zondag 6 januari 2013

Israelische justitie:geen vervolging 13-jarige die brandbom naar Palestijnse familie gooide

 המונית השרופה. בפצועים: הורים ושני ילדיהם הקטנים (צילום: דוברות משטרת מחוז שי)
 Op 18 augustus 2012 werd op de Westoever te zuiden van Bethlehem bij de nederzetting Bat Ayin een molotovcocktail naar een Palestijnse taxi gegooid. Vijf mensen, allen behorend tot de familie Al-Ghayata raakten ernstig gewond. Ayman Ghayatha (35), zijn vrouw Jamila (31), hun twee kinderen, Iman (4) en Muhammad (6), en Ayman’s broer Hasan (27). De kinderen Iman en Muhammad liepen eerste graads brandwonden op, hun ouders tweede- en derde graads brandwonden, evenals de chauffeur, Hassan. Alle vijf werden door Israelische ambulances naar het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem gebrach waar ze op de intensive care belandden. De taxi brandde volledig uit.  
De verdenking voor het plegen van deze aanslag ging uit naar een Joodse kolonist. Kort na het gebeurde liet premier Netanyahu in een boodschap aan de Palestijnse president Abbas weten dat alles in het werk gesteld zou worden om de schuldigen te pakken en te straffen.
In mijn bericht meldde ik dat Joodse schuldigen zelden werden gepakt en vrijwel nooit veroordeeld. Tot mijn spijt moet ik hier nu mededelen dat ik wat dat betreft gelijk heb gekregen. Er werd weliswaar kort na het gebeurde een arrestatie verricht: een 13-jarige jongen uit een nederzetting werd aangehouden. Zelfs bleek er forensisch bewijs te zijn: op de plek van waar de molotov-cocktail naar de taxi was gegooid, werd een handschoen aangetroffen met het DNA van de verdachte. Maar vandaag - zondag - liet de officier van Justitie in Jeruzalem na enkele maanden weten dat hij de zaak toch  zal laten vallen, omdat hij niet in staat is een positief bewijs te leveren aangaande de identiteit van degene die de molotov-cocktail heeft gegooid. De zaak verdwijnt daarmee in de doofpot, want andere verdachten zijn er niet.

En dan stel ik (AbuP) toch maar die voor de hand liggende vraag: is het vergezocht om te veronderstellen dat een Palestijnse 13-jarige een brandbom naar een auto met Israeli's had gegooid, de zaak toch heel anders zou zijn afgedaan?   

1 opmerking:

Jessy zei

Dat is geen vraag maar een weet.

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...