maandag 21 januari 2013

Israel ruimt tentenkamp op en Ehud Barak stelt voor om het 'Afscheidingshek' te verleggen

Israeli Border Police invade Bab al-Karama
Foto ISM

Israelische militairen hebben maandagmorgen vroeg ook het tweede Palestijnse 'tentendorp' ontruimd dat activisten vrijdag hadden opgezet bij het dorpje Al-Iksa, grenzend aan Jeruzalem. Het nieuwe dorp, Bab al-Karameh (Poort van de Waardigheid), waar inmiddels de bouw van een moskee was begonnen, was opgezet op grond van Al-Iksa. Dit dorp kreeg onlangs bericht dat het aan drie kanten zal worden omsloten door de Muur/ het Afscheidingshek, waarbij het het grootste deel van zijn grond zal verliezen.
 De 'inwoners' van Bab al-Karameh werden door de Israeli's verdreven en de tenten en bouwsels werden vernield of in beslag genomen.
Bab Al-Karameh onderging daarmee hetzelfde lot als het tentendorp Bab al-Shams dat afgelopen woensdag werd opgericht in het E1-gebied tussen Jeruzalem en de grote nederzetting Ma'aleh Adumim. Israel heeft geen moeite met nederzettingen, integendeel. Behalve als het Palestijnse nederzettingen zijn. Die worden gevreesd en onmiddellijk opgeruimd, zo bleek maar weer.

Hoever de Israelische angst voor Palestijnse acties als deze gaat bleek trouwens ook uit een maatregel die werd aangekondigd door minister van Defensie Ehud Barak. Barak stelt voor om de route van wat  Israel het 'Afscheidingshek' noemt te verleggen en wel zo dat een gat ter hoogte van het E1 gebied wordt gedicht. Dit gat was opengelaten om E1 (waar de regering in de komende tijd 3000 woningen wil gaan bouwen) niet van Jeruzalem te scheiden en het Hek eventueel later om heel E1 eb NMa'aleh Adumim heen te laten lopen. Maar door ditzelfde gat van 3 kilometer wijdt waren de Palestijnen die vorige week Bab al-Shams oprichtten het gebied binnengegaan.
Het plan van Barak, dat overigens nog door premier Netanyahu moet worden goedgekeurd, zou het Palestijnse dorpje Al-Zaim volledig isoleren. (Het was via een pad tussen Al-Zaim en E1 dat de activisten van Bab al-Shams op het terrein van hun tentendorp konden komen). Al Zaim wordt aan de westkant nu al van Jeruzalem afgesloten door 'de Muur'. Als het Afscheidingshek volgens het plan van Barak zodanig zou worden 'doorgetrokken' dat E1 en Ma'aleh Adumim erbuiten vallen, wordt Al-Zaim aan de oostkant ook nog eens ingesloten door dit hek.
Barak maakte overigens nog een plan bekend: Hij wil de weg tussen Hizme en Anata openen voor Palestijnen. Deze weg loopt via het smalle stukje land tussen al-Zaim en de Muur om Jeruzalem. Als deze weg zou worden heropend kan Israel claimen dat het niet waar is dat het bebouwen van het E1-gebied de Westoever definitief in tweeën snijdt. Immers er zou dan nog een weg zijn die de verbinding onderhoudt tussen het noorden en het Zuiden van de Westoever.
Barak toont zich met deze plannen een waardig bondgenoot van de Likud. De advocaat Daniel Seideman, juridisch adviseur van de organisatie Ir Amim (Stad van de Volkeren) gaf als commentaar op Twitter dat Barak wellicht op deze manier hoopt straks als minister van Defensie terug te kunnen komen, ondanks het feit dat hij in november bekendmaakte dat hij zich niet kandidaat zou stellen voor de Knesset ben zich terug zou trekken uit de politiek.           
 B'Tselem Map - The Separation Barrier - Jerusalem Area, May 2005


Een kaart van de mensenrechtenorganisatie B'tselem uit 2005 geeft het voorgestelde tracé van de Muur en het Afscheidingshek weer. Al-Zaim staat niet op de kaart. Het ligt iets ten noorden van Abu-Dis. Anata (waar de door Barak voorgestelde weg heen gaat, ligt ten  noordoosten van Jeruzalem. (Klik op de kaart met de rechter muisknop voor een full screen weergave).     

Geen opmerkingen:

Palestijnse olijvenoogst: een tijd van dagelijkse aanvallen op boeren en hun bomen

Kolonisten in actie tegen boeren Het is weer tijd voor de Palestijnse olijvenoogst, die traditioneel plaatsvindt in de maanden oktober en no...