zondag 13 januari 2013

Palestijnse 'nederzetting' Bab al-Shams ontruimd op persoonlijk bevel van Netanyahu

Police detain Palestinian man at E1 outpost
Het Israelische leger heeft zondagmorgen vroeg het Palestijnse tentenkamp 'Bab al-Shams' ontruimd en de bewoners gearresteerd. Bab al-Shams was zaterdag opgericht door zo'n 250 Palestijnen onder leiding van het 'Popular Struggle Coordination Committee', het comité dat de Palestijnse geweldloze acties tegen onder andere de bouw van de Muur coördineert. Het kamp, van ruim 25 tenten, was opgericht in het gebied dat Israel E1 noemt, tussen Jeruzalem en de grote nederzetting Ma'aleh Adumim. Na de recente stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waarbij de staat Palestina een status van waarnemer kreeg, kondigde Israel aan dat het hier op grote schaal woningen gaat bouwen. Dat besluit stuitte op verzet van onder meer de VS en de EU, want de Westoever zou daarmee effectief in twee helften worden geknipt.

De bewoners van Bab al-Shams hadden eerder een bevel tot uitzetting gekregen, maar hadden - in navolging van Israëlische kolonisten als die zonder toestemming van de overheid nederzettingen stichten - een uitstel van zes dagen gevraagd en gekregen van het hooggerechtshof om hun zaak te late behandelen. De ontruiming werd echter desondanks doorgedrukt door de Israelische premier Netanyahu persoonlijk, nadat hij eerst het gebied tot 'gesloten militair terrein' had laten verklaren. De premier toonde daarmee aan dat Joden de enigen zijn die  - zogenaamd 'legaal' dan wel illegaal - hun gang kunnen gaan met het stichten van nederzettingen op Palestijnse grond.(De grond van E1, dat terzijde, behoorde voor de inbeslagname door Israel aan het dorp Issawiya dat door Israel bij Groot-Jeruzalem is ingelijfd).
De 'bewoners' van Bab al-Shams werden massaal gearresteerd en afgevoerd. Volgens de krant Haaretz werden ze vervolgens in de buurt van Ramallah gedumpt.
Intussen is de actie één van de meest hoopgevende van de laatste jaren. Het is te hopen dat nog veel van dit soort Bab al-Shams achtige acties zullen volgen. Vaak wordt er aan Israelische kant geroepen dat er geen gesprekspartners aan Palestijnse zijde zijn en dat Palestijnen alleen maar gewelddadig verzet kunnen plegen. De actie in Bab al-Shams toont eens te meer aan dat Israel ook geen ruimte biedt aan geweldloos Palestijns verzet. Dit soort acties zijn echter de beste manier om de rechteloosheid van de Palestijnen duidelijk te maken, zowel aan Israeli's zelf als aan iedereen elders.
 Embedded image permalink
Ook de pers moest het ontgelden (Foto via twitter)

4 opmerkingen:

Esther zei

Dat zijn krakers ofwel landdieven. Dat occupy-volk bestaat ook niet uit 'bewoners van pleinen en straten'maar uit parasitair en onaangepast volk.

Abu Pessoptimist zei

Israel/Palestina is waarschijnlijk het enige gebied ter wereld waar mensen die tenten opzetten op hun eigen grond ineens krakers heten. Dat komt doordat die grond hun is afgenomen - door Joden, die de echte landdieven zijn in dit verhaal.

Anoniem zei

Esther toch, gelukkig hebben occupiers meer fatsoen dan een dame die zegt aangepast te zijn.
Minister Teeven zou trouwens adviseren om de dieven met proportioneel geweld te verdrijven. De Palestijnen hebben geen geweld gebruikt,
gr. jose

Ben zei

...parasitair en onaangepast volk...

Bedoel je inferieur en barbaars, Esther?

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...