zondag 20 januari 2013

Palestijn Samer Issawi na 179 dagen hongerstaking opgenomen in ziekenhuis


Een ernstig vermagerde Samer Issawi verscheen op 16 januari voor de rechter. Het hof stelde een beslissing over zijn zaak uit tot 5 februari 2013. (Oren Ziv/Activestills.org)

De Palestijnse gevangene Samer Issawi is zaterdag van de kliniek in de Israelische gevangenis in Ramleh overgebracht naar het Assaf Harofeh ziekenhuis overgebracht wegens zijn verslechterde medische conditie, zo heeft zijn zuster, de advocate Shereen al-Issawi bekendgemaakt op haar Facebook pagina. In feite is  Samer Issawi nu waarschijnlijk langzaam stervende.  Hij is nu - met korte onderbrekingen - 179 dagen in hongerstaking. Volgens zijn zuster lijdt hij aan een lage polsslag, heftige pijnen vooral in de onderbuik, en is hij behalve uitermate zwak ook voortdurend duizelig.  
Samer Issawi was eén van de ruim 1000 Palestijnen die in oktober 2011 werd vrijgelaten in ruil voor de vrijlarting van de Israelische korporaal Gilad Shalit die gevangen zat in Gaza. Op 12 juli 2012 werd hij echter opnieuw gearresteerd - zogenaamd omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating - dat hij Jeruzalem niet mocht verlaten - had geschonden. De arrestatie vond echter plaats bij een checkpoint in de buurt van Ar-Ram, dat binnen de door Israel vastgestelde grenzen van 'Groot-Jeruzalem' ligt.
Issawi begon de hongerstaking tegen zijn administratieve dententie (gevangenhouding zonder vorm van proces) op 1 augustus 2012. In december, toen hij voorkwam wegens een bezwaarschrift dat hij tegen zijn detentie had ingediend, werd hij bij de rechtbank door soldaten gemolesteerd en uit zijn rolstoel geslagen omdat hij op onbetamelijke wijze contact met familieleden in de rechtszaal zou hebben gezocht. Hij brak daarbij een rib. De Israelische autoriteiten hebben verder niet veel nagelaten om hem en zijn familie het leven zuur te maken,. Het huis in aanbouw van zijn broer, in de Jeruzalemse wijk Isswiya, werd door Israelische bulldozers platgewalst, en bij het huis waar zijn vader en het grootste deel van de familie woont - ook in Issawiya - werd de waterleiding afgesloten. 

both_holding_picture
 De zuster en vader van hongerstaker Samer Issawi, Shereen en Tariq, tonen een foto van hem.

De vader van Samer, Tariq Issawi, heeft zes kinderen. Allemaal, ook de twee dochters, hebben sinds de eerste intifada van 1987, ooit in Israelische gevangenissen gezeten. In 1994 werd een van zijn zonen, de toen 16 jaar oude Fadi, bij een protest in Issawiye doodgeschoten. Behalve Samer, zit op dit moment nog een andere zoon, Medhat, vast, die op 14 mei 2012 op werd gepakt wegens deelname aan een vreedzame protestmars tegen de gevangenhouding van Palestijnen om politieke redenen. Samer zelf werd voor het eerst gearresteerd op 11 April 2002, tijdens de Tweede Intifada en toen tot 26 jaar veroordeeld voor hij dus via de gevangenenruil vrijkwam.

Geen opmerkingen:

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...