woensdag 9 januari 2013

'Yuri Honing, speel niet in Eilat'

Er is een handtekeningenactie gaande om de saxofonist Yuri Honing (winnaar van de Boy Edgar Prijs 2012) te bewegen niet op te treden in Israel. Honing staat met zijn Acoustic Quartet op het programma van het Red Sea Jazz Festival in Eilat op 18 en 19 januari aanstaande. De ondertekenaars van de actie - waar ik ook toe behoor - wijzen Honing op talloze anderekunstenaars en voorstanders van BDS (zie hieronder) die zijn voorgegaan in een boycot, in de hoop Israel op die manier te bewegen tot het naleven van het internationale recht en de rechten van de mens.  Ik neem hieronder een deel over van de brief die de actievoerders van het eerste uur aan Yuri Honing schreven. Wie de rest wil lezen en zich achter de actie wil stellen:  klik hier, of, makkelijker nog, hier op Facebook. 

Wat mij betreft nog dit: boycotten is niet leuk. Boycotten doet soms pijn (zoals ik ook het oproepen tot deze boycot pijnlijk vind). Maar het valt niet te ontkennen dat soms acties van de civil society de enige manier zijn om veranderingen te bewerkstelligen. Het duidelijkste voorbeeld is natuurlijk Zuid-Afrika, maar er zijn meer voorbeelden zoal de segregatie in de VS of de vredeacties in Noord-Ierland. Hopelijk wil Yuri Honing dat in overweging nemen.

Beste Yuri Honing,
Wij zijn een groep Nederlandse en Israëlische burgers die van muziek houden; we waarderen jouw artisticiteit en we wensen die alle ruimte toe, maar we zijn niet blij met deelname van het Yuri Honing Acoustic Quartet aan het Red Sea Jazzfestival te Eilat, Israël op 18 en 19 januari 2013.
Wij steunen de mondiale boycot van Israël, die het doel heeft de Israëlische regering zover te brengen, dat het de universele mensenrechten en het internationaal recht naleeft? De vraag om ‘Boycot, Desinvestering en Sancties’(BDS) werd in 2005 vanuit meer dan 170 Palestijnse maatschappelijke organisaties als een oproep aan de wereld gedaan. Vanuit alle landen wordt nu deze oproep beantwoord door bekende instellingen, organisaties, kunstenaars , wetenschappers, schrijvers, filmmakers en musici. Kunstenaars van wereldfaam cancelden hun concerten in Israel  en ondersteunden daarmee de  (culturele) boycot:U2,  Stevie Wonder,  Faithless,  Massive Attack, schrijfster Alice Walker, wijlen Gil Scott Heron, de Pixies, Gorillaz Sound System, Elvis Costello, Roger Waters etc.
Wij briefschrijvers ondersteunen de BDS-actie , die net als in Zuid-Afrika langs geweldloze weg pressie kan uitoefenen op de Israëlische regering om zich eindelijk aan de internationale wetten te houden. Onze insteek is geheel in lijn met de Israëlische organisatie Boycot! Supporting the Palestinian BDS Call from Within [1] en The Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israël. [2] De boycot van Israël wordt onderschreven door o.m. Bisschop Desmond Tutu en sinds vorige week ook door het African National Congress (ANC).[3]

2 opmerkingen:

Esther zei

Antisemieten kunnen wij missen als kiespijn

Abu Pessoptimist zei

Ja, absoluut, die kunnen we missen als kiespijn.

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...