er  veel meer zijn geweest, uit diverse andere landen, waaronder ook Nederland, zo weet ik uit goede bron, werden namelijk ook kaarten gestuurd. We zullen de gang van zaken blijven volgen.

3 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Even muggenziften....Jij schrijft: "Indien de aanklachten bewezen worden geacht, wat bij de Israelische militaire bezettingsrechtspraak altijd in 99,97 procent van de zaken het geval is, kan ze een gevangenisstraf van zo'n jaar of tien verwachten.

Dat is uiteraard volstrekt belachelijk en in strijd met alle regels van redelijkheid en fatsoen."

'Altijd in 99,97 procent...' 'Altijd' weglaten hier.'Gewoon', in 99,97 % van de gevallen....Maar van dat cijfer ben ik niet helemaal zeker...veilige is "in meer dan negentig procent enz.

De maximale gevangenisstraf is tien jaar. Dat is op zich 'belachelijk', dat wil zeggen volstrekt disproportioneel ten opzichte van de daad, en extra wrang omdat allerlei vormen van geweld van kolonisten - en iltairen - jegens Palestijnen bijna nooit vervolgd worden, laat staan dat er straf door een rechter wordt opgelegd. Het wil niet zeggen dat Ahed de maximale straf ook daadwerkelijk krijgt, als de rechter nog een keer zou komen tot een vonnis. Fundamenteler is nog dat de bezetting illegaal is, en dus ook de jurisdictie die op die bezetting gebaseerd is. Israël oefent in bezet Palestina een militaire dictatuur uit, waartegen Ahed zich met de bescheidenste van alle middelen, een klap verkopen aan een zwaar bewapende sodaat, verzet. We hebben het maar niet over de schending van het recht, door haar van bezet Palestina over te brengen naar een gevangenis in Israël proper. Verboden!

Anoniem zei

Maarten Jan,

Dit artikel is overgenomen op http://zaplog.nl/zaplog/article/proces_ahed_tamimi_en_haar_moeder_opnieuw_een_week_uitgesteld#annotations

Herman

Abu Pessoptimist zei

Jaap Hamburger,
Van het cijfer ben ik wel zeker, al heb ik me een beetje vergist in het cijfer achter de komma: het aantal veroordelingen is 99,74 procent.( https://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2011/11/militaire-aanklagesr-op-westoever.html) Althans dat was het in 2011, de laatste keer (en ook de eerste) dat de krant Haaretz een jaarverslag van de militaire ''rechtspleging'' op de Westoever in handen kreeg. Dat is dus nu zeven jaar geleden en in theorie is het mogelijk dat de praktijk is veranderd. Maar alleen in theorie, want in de praktijk is er niets dat daarop zou kunnen wijzen. De praktijk lijkt eerder nog wat strenger geworden, met de introductie van het ook (naast gevangenisstraffen) opleggen van hoge boetes.
En of tien jaar de ''maximumstraf''is die ze kan krijgen?? Ik weet dat nog niet zo zeker. Het is de straf die het vaakst is genoemd. Maar je weet dat er (hoge) Israeli's waren die haar voor altijd wilden opsluiten. Naftali Bennett de minister van Onderwijs, vond dat bijvoorbeeld.

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...