dinsdag 1 januari 2013

Israel jaagt opnieuw 1000 bewoners Westoever even weg voor een militaire oefening

Palestinian Bedouins prepare to evacuate on January 2, 2013
Bedoeïenen in Wadi al-Maleh in het noordelijke gouvernoraat Tubas van de Westoever, bereiden hun evacuatie voor omdat het Israelsiche leger even op hun land gaat oefenen. (Foto AFP, 3 januari 2013)

Ongeveer 1000 Palestijnse Bedoeïenen in het noorden van de Westoever moeten tijdelijk met hun vee weg uit hun woongebied om het Israelische leger de gelegenheid te geven te oefenen. De families hebben een tijdje geleden daar schriftelijke bericht van gekregen, zo heeft Aref Daraghmeh, dorpshoofd van het gebied rond Wadi al-Maleh bekendgemaakt. De bewoners moeten morgen (woensdag) weg zijn. In de bekendmaking stond dat de Israelische militairen met scherp zullen schieten.
Het gaat onder meer om veehouders en herders in Wadi al-Maleh, Ein al-Hilweh, de Faw-vallei, Al Meeta en Borj. Het is niet de eerste keer dat de bewoners van dit gebied een dergelijke order ontvangen. Ook in november werd een gelijk aantal mensen tijdelijk een paar dagen weggestuurd.
 De betreffende dorpjes liggen in wat onder de Akkoorden van Oslo 'Area C' werd genoemd, de 60% van de Westoever die volledig onder Israelisch bestuur vallen. De dorpjes grenzen aan en aantal nederzettingen en bovendien is een flink gebied tot militair oefenterrein bestempeld. OCHA, het bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de VN, stelt wat dat betreft dat Israel direct na de verovering van de Westoever in 1967 zo'n 18% ervan tot 'closed military zones' heeft bestempeld, oftewel een gebied dat ongeveer net zo groot is als 'Area A', de 17.7% van de Westoever die wordt bestuurd door de Palestijnse Autoriteit. Volgens OCHA wonen  ongeveer 5,000 Palestijnen in wat Israel militaire oefengebieden ('firing zones') noemt. Sinds 2010 heeft Israel in deze gebieden 820 Palestijnse huizen gesloopt, aldus OCHA. Israelische militaire basis bij Al-Maleh.

Geen opmerkingen:

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...