donderdag 17 januari 2013

Israelisch hooggerechtshof geeft alsnog toestemming tenten van Bab-al-Shams af te breken


Het Palestijnse protestdorp 'Bab al-Shams' werd zondag ontruimd op bevel van premier Bibi Netanyahu.

De Israelische politie en 'Land Authority' hebben woensdagavond laat de tenten van het Palestijnse protestdorp in de sector E1 tussen Jeruzalem en de nederzetting Ma'aleh Adumim opgeruimd, zo heeft de Jerusalem Post gemeld. Dat gebeurde kort nadat het Israelische hooggerechtshof daartoe toestemming had gegeven. Het hof herriep daarmee een uitspraak die het eerder, zondag, had gedaan dat het dorp moest worden ontruimd, maar de tenten tenminste zes dagen konden blijven staan, tot de behandeling van een claim van het dorp dat het op Palestijnse privé grond was gesticht.
Het hof kwam op deze eerdere uitspraak terug nadat een groep van ruim 20 mensen dinsdag had geprobeerd naar het dorp terug te keren. Dat lukte hen bijna. Ze slaagden erin een checkpoint te passeren door zingend en klappend te poseren als een bruiloftsstoet. Het hof sloot zich daarom woensdag - mede op basis van 'geheime  informatie', aldus de Post - aan bij het standpunt van de regering dat de tenten weg moesten omdat ze, als ze bleven staan, opnieuw verstoringen van de openbare orde zouden kunnen uitlokken.
Het hooggerechtshof liet overigens weten dat het nog wel de petitie al behandeld die advocaat Tawfiq Jabareen vrijdag namens de dorpelingen van Bab al-Shams had ingediend, waarin hij claimde dat Bab al-Shams is gesticht op land dat toebehoort aan At-Tur, vroeger een dorp, nu een wijk die bij Jeruzalem is getrokken. De openbaar ministerie had tegen Jabareens argumenten aangevoerd dat Bab al-Shams was opgezet op wat Israel 'staatsland' noemt.
Wat waarschijnlijk bij de beslissing van het hooggerechtshof heeft meegeteld is dat tijdens de zitting duidelijk werd dat de Palestijnse Autoriteit zich over Bab al-Shams heeft ontfermd. De PA heeft een gemeenteraad voor het dorp aangesteld, die deel uitmaakt van het district Jeruzalem van de PA, en zal binnenkort ook een burgemeester benoemen. De Palestijnse activist Abdullah Abu Rahmeh uit Bil'in vertelde de Jerusalem Post dat ook al diverse Europese gemeenten hebben laten weten een tweeling-overeenkomst met Bab al-Shams aan te willen gaan. Abu Rahme wilde de krant niet vertellen om welke gemeenten het gaat.
Ma'an News vult aan dat de Israel woensdag 18 Palestijnse activisten de toegang tot het gebied van Bab al-Shams heeft ontzegd. De activisten moesten voor de militaire rechter in Ofer verschijnen, 15 van hen kregen ook boetes opgelegd van 1,000 shekel (270 dollar).  De 18 behoorden tot de groep die dinsdag probeerde naar het dorp terug te keren. Bron voor deze informatie was Muhammad Zawahra, een functionaris van de Palestijnse Autoriteit die door de PA tot lid van de gemeenteraad van Bab al-Shams is benoemd.

Geen opmerkingen:

In Gaza 21.000 kinderen vermist, Israel doodt de directeur van de ambulance-diensten

Even leek het alsof Amerika de vloed aan bommen had gestopt, maar ze zijn er weer. De NGO Save the Children, die gevestigd is in Engeland, h...