donderdag 3 januari 2013

Gevechten op Westoever door acties leger en kolonisten

Palestinians hurl stones at Israeli soldiers, not seen, during clashes in the West Bank village of Tamoun, near Jenin, Tuesday, Jan. 1, 2013. Palestinians say a raid by Israeli soldiers disguised as vegetable vendors to seize members of a militant group has sparked clashes in the northern West Bank. (AP Photo/Mohammed Ballas)
 Palestijnse jongeren gooien stenen naar Israelische legereenheden die arrestaties wilden uitvoeren in het dorp Tamoun bij Jenin op 1 januari (AP).

Pogingen van Israelische militairen om 'undercover' (als Arabieren verkleed) arrestaties te verrichten heeft tot twee keer toe tot hevige rellen geleid in de buurt van Jenin op de Westoever.  De verklede militairen die door legereenheden werden begeleid drongen donderdag de industriële zone van Jenin binnen. Een bakkerij en diverse winkels werden omsingeld. De agenten drongen een woning binnen en de bewoonster, een 93-jarige  vrouw, Amneh Hisnawi, raakte daarbij gewond toen zij door honden van het leger werd aangevallen. Zij werd ter plekke door militairen behandeld en daarna naar een ziekenhuis vervoerd. Een woordvoerder van het leger zei dat de vrouw licht gewond was. De woordvoerder zei dat de actie was bedoel om een iemand te arresteren die werd 'verdacht van terroristische activiteiten'. Die bleek echter niet thuis te zijn, zodat het leger zich weer terugtrok.
Tijdens de actie werden de militairen door een 500-tal Palestijnen met stenen en molotov-cocktails bekogeld. Ook werden autobanden in brand gestoken. Het leger reageerde met traangas, rubberkogels en scherpe munitie. Fadi Ijawi, 23, liep een kogelwond in zijn been op en belandde in een ziekenhuis. Tientallen mensen hadden ademhalingsproblemen als gevolg van traangas. Ook werd er een arrestatie verricht. 
Dinsdag waren er vergelijkbare rellen toen vier als groentehandelaren verklede Israeli's in het dorp Tamoun bij Jenin een lid van de Islamitische Jihad,Murad Bani Odeh,  kwamen arresteren. Tenminste 30 mensen  raakten gewond door scherpe munitie, rubberkogels en traangas toen het dorp massaal in opstand kwam.

Dinsdag en woensdag waren er ook botsingen in het dorp Jalloud bij Ramallah, maar ditmaal waren het kolonisten die de clashes uitlokten. De kolonisten vielen het dorp binnen en bekogelden inwoners met stenen. Zij beschadigden twee auto's, drongen een huis binnen en vielen de bewoners aan. Daarbij raakten Naseem Abbad, zijn tweejarige zoontje Farah en de de oom van Nasseem, Na’im, gewond. Zij moesten worden afgevoerd naar een ziekenhuis in Nablus. Ghassan Daghlas, die namens de Palestijnse Autoriteit de activiteiten in de nederzettingen in het noordelijke deel van de Westoever volgt, zei dat het kind aan het hoofd gewond was.
Woensdag werden opnieuw boeren van Jalloud lastiggevallen door kolonisten die de boomgaarden waren binnengedrongen. De aanvallen van de kolonisten hielden verband met het feit dat de boeren van Jalloud van het leger toestemming hadden gekregen om grond te bewerken die volgens de nabijgelegen nederzetting Esh Kodesh van de kolonisten is, maar die op grond van een uitspraak van het Israelische hooggerechtshof aan het dorp toebehoort. De aanvallen vonden plaats na een clash tussen het leger en de kolonisten van Esh Kodesh, die probeerden te verhinderen dat de boeren van Jalloud hun land zouden gaan bewerken.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten weer tiener (16) dood

Amjad Israelische militairen hebben donderdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten . Volgens het Palestijnse persbureau al-Quds do...