dinsdag 15 januari 2013

Israelische militairen schieten Palestijnse jongen dood, vierde slachtoffer in vijf dagen

Samir ‘Awad being evacuated from the scene after being shot. Photo: 'Abd a-Nasser Murar
Samir Awad wordt weggedragen nadat hij is neergeschoten. (Foto B'tselem)

Israelische militairen hebben dinsdagmorgen een 16-jarige jongen doodgeschoten in het dorp Budrus bij Ramallah op de Westoever. De jongen, Samir Ahmad Abdul-Rahim, werd door vier kogels getroffen toen hij de school verliet en op weg naar huis ging, niet ver van wat Israel het 'Afscheidingshek' noemt. (Correctie: later werd bekend dat zijn naam Samir Awad luidde. Het is niet duidelijk waar de verwarring vandaan kwam). Volgens ooggetuigen zijn er altijd veel militairen op de been in dat gebied, en dagen zij regelmatig de schooljongens uit, wat vaak tot relletjes leidt. Samir werd geraakt in zijn hoofd, borst en een been. Hij werd naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij bezweek.
Samir was de vierde Palestijn die door de Israeli's werd doodgeschoten in vijf dagen. Maandag schoot het Israelische leger een boer van 21 dood bij de grens met Gaza. Zaterdag werd een 21-jarige man doodgeschoten bij het Afheidingshek in de buurt bij Hebron. En vrijdag werd bij de grens met Gaza een 22-jarige man doodgeschoten die buiten aan het studeren was voor een examen. Het Israelische leger zal wel, zoals het altijd zegt, ook in deze gevallen een 'onderzoek' instellen. Meestal komt daar niets uit, of het moest zijn dat steeds opnieuw blijkt dat Israelische militairen de vrije hand hebben om naar hartelust Palestijnen af te schieten.

(Lezers maakten me erop attent dat de Britse kranten The Guardian en The Daily Telegraph beide op grond van getuigenverklaringen schreven dat Samir van achteren werd doodgeschoten op een moment dat hij wegrende. The Telegraph is er bovendien heel duidelijk over dat het incident door de soldaten werd uitgelokt. Ik geef beide verslagen een paar posts hierboven iets verkort weer).

10 opmerkingen:

Esther zei

Je moet er wel bij schrijven dat Samir Ahmad Abdul-Rahim bezig was het hek kapot te knippen om binnen te komen. Dus dood door eigen schuld.

Abu Pessoptimist zei

Esther, ik heb inderdaad overwogen om - toen ik dat later las - erbij te zetten dat het Israelische leger zei dat de jongeren bezig waren de afscheiding te beschadigen (voor zover ik weet is het daar een Muur en geen hek) en probeerden Israel binnen te komen.
Ik heb het niet gedaan omdat het 1) een absurde beschuldiging is (waarom zouden ze Israel willen binnenkomen nadat ze eerste een examenochtend achter de rug hadden gehad en hoe eenvoudig is het zo'n betonnen slab te verwijderen?), 2) Palestijnse getuigen heel andere dingen zeiden over uitlokking door het leger, en 3) dat - als het al waar zou zijn geweest - op geen enkele manier kan rechtvaardigen dat deze jongen met van achteren geloste schoten in benen, borstkas en nek werd gedood. Dit was moord - niets anders. De vierde in vijf dagen tijd.

Anoniem zei

Meer details:
"According to villagers, Samir was grabbed by soldiers who were concealed in a trench. He broke free and was running away when a soldier or soldiers opened fire. He was hit by three or four bullets, in his head, torso and leg."

Meer details: http://www.guardian.co.uk/world/2013/jan/15/israeli-shot-youth-in-back-palestinians

Inderdaad dus MOORD!

Herman

Trees zei

Esther, al zou er een hek geweest zijn en hij bezig zijn geweest met dat doorknippen, dan heeft hij nog geen doodsstraf verdiend. I een normaal land arresteer je mensen die iets verkeerds doen. Dit jochie(want dat was het) had een schooltas bij zich, was in zijn eigen dorp, militaire jeeps kwamen zijn dorp binnen, parkeerden bij het hek van de school. Waarom? Dit is hun land, hun dorp, hun school. Die militairen hebben daar niets te zoeken. Ik weet dat ik knettergek ben om dit nog eens aan jou proberen uit te leggen, want menselijkheid is iets wat ik niet aan jou moet vragen. Walgelijk mens ben je. Ik moet eigenlijk helemaal niet op dit soort onzin reageren. Maar het is zo bruut wat je schrijft.

Gennadi zei

Bezoek http://www.facebook.com/ISRAEL.TRUTH.
Geen leugens, allen maar feiten...

Abu Pessoptimist zei

'Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America', 'Honest Reporting' en nu dus weer Israel Truth. Ik ben die woorden accuracy, honesty en truth ontzettend gaan wantrouwen, Gennadi, als het om Israel gaat. Als je je realiseert wat het doel is van dit soort sites (en dat is bepaald niet recht voor z'n raap de feiten brengen zoals ze zijn, zeg ik er voor alle zekerheid nog maar even bij) dan begrijp je wat ik bedoel.

Anoniem zei

Dank voor je waarschuwing voor deze "hasbara" propaganda sites Maarten Jan.
We kunnen hier niet alert genoeg op blijven...!

Herman

Anoniem zei

Dit las ik op de weblog van Stan van Houcke. http://stanvanhoucke.blogspot.nl/2013/01/de-half-geletterden-van-geen-stijl.html

Corrie

Anoniem zei

...Israeli army 'provoked Palestinian teenager and then shot him'..

A Palestinian schoolboy killed by Israeli gunfire near the West Bank separation barrier had been reacting to insults shouted by soldiers with loudhailers before he was shot, eyewitnesses have said. ....

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/9806820/Israeli-army-provoked-Palestinian-teenager-and-then-shot-him.html

Ken je deze site als een betrouwbare bron Maarten Jan?

Herman

Abu Pessoptimist zei

Zeker, The Daily Telegraph is meestal betrouwbaar genoeg. Dit verhaal is duidelijk gebaseerd op getuigenissen van omstanders.

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...