donderdag 17 januari 2013

En gestaag bouwde Israel voort in bezet gebied II


 Op de voorgrond huizen van de nederzetting Efrat. Op de achtergrond: Bethlehem.

Het is verkiezingstijd in Israel, premier Netanyahu wil graag zijn premierschap aan het hoofd van een rechtse chauvinistische regering prolongeren, en dus gaat er de laatste tijd geen week, haast geen dag, voorbij zonder dat plannen voor nieuwe bouwprojecten in bezet gebied bekend worden gemaakt.
Zondag werden plannen bekend voor 170 nieuwe huizen en 84 gastverblijven in de nederzetting Rotem in de Jordaanvallei, woensdag meldden de Israelische media dat het ministerie va Huisvesting weer een nieuwe tender (openbare inschrijving voor aannemers) voor de bouw van 198 nieuwe wooneenheden in bezet gebied heeft uitgeschreven.
De nieuwe woningen komen in de nederzettingen Efrat (onderdeel van het Gush Etzion blok bij Bethlehem) en Kiryat Arba, de nederzetting van overwegend ultra-nationalistische kolonisten bij Hebron. 
De organisatie Vrede Nu, die regelmatig overzichten van kolonisatie-activiteiten geeft, heeft berekend dat de regering-Netanyahu in 2012 het groene licht gaf voor de bouw van 6,676 wooneenheden in bezet gebied. Dat is een ongeëvenaarde stijging. In 2011 werden plannen voor 1,607 wooneenheden goedgekeurd en in de jaren 2010 en 2009 niet meer dan enkele honderden (dat was overigens mede te wijten aan de tien maanden bouwstop op verzoek va de Amerikaanse regering).
In het algemeen is volgens Vrede Nu de regering-Netanyahu de absolute kampioen wat betreft nederzettingen bouwen. De organisatie meldt in een rapport over de verrichting van vier jaar Netanyahu (2009-2011) dat de investeringen in de nederzettingen volgens het Israelische Centrale Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide met tenminste 38%:
· 2009 – NIS 760.7 million
· 2010 – NIS 817.5 million
· 2011 – NIS 1.1 billion
· 2012 – NIS 1.1 billion (minimal estimate based on 2011 expenses and government
statements)
· Total, 2009-2012: NIS 3.74 billion (ongeveer 750 miljoen euro).
Behalve een overzicht van de investeringen in de nederzettingen tijdens vier jaar Netanyahu geeft Vrede Nu ook een gedetailleerd overzicht van de aanwas van het aantal woningen per nederzetting in 2012.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...